Toch wat duur, zo’n film of boek…

Onlangs gingen we die apenfilm bekijken in de cinema. Goed dertig euro voor drie personen, inclusief het gezapig geluid van de popcorn-etende medemens, niet meegerekend onze eigen popcorn (when in Rome…) en drankjes (18 euro). We gingen overigens niet naar de 3D-versie, want die was nog duurder en biedt bovendien geen enkele meerwaarde, tenzij een knellende vieze bril die bij mij toch niet werkt. Een film in HD huren op iTunes kost gemiddeld net geen 5 euro (4 euro voor oudere, 6 euro voor de meest recente); de prijzen zijn vergelijkbaar voor wie huurt bij Telenet.

Een (papieren) Nederlandstalig boek in België kost rond de twintig euro (Geachte heer M. van Herman Koch kost 22,95 euro bij bol.com; Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans kost er 19,90 euro); de digitale versie kost net geen 15 euro.

En dan kijk ik even bij Amazon. The Lives of Tao van Wesley Chu kost net geen twaalf euro in papieren versie of 5,52 euro digitaal. Landline van Rainbow Rowell: 13,28 euro hardcover en 6,49 digitaal; haar Eleanor & Park kost 14,73 euro in hardcover, 10,62 euro als paperback, en 1,99 euro digitaal.

Nederlandstalig e-boek gemiddeld drie keer verkocht, bloklettert De Standaard vandaag. “Slechts drie procent van de boekenverkoop in Vlaanderen bestaat uit e-boeken. Dat blijkt uit cijfers van Boek.be. Hoe komt dat?”, leest de blurb.

Het antwoord is simpel: geld.

Het boekenvak in Vlaanderen is een bij uitstek verouderd domein, dat u graag met tanende cijfers om het hoofd slaat. Er wordt niet genoeg gelezen in Vlaanderen (lees: er worden niet genoeg in Vlaanderen uitgebrachte dure boeken verkocht), de e-reader slaat niet aan in Vlaanderen (lees: er worden nauwelijks tot geen Nederlandstalige dure e-boeken gekocht), zonder gereglementeerde boekenprijs gaat het boekenvak ten onder (lees: wij uitgevers willen onder elkaar graag prijsafspraken maken zodat we de prijzen hoog kunnen houden), etc.

In het artikel in De Standaard haalt mediaredacteur Dominique Deckmyn een aantal redenen aan ter verklaring, inclusief dat ene woord waarmee de entertainment industrie zo graag vendelzwaait: piraterij. Maar eigenlijk komt het gewoon neer op dat ene gegeven dat Deckmyn vermeldt: “De Nederlandstalige uitgevers en boekhandels zijn erg schoorvoetend aan e-boeken begonnen.”

Ze hebben de boot gemist, en nu roeien ze koortsachtig met een sloep achter het fregat van Amazon aan. Terwijl ze misschien beter die eerste beweging zouden opgeven, en zich moeten concentreren op de tweede golf.

1. Stop met de focus op de e-reader
We kunnen het sterk vereenvoudigd stellen: er zijn twee soorten e-readers: de kindle (in hard- en software versie), die de boeken voor een groot deel (maar niet exclusief) aan amazon koppelen; en de pure software readers zoals Google Play Books. Al de rest is klein grut. Ja, ook dat Apple gedoe.

2. Stop met de focus op piraterij
Ik werd bij de aanvang van die apenfilm ei zo na beschuldigd van dieverij. Of ik wel wist dat het verboden was opnames te maken van de film? Ik dacht terug aan de tijd dat BaF samen met de NVPI elke videocassette en dvd vermangelde door er een onskipbare pedante ‘waarschuwing’ voor te plakken. En hoe verwonderd ze waren dat de markt nog meer instortte. Ik zeg: vertrouw uw klant, ook als ge hem niet kunt vertrouwen. Behandel de eerlijke klant als een koning, en hij zal terugkomen. Beledig hem nog wat meer, en zak nog wat verder weg in het moeras der triestige cijfers. Er zullen altijd mensen zijn die de boel bedriegen. Momenteel richt ge u op die mensen, en niet op de mensen die eerlijk zijn. Verleg uw focus.

3. Haal de prijs naar beneden
Een digitaal boek is niet tastbaar. 15 euro voor een digital boek is te duur voor wat bits and bytes. Het is louter perceptie, maar u kan daarover zagen zoveel u wilt, dat zal niets uithalen. Prijs uw digitale boeken tussen 5 en 8 euro, en dan kunnen we beginnen over verkoop te spreken. (Doorverkopen mag trouwens niet, zo vindt het boekenvak.)

3b. Papieren versie kopen = digitale versie er gratis bij
De muziekindustrie doet het met lp’s en downloads. De boekenwinkels in de luchthaven van Chicago hadden tig boeken liggen waarbij de digitale versie gratis kwam bij de papieren versie. Doen!

4. Focus op de tweede golf
Zie dat ge godverdomme mee zijt met die f-cking spotify for books. Uw E-boeken in de Bib met bibnet is een muizenstapje in de goede richting, maar als ge dat spul niet gauw lanceert met een gigantische hoeveelheid aan boeken en een aanvaardbare prijs (vijf euro voor drie boeken –serieus?!), dan zijt ge alweer te laat.

Het gaat voortdurend over geld en andere cijfers (zie ook: Boekverkoop in Vlaanderen blijft dalen – Nood aan een imagocampagne wordt steeds groter voor cijfers en infographics). Maar waar is uw visie, beste boekenvak?

5 gedachtes over “Toch wat duur, zo’n film of boek…”

 1. Na onze laatste 100 dagenkaart is de kogel nu definitief door de kerk: ik ga niet meer naar Kinepolis.
  Zoals je zegt: te duur, teveel giechelende en krunsjende mensen, teveel eetgeur. Ik kan beter naar ’t frituur een film op groot scherm gaan kijken: ’t is goedkoper en ’t is nog gezelliger ook.
  Of nog beter: de investering in de beamer zal gaan renderen! Met enkele BR’s op ’t schap is de kwaliteit toch wel een pak beter dan die downloads. Daarnaast eet ik wat ik wil, drink wanneer ik wil, WC wanneer ik wil en ben ik te moe….ik kijk morgen gewoon verder 😉
  noot: we zullen nog wel ’s naar de film gaan, maar dan voor de nostalgische gevoelens van met het lief op de achterste rij te kunnen zitten te bevredigen (het gevoel voor alle duidelijkheid). Studioskoop of Sfinx lijken ons de beste alternatieven. Zeker naar het sterke aanbod (ook Franse) films toe.
  Trouwens…had ik u geen invitatie gestuurd voor een film naar keuze? It’s your choice pall! 😉

 2. Ik ben speciaal de krant gaan kopen vandaag om dat artikel te kunnen lezen omdat het een onderwerp is waar ik ook wel mee bezig ben en dat me fascineert. Ik ga helemaal akkoord met wat je hier schrijft. Laat maar komen, die digitale downloads bij papieren boeken. Laat maar komen, digitale boeken aan eerlijke prijzen. Laat die tweede golf komen en laat het alsjeblieft een tsunami zijn. Hoe vroeger, hoe liever.

  Zelf heb ik intussen al vier jaar een Kindle en ik betaal met plezier mijn ebooks omdat ik weet dat ik hiermee de boekenindustrie draaiende hou. Ik zorg dat de schrijver, de uitgever en eventueel een vertaler een boterham kan eten ’s middags. Sinds kort hou ik bij hoeveel geld ik uitgeef aan ebooks en dat komt ongeveer gemiddeld op €5 per boek. En ja, ik lees in het Engels omdat die boeken goedkoper zijn, ja. Er zijn genoeg kanalen waar je Nederlandstalige ebooks kan kopen, maar €15 voor één digitaal boek, wetende dat je daar drie boeken mee kan kopen bij die grote gigant… Sja. Hoewel ik de boekenindustrie graag wil steunen, groeit het geld helaas niet op mijn rug en moet ik keuzes maken.

  Er loopt nu wel een actie (http://vakantielezen.nl) waarbij enkele recente Nederlandstalige bestsellers (twintig in totaal… woepdidoe) zijn afgeprijsd naar €7,99 en daar heb ik van gebruik gemaakt. Het moet niet gratis zijn, want begin me niet over de gratis-cultuur waarin we momenteel leven, maar €5 voor een digitaal goed, betaal ik met veel plezier. Het is absurd dat je bijna evenveel voor een ebook betaalt als dat je voor de papieren versie betaalt.

  Ik zag dat Standaard Boekhandel de handen in elkaar heeft geslagen met Tolino, zodat ze nu ook een huis-e-reader hebben. Misschien dat dat weer een nieuwe wind door het Vlaamse boekenlandschap zal blazen. Wie weet. Bol.com deed het al goed door de Sony e-reader aan te bieden via hun website waar ze dan uiteraard ook ebooks verkochten. En ik las onlangs ook dat er wordt gewerkt aan een Spotify-achtige uitleendienst voor Nederlandstalige boeken (zie: http://mustreads.nl/riddo-de-nederlandse-spotify-voor-ebooks), maar goed, dat zal ook weeral niet voor meteen zijn, onze Lage Landen kennende en dan blijven we maar wat achter op onze Engelstalige vrienden met hun Amazon en hun Kindle Unlimited.

  Soit. We zijn er nog belange niet. Ik hoop dat onze lieve boekenvrienden er hun werk van zullen maken, want het begint een beetje triestig te worden.

 3. Met dat prijsverschil koop ik liever de papieren versie. Ik ben zo fan van digitale versies bij papieren versies. Bij indie breipatroonontwerpers gebeurt dit vaak, zelfs meteen in onze ravelry bibliotheek, soms zelfs patroon per patroon, zodat je het sneller kan downloaden. Dan gebruik ik mijn kindle toch nog eens. (Want wanneer gaat Amazon ook met Paypal werken?)

 4. Interessant!
  Ik ben het eigenlijk vrijwel met alles eens. Ik heb nu sinds een half jaar ongeveer een Kindle en ik denk dat ik méér boeken koop dan ervoor. Omdat de e-books van de bib te duur zijn en het aanbod nu ook gewoon belachelijk is, heb er eens doorgescrolld en er zit werkelijk weinig boeiends tussen. Daarnaast is het nu zo handig, ik zie een boek dat me interesseert, klik en ik kan beginnen lezen, dat werkt bij mij echt drempelverlagend. Maar ik merk ook dat 5€ zowat het maximum is dat ik wil uitgeven aan een e-book. De uitgever heeft veel minder kosten, geen druk, geen transport dus het is echt absurd de prijzen die ze toch nog vragen. Dus ook hier vooral Engelstalig bij Amazon.

 5. Ik kon alleen maar knikken toen ik je post las. Helemaal waar.

  Hier trouwens ook een Kindle en grote fan van het Amazon-gebeuren, al denk ik dat Amazon misschien net iets te veel naar de andere kant van het verhaal overhelt. Het zal ook allemaal wel waar zijn dat de Engelstalige markt een grotere afzet kent en dat prijzen daardoor lager kunnen, maar niettemin… het kan gewoon niet dat de prijs van een e-book zowat dezelfde is als een papieren exemplaar.

  Ik las ondertussen trouwens dat De Slegte een webwinkel opende, waar je tweedehandsboeken kunt kopen. Ik ging eens grasduinen tussen het aanbod en moest vaststellen dat voor een actuele paperback 11 à 12 euro werd gevraagd (http://www.deslegte.be/de-boekendief-206864/). Ik heb bedankt.

Reacties zijn gesloten.