kuisen

Het is al een feit: heb je geen newsfeed, dan wordt je weblog gewoon minder gevolgd. Helaas, driewerf helaas, gebeurt het nog te vaak dat die feeds
slechts stukken –of een samenvatting– van de volledige post bevatten,
waardoor je alsnog genoodzaakt bent de betreffende site te bezoeken.
(Wat niet noodzakelijk een bad thing hoeft te zijn.)

Newsfeeds leggen trouwens nog meer de nadruk op content dan de (vaak reeds) eenvormige weblogs. Hoewel het een tijdje de natte droom leek van elke webbrowserfabrikant, en ook wel een beetje het doel van CSS, heeft het geduurd tot de website syndication er was, voor de gebruiker daadwerkelijk (zij het nog steeds passief) zelf de look van de bezochte websites ging bepalen.

Maar daar ging het eigenlijk niet over.

Bij deze ook al verdwenen uit mijn RSS reader: de feeds van del.icio.us:

  • mvuijlst (michel publiceert de zijne toch dagelijks op zijn weblog)
  • volume12 (zelfcontrole, maar ze komen toch ook op mijn weblog in de rechternavigatiedinges)
  • del.icio.us (navelstaren –mijn buzzword of the month; gelukkig is die maand bijna voorbij)
  • popular (navelstaren)
  • photography (te veel ruis // update: link aangepast)

En een ganse hoop foodblogs (ik lees volg eigenlijk toch alleen maar Chocolate & Zucchini).

Wordt vervolgd.

wat baten kaars en bril

Nog zo een. Wat is dat met die websites? Klik op de boom om de site te betreden. Welk een waste of bandwidth; en zie, het is niet zomaar een pagina, het is een frameset.

<FRAMESET COLS="100%">
<FRAMESET ROWS="100%">
<FRAME SRC="http://www.degoudenuil.be/sponsor.html">
</FRAMESET>
</FRAMESET>

Die verder door de ganse site meegedragen wordt, zodat de URL in address bar proper overal dezelfde blijft, en linken verder onmogelijk maakt.

Bovenaan de pagina een hoofding, en links de navigatie. Standaard. Ware het niet dat je tevergeefs naar het on-line stemformulier zoekt, want, o wonder, dat is nergens in dat menu terug te vinden. Klikken op De prijs van de lezer levert enkel een lege pagina op, en terwijl ik die link maar even kopieer, begrijp ik meteen waarom ze die idiote frameset hebben gebruikt (ik breek de URL in stukskes):

http://www.degoudenuil.be/cms/index.php?
module=pagemaster&
PAGE_user_op=view_page&
PAGE_id=19&
MMN_position=6:6

Juist, ja. Als het allemaal nog een functie zou hebben, ok, maar het dient alvast niet om een menu open te klappen.

Onder de submenu’s Inleiding of Wedstrijdreglement is enkel te vinden dat

Er kan gestemd worden op de volgende manieren:

  • via internet
  • via stembrieven in bibliotheken en in alle Standaard Boekhandels
  • via stembrieven in HUMO en Letters magazine

Waarbij je vooral niet moet denken dat internet aanklikbaar is. Want waar staat de link naar stemmen via internet? Boven, in de hoofding, die na verdere inspectie geflankeerd blijkt door twee identieke icoontjes, beide aanklikbaar, en die een nieuw venster annex stemformulier openen. (Een formulier dat overigens best op 1 pagina had gepast.)

*zucht*

(Neenee, ik schik er geen gewoonte van te maken. Al jeuken mijn vingers om ook iets over move te schrijven.)

uw formulier

Hierzie nog een tip voor de menschen van testaankoop (Welk GSM tarief voor u?): Input elements should be organized in logical groups so that your brain can process the form layout in chunks of related fields.

When the time to complete a form needs to be minimized and the data being collected is mostly familiar to users (for instance, entering a name, address, and payment information in a check-out flow), a vertical alignment of labels and input fields is likely to work best. Each label and input field is grouped by vertical proximity and the consistent alignment of both input fields and labels reduces eye movement and processing time. Users only need to move in one direction: down.

