Cd’s 201012

We zijn uitgekomen bij Pi, voor het aantal gekochte albums in 2010 (‘net’ niet het dubbele van 2009). Bijna 1 album per dag, er zullen waarschijnlijk wat feestdagen hebben tussen gezeten. Er zitten fantastisch goede dingen tussen, die u niet mag gemist hebben, en er zitten nog een paar dingen niet tussen, waarnaar ik nog niet genoeg heb kunnen luisteren. Binnenkort hopelijk een top 10.

Werden van de harddisk verwijderd:

 • If I Could Wrap Up A Kiss / Silje Nergaard / 2010
  ’t Is (was) kerstmis en zo, maar sorry, dit was gewoon té klef. Zelfs pianist Helge Lien kon deze cd niet uit de trashcan redden.
 • Middle Cyclone / Neko Case / 2009
  Ik had daar goede dingen over gehoord, over Neko Case, maar deze cd is gelijk één lang aanhoudend gezaag voor mijn oren.
 • At The End Of The Day / Till Bronner / 2010
  Sorry, ik kan maar niet gewend raken aan die mens zijn stem.
 • Endlessly / Duffy / 2010
  My god. Wil iemand haar rantsoen helium afpakken?
 • Re-Evaluation Time / Roberto Badoglio / 2010
  Ongeïnspireerd pseudofunkachtig iets.
 • Sweep Me Away / Fredrika Stahl / 2010
  Potentieel, maar niet genoeg. Popperige jazz. Of jazzerige pop. U bekijkt het zelf maar.
 1. Clarinetwork Live At The Village Vanguard / Anat Cohen / 2010 / **(*)
  Zeer goed gespeelde klassieke jazz, leuk om naar te luisteren, en echt live waarschijnlijk nog veel interessanter. Goed, maar niet begeesterend.
 2. Spark of Being: Soundtrack / Dave Douglas / 2010 / ***
 3. Spark of Being: Expand / Dave Douglas / 2010 / ***(*)
 4. Spark of Being: Burst / Dave Douglas / 2010 / ***
  Expand is de beste van dit trio, maar eigenlijk zijn ze allemaal aan te raden. Het thema van Morrisons film wordt telkens opnieuw ontwikkeld, om gestalte te geven aan ‘het monster’. Zie ook Dave Douglas – ‘Spark of Being’ & Spark of Being
 5. Intangible States / Stray Dogs feat. Legoman / 2010 / ***
  Oorspronkelijk een soundtrack bij het visuele totaalspektakel, maar deze muziek blijft ook zonder die visuele ondersteuning recht. Zie ook Intangible States & Stray Dogs – Intangible States (redux)
 6. Live in Milano / Riccardo Luppi’s Mure Mure / 2010 / **(*)
 7. Sexy Noise / Super Seaweed Sex Scandal / 2010 / **(*)
 8. Chicago Volume / Ken Vandermark & Paal Nilse-Love / 2009 / ***
 9. Full Bloom / Uwe Oberg / 2010 / ***
 10. Verismo Arias / Jonas Kaufmann / 2010 / **(*)
 11. Johann Sebastian Bach – Sonatas & Partitas / Isabelle Faust / 2010 / ***
 12. Resonances / Helene Grimaud / 2010 / ***
  Er zit een heel mooie interpretatie van de Piano Sonata Op.1 van Alban Berg in.
 13. Georg Friederich Händel – Between Heaven & Earth / Sandrine Piau / 2009 / **(*)
 14. Sonate de Requiem Op 283 & Trio avec Piano / Olivier Greif / 2006 / **(*)
 15. Notturno / Othmar Schoeck / 2009 / ***
  Moielijk verteerbaar, maar absoluut de moeite om u door te worstelen.
 16. Tron: Legacy (OST) / Daft Punk / 2010 / **
 17. Inception (OST) / Hans Zimmer / 2010 / **
 18. Look At What The Light Did Now / Feist / 2010 / ***
  Bonus cd bij de dvd –ik ben nogal fan van Feist (cfr Look At What The Light Did Now).
 19. Room for Ghosts / My Terrible Friend / 2010 / ***
  Fantastisch debuut –cfr My Terrible Friend
 20. Journey / Joëlle Léandre & India Cooke / 2010 / ***
 21. Music of John Coltrane / Dominic Duval, Jimmy Halperin & Brian Wilson / 2010 / **
 22. Sometimes the Blues Is Just a Passing Bird / The Tallest Man On Earth / 2010 / ***
  Leren Kennen via het album The Wild Hunt, en de naam en de muziek zijn blijven plakken. Een EP dient op 45 toeren afgespeeld te worden; ik dacht al dat ik te veel pijnstillers had genomen.
 23. Invariable Heartache / Kort / 2010 / **(*)
  Cortney Tidwell en Kurt Wagner maken muziek waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze goed zou vinden. Het is niet onvoorwaardelijk goed, maar kan zeker dienen als het betere achtergrondgeluid om bij te werken of te lezen.
 24. Good Things / Aloe Blacc / 2010 / **(*)
  I Need A Dollar is ondertussen zo bekend geworden dat zelfs ik het kende. Voor Henri en Tessa was het al gemaan goed, en ze waren ook best te spreken over de rest van het album. Soul is redelijk hot, nietwaar.
 25. The Night Before / Hooverphonic / 2010 / **
  Goede muziek, maar de meeste albums van Hooverphonic zijn inwisselbaar. Het mocht een beetje vernieuwender geweest zijn.
 26. Black Dub / Black Dub / 2010 / ***(*)
  Trixie evolueert, en het gaat de goede kant op –zie ook Black Dub
 27. Way of Life / Céline Bonacina Trio feat. Nguyên Le / 2010 / **(*)
  Energieke en zeer genietbare muziek van een juffrouw met een oversized saxofoon. Wat dit album misschien wat mist aan inhoud, wordt zeker en vast goedgemaakt door drive. Ga dit live zien.
 28. Covers / Manu Codjia Trio / 2010 / ***
  Hij slaagt er zelfs in het aartsmoeilijk te coveren Halleluyah deftig neer te plaatsen. Als favoriete nummer twijfel ik tussen Beat it en Martha.
 29. Silver Pony / Cassandra Wilson / 2010 / *(*)
  Sorry, ik zie het echt niet, wat er zo goed zou zijn aan dit album. Wilson is een heel erg goede zangeres, beheerst het jazzidioom als geen ander, maar dit gaat totaal de mist in.
 30. Mirror / Charles Lloyd / 2010 / ****
  Tientallen keren heb ik naar dit album geluistered. Na een eerste beluistering ging het meteen aan de kant als minderwaardig –op een paar nummers speelt Lloyd alsof hij net de saxofoon onder de knie heeft en af en toe toch nog een paar noten mist. Achteraf ben ik gaan nadenken over die zogezegde missers, en ik kon mij maar moeilijk voorstellen dat zo’n muzikant dergelijke klanken zou laten vastleggen als dat neit zijn bedoeling was geweest. Wie dieper op de muziek ingaat en verder luistert hoort een indringende, lamenterende klank –zonder noodzakelijk indroef te zijn. Een emotioneel album, dat ik na elke luistersessie steeds beter begon te vinden.
 31. Follow The White Rabbit / Yaron Herman Trio / 2010 / ***
  De invloed van Brad Mahldau is nooit ver te zoeken bij Yaron Herman. Wie zijn eerdere albums heeft beluisterd, merkt een duidelijke ontwikkeling en groeicurve, waardoor we ook over dit album enthousisast kunnen zijn. Eigen werk en een paar covers/interpretaties; en ziet wij zijn al enorm content. Dit kan een breed publiek aanspreken.

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(cds vorige maand)

5 gedachtes over “Cd’s 201012”

 1. Hoe vaak luister je eigenlijk naar één album? Ik heb soms bij een album tijdens de eerste beluistering dat ik het wel oké vind, maar ook niet meer. De volgende keren ontdek ik dan steeds meer dingen, waardoor ik het album steeds beter en beter vind. Hoeveel ‘aandacht’ kan je dan aan elk album kan geven wanneer je er 314 nieuwe per jaar koopt?

  Dit is zeker geen kritiek hé, ik heb alleen maar respect voor iemand die zo gepassioneerd met muziek bezig is. Ik vroeg het me alleen af in praktisch opzicht :).

 2. Ik had het niet als kritiek opgenomen hoor. Ik ben daar zelf ook altijd nieuwsgierig naar, naar zo’n dingen.

  Hier staat constant muziek op (tenzij ik naar tv aan ’t kijken ben). Vanochtend heb ik al geluisterd naar BRZZVLL (New Life Creator), Drums are for parades (Master) en John Zorn (The Gentle Side). Sommige albums liggen serieus op heavy rotation, andere verdwijnen na twee keer (min of meer actief/aandachtig) te hebben beluisterd (vaak zit er een week tussen de eerste en de tweede actieve beluistering). Normaal gezien beluister ik daarnaast een album (passief) drie keer. Dat zijn geen absolute cijfers; ik heb eens gekeken in iTunes op hoeveel de teller gemiddeld staat, maar (meer dan) de helft van de tijd stream ik de muziek ook via de server naar de woonkamer, en dat registreert niet in iTunes.

 3. Ik maak playlists per maand, de meeste recente met nieuwe nummers speel ik eerst minder, daarna steeds meer naarmate ik de nummers meer ken, de nummers waar ik zot van (blijvend, niet allemaal – somiige nummers “branden” snel op ) ben komen in een aparte playlist. En zo schuif alles op. Ok, niet echt duidelijk, maar systeem werkt wel *kuch*

 4. Drums are for parades. Really? Had dat niet verwacht van u, B. Mijn lievelingsbandje. Tweede cd is minder. Life heersen ze.

 5. Op die manier kan ik het inderdaad begrijpen dat je aan zoveel CD’s geraakt op één jaar. Ik luister zelf erg graag naar muziek, maar ik ‘verlies’ me vaak in één of enkele albums, waardoor de snelheid waarmee ik nieuwe muziek ontdekt toch ietwat lager ligt dan hier :D.

Reacties zijn gesloten.