Geen idee hoe ik erbij ben gekomen, maar ergens eind vorig jaar stootte ik op Fringe, een Amerikaanse tvserie gemaakt door Fox (een zusterbedrijf van 20th Century Fox). Fringe staat voor fringe science, de zogenaamde randwetenschap die sterk afwijkt van de algemeen aanvaarde wetenschap. Denk bijvoorbeeld aan de X-files, het zesde zintuig, buitenaards leven, transhumanisme, en een parallel universum –vooral die laatste twee spelen een grote rol in deze serie.
De hoofdpersonages zijn Walter Bishop en zijn zoon Peter, en de FBI agente Olivia Dunham. Bishop heeft net zeventien jaar in een gekkenhuis doorgebracht, maar wordt door de FBI opgetrommeld om onder voogdij van zijn zoon Peter de Fringe division te versterken. De serie gaat geloofwaardig vlot om met het rekken van de realiteit, en introduceert de kijker zachtjes (maar snel genoeg) in het verruimde heden. De eerste jaargang, die best wel spectaculair is, kan worden gezien als een spannende introductie tot de personages en de premisse, terwijl de onderliggende rode draad, die verder wordt uitgewerkt in seizoen twee en pas helemaal wordt gerealiseerd in seizoen drie, toch duidelijk merkbaar is.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qBoD5MuUmC8&fs=1&hl=en_US]
(Er is ook een uitgebreidere trailer.)
Fringe is geen horror –toegegeven, soms is het wat beangstigend, maar Fringe is vooral een spannende, onderhoudende serie. Wie graag de X-Files zag, zal dit zeker ook kunnen smaken. Ik kon er alvast niet vandaan blijven. Ondertussen ben ik bijna mee met de VS –daar zitten ze ondertussen aan jaargang drie (episode 9). In Vlaanderen is de reeks in handen van VT4. Aanrader.
Ik ben beginnen kijken, maar na een paar afleveringen heb ik het opgegeven, omdat ik niet overtuigd was. Maar als het verhaal pas echt wordt uitgewerkt in seizoen 2 en 3, is het misschien wel de moeite om even door te zetten.