Het volledige artikel: Web Application Form Design by Luke Wroblewski [via]

fotografie sites

Niets zo veelzijdig als de fotografie, zou ik er mij gemakkelijkheidshalve mee kunnen vanaf maken. Maar wanneer iemand om tips voor fotografie sites vraagt, kan ik moeilijk aan mijn lijstjesmanie (of was het -fobie) weerstaan.

Zodus alhier een mengeling van bookmarks ende newsfeeds subscriptions (alfabetisch-achtig gerangschikt):

portals / tekstuele logs

projects

reference and tutorial

misc. artikels

En dan hebben we het nog niet serieus over software, techniek, etc gehad. Voor de rest zal ik mijn tpv links ook dringend eens moeten aanpakken, zie ik. Binnenkort zet ik er photoblog links bij die in mijn RSS reader zitten.

Tips, in welke (bovenstaande) categorie dan ook, zijn altijd welkom.

trusssssssssssst in me

Welk een verschrikkelijke klank bij de 7e dag. Het enige wat je hoort is een sissende s-klank, waardoor het lijkt alsof iedereen een spraakgebrek heeft.

Misschien hadden ze beter geïnvesteerd in degelijke klankapparatuur ipv decor. Het werkte dermate op mijn zenuwen dat ik de TV heb uitgezet. Hoewel misschien toepasselijk, lijkt het me niet goed als je voortdurend aan de slissende slang uit Jungle Book moet denken als je naar het gewauwel van de politici kijkt.

Trust in me, just in me
Shut your eyes and trust in me
You can sleep safe and sound
Knowing I am around

Slip into silent slumber
Sail on a silver mist
Slowly and surely your senses
Will cease to resist

Trust in me, just in me
Shut your eyes and trust in me

[update:] En heb ik iets gemist? Neuh, enkel Coveliers die zijn armtierige zelf nog eens bevestigd heeft: Coveliers kandidaat-burgemeester Antwerpen, in samenwerking met HVB. Edoch, In geen geval stapt hij over naar het Vlaams Belang. Hij wil gelijkgestemden rond zich verzamelen met het oog op een niet-links bestuur in Antwerpen. Tot hij niet voldoende gelijkgezinden vindt, dan wordt een lidmaatschap niet langer uitgesloten waarschijnlijk. Zielig.

trend watching

Hoe zit het nu met blogium?
Ik ga geregeld eens kijken, maar of het me nu echt al vooruit heeft
geholpen in mijn speurtochten op het net, is een andere zaak. De links
die erop voorkomen heb ik meestal al opgepikt van op andere websites,
en om nu verwoed op de bronlinks te gaan klikken, zonder verdere
referentie over de betreffende site, dat is niet meteen mijn ding. Al
heb ik het de eerste paar dagen geprobeerd.

Ping sites zoals blo.gs of weblogs.com (of zelfs technorati), of trend watchers zoals daypop, blogdex etc zijn aan mij niet besteed. Hooguit kijk ik nog eens naar All Consuming, dat ik eerst zelfs in mijn RSS reader had opgenomen, maar onlangs weer heb verwijderd, omdat ik er toch niks mee doe (tenzij automatisch mark all as read aanklikken).

Wat me er overigens niet van weerhoudt met de nodige huisvlijt bij elke entry toch maar die voornoemde ping sites te pingen –je weet maar nooit waar het goed voor is. Blogium bekijk ik obligaat ook nog wel eens elke twee dagen, al was het maar omdat de site in mijn statistieken, onder Links from an external page, steevast in de top 10 prijkt. (Ja, ik bekijk mijn statistieken –en daar heb ik toch al een paar interessante sites uit gehaald.)

(I’m a google kind-a-guy als het op zoeken aankomt. En voor nieuwigheden ga ik wel naar sites zoals Gizmodo, MoCo Loco en Boing Boing, of de gespecialiseerde sites voor pakweg motoren of fotografie of what-have-you.)

Dus hoe zit het nu met Blogium? In zijn aankondigingspostje (op 17 januari) had Luc vermeld:

Over een week wordt Blogium uitgