Een e-reader?

Lang geleden, toen we voor de tweede keer een lange Amerika-reis maakten, kochten we een iPad en een e-reader. (Een riskant en taalkundig interessant onderscheid, want een iPad is ook een e-reader, maar dan bij uitbreiding en niet in primaire intentie. Passons.) Die eerste e-reader was een Nook, want een Kindle was niet in een winkel te koop (de Nook kochten wij bij Barnes & Noble).

De e-reader was trouwens in eerste instantie voor de wederhelft gekocht, die meer op reis ging dan ik, en dan telkens een paar dikke volumes leesplezier met zich meezeulde. Edoch geen nood, een paar maand later hadden we onze eerste Kindle in huis. Ondertussen hebben zowel Henri als ikzelf een Kindle Paperwhite, en heb ik ook al ruimschoots gebruik gemaakt van Google Play Books.

Maar wat is nu de beste manier om digitale boeken te lezen?

Waar we ons alvast geen zorgen om moeten maken, is opslagruimte. Een e-book is verwaarloosbaar klein, en tenzij u meer boeken op uw e-reader wil installeren dan u in gans uw leven kan uitlezen, beschikken alle e-readers over voldoende ruimte om minstens genoeg boeken op te bewaren om u een lange reis zoet te houden. De digitale versie van mijn nog-te-lezen boeken op de foto hieronder, past zonder problemen op de meeste e-readers.

20141008_boeken

1. Een e-reader device

De gemakkelijkheidsoplossing is om u een Kindle aan te schaffen. Het maakt eigenlijk niet zo erg uit dewelke, behalve als u vaak in bed of in donkere ruimtes schikt te lezen, dan kiest u best voor eentje dat een lichtbron ingebouwd heeft (zoals de Kindle Paperwhite of de nieuwe Kindle Voyage). Wie zijn boeken via amazon koopt, ziet ze automatisch op zijn Kindle verschijnen, wie zijn (niet DRM-beschermde) boeken elders koopt, moet ze er manueel op plaatsen, bijvoorbeeld via USB met behulp van Calibre (beschikbaar voor Windows, Mac en Linux) of via WiFi met de Amazon Send To Kindle dienst.

Wie over een tablet beschikt, kan daar trouwens de Kindle app op installeren (zowel voor iOS als Android). Boeken die via Amazon werden gekocht of via Send To Kindle werden geüpload, verschijnen dan automatisch in die app én daarbij worden uw leesvorderingen mee gesynchroniseerd. U stopt met lezen op uw Kindle device, neemt uw iPad of Nexus 7 of Samsung Galaxy Tab in de hand, en presto: u leest gewoon verder waar u gebleven was. (Opgelet: boeken die u via USB met Calibre op uw Kindle (device) had geïnstalleerd verschijnen niet automatisch op uw tablet, en ook uw vorderingen worden niet gesynchroniseerd.)

Er zijn andere e-readers, zoals Nook, Kobo, Sony e-reader, en Kindle Fire. Een Kindle Fire is eigenlijk niet veel meer dan een minder goede android tablet, dus als u daarin geïnteresseerd bent, raad ik u zeer nadrukkelijk een Nexus 7 aan. Nook, Kobo en Sony, zijn niet veel meer dan varianten van Kindle. We hoeven geen e-reader war te starten, mijn voorkeur gaat zonder meer uit naar een traditionele Kindle.

2. De software e-reader

U beschikt al over een tablet, en/of u schikt geen boeken te lezen terwijl de zon of een andere heldere lichtbron op uw toestel schijnt? Dan is de grote winnaar Google Play Books op een tablet of op een iOS of Android telefoon.

Google Play Books is een app op uw tablet/telefoon, en een browser based reader (u leest in uw webbrowser) op uw computer. Om één of andere reden wordt de toepassing doodgezwegen in de media (Domique Deckmyn, redacteur cultuur & media bij De Standaard, heeft het bijvoorbeeld nooit over het systeem in zijn besprekingen). Een boek uploaden is zeer eenvoudig, en uw e-boeken worden automatisch gesynchroniseerd over al uw toestellen met de Google Play Books app (inclusief uw leesvorderingen).

Via Google Play Books kunt u ook boeken aanschaffen (Engelstalig, Nederlandstalig, Franstalig, etc.), of u kunt er elders aangekochte (niet-DRM beschermde) boeken naar uploaden (PDF en EPUB). Een zeer groot gemak, vind ik dat.

Batterijduur is niet meteen een probleem. De batterij van een Kindle gaat héél lang mee zonder op te laden, bij een tablet is dat beduidend minder. Een tablet is meestal ook veel zwaarder –dat lijkt niet veel, tot ge een paar uur met één hand zo’n ding vasthoudt.

Zelf lees ik –zoals min of meer reeds aangegeven– op drie manieren. Bij voorkeur in een papieren boek, dan met de Kindle, maar ik heb ook altijd een paar boeken op Google Play Books staan, want mijn gsm, die heb ik altijd bij, en dus kan ik altijd lezen.

Wie een e-reader wil om Nederlandstalige boeken op te lezen: vergeet het. De Nederlandstalige digitale boeken zijn onverdedigbaar duur, en de onwil van boek.be om met deftige initiatieven naar buiten te komen, leiden mij ertoe het Nederlandstalige digitale boek voorlopig te boycotten.

Om heel eerlijk te zijn, blijft een e-reader voorlopig een luxeproduct, met een bijzonder slechte prijs-kwaliteit verhouding (net zoals de meeste smartphones trouwens). Ik blijf hardnekkig voorstander van een licentiemodel (optie 3b) voor boeken.

Was het in de huidige constructie niet (een beetje) illegaal, zou ik u het volgende aanraden: koop de papieren versie van het boek, en wanneer u mobieler moet zijn, dan zoekt u de digitale versie ergens op het internet (ik vermoed dat het zou kunnen volstaan in google te zoeken op “[naam auteur] [titel boek] epub”). Zo hebt u de papieren versie in uw bezit, en leest u wanneer nodig de digitale versie (die u verwijdert nadat u het boek uit hebt). Maar bon, ik raad dat dus niet aan.

Interessant om lezen is ook dit artikel op lifehacker: How to Buy Ebooks From Anywhere and Still Read Them All in One Place.

[Aangepast op 09/10/2014 9.09 u. met toevoeging van de Amazon Send To Kindle service naar aanleiding van de commentaar van stijn. Zelf meteen getest en het werkt.]

7 gedachtes over “Een e-reader?”

 1. Kleine correctie : het is wel mogelijk om boeken die je zelf naar kindle gebracht hebt te synchroniseren met andere devices. Het is wel niet gemakkelijk, het is me maar een keer gelukt. 🙂

  Google play books is idd vreed de moeite net als Google play music trouwens.

 2. Amazon heeft de Send To Kindle service. Hiermee kan je (niet Kindle) documenten toevoegen aan uw Kindle library. Je kan dan ofwel via een kleine app, ofwel via een persoonlijk kindle mail adres boeken en andere documenten rechtstreeks opsturen naar uw Kindle. De Kindle gaat ze dan downloaden alsof het om een Kindle boek gaat. Het is zelfs mogelijk om bepaalde formaten te laten converteren naar een echt Kindle formaat (bv html document naar Kindle eBook).

  Boeken die in uw personal documents staan worden gesynchroniseerd over alle devices. Omdat die in uw cloud staan is het ook mogelijk om die documenten te verwijderen van uw device en later opnieuw te downloaden. Het enige dat niet kan is de Personal Documents raadplegen met de Kindle app voor Mac/Windows en de Kindle Cloud Reader (in de browser).

  (Via de Kindle documents en Personal documents interface kan je ook page read stats resetten. Zo kan een tweede persoon hetzelfde boek lezen en toch genieten van de synchronisatie features.)

  1. Heel erg bedankt, Stijn. Ik verkeerde nog in de veronderstelling dat die dienst betalend was. Dat is niet (langer) zo, blijkbaar. Ik heb het meteen getest, en het werkt. Wat ik evenwel niet aan de praat krijg, is het resetten van de page read stats voor de Personal Documents (wel voor de bij amazon gekochte boeken).

 3. Die Google books, kan je dat ook op een Kindle (of andere e-reader), of is dat per definitie op een tablet ? Ik heb een tablet en een reader (Sony), maar ik mis bij de Sony (ik lees vaak ’s nachts en een tablet geeft teveel licht voor mijn partner) het synchroniseren met AL mijn aparaten (andere tablets, smartphone). Kan Kindle dat allemaal ? (Ook de google books ?).

  1. Google books kan niet op een standaard Kindle. Maar met de Kindle kan blijkbaar (met dank aan de reactie van Stijn hierboven) zo goed als alles wat met Google books kan. Je kan via de Amazon Send To Kindle dienst je boeken (in Kindle formaat) naar de Amazon Kindle Cloud uploaden, en die synchroniseren dan met je Kindle device en app (maar niet op PC/Mac dus), zowel het boek, als uw reading progress. Ik heb het daarnet met drie boeken geprobeerd, en het werkt.

 4. Ik ben ‘overgestapt’ van de Sony naar de Kindle omdat het Engelstalig aanbod van boeken sowieso groter en goedkoper is. Maar goed, wat met Griet Op de Beek, Els Beerten etc. ? Dat zijn Nederlandstalige schrijfsters. Tot mijn groot geluk “met één klik” te koop op amazon.com.
  Ik ben dus zéér tevreden !
  Een derde reden waarom ik naar Kindle ben gegaan (zeker niet onbelangrijk) is het synchroniseren. Ik heb niet altijd én een tablet én een E-reader mee. Tussendoor lees ik dus gewoon verder op de tablet (pauzes op het werk) of als ik nog minder bij heb, op mijn telefoon. Gaat allemaal prima !
  Ten vierde (ik ben reclame aan het maken) vind ik het wel knap dat je bij Amazon een ‘sample’ wil kan krijgen van toch meestal een hoofdstuk of iets meer. Zeker voor non-fictie die ik niet ken doe ik dat wel. Als ik het eerste hoofdstuk oké vind, dat maar meteen toch het boek kopen. Het is niet dat je zoals bij de papieren versie, anders eens kan bladeren.
  De backlight optie is een verbetering. Strikt genomen heb ik trouwens geen Kindle aparaat, maar werk met Icarus. Ik gebruik de software van Kindle. Op de Icarus staan alle mogelijke e-reader apps.

Reacties zijn gesloten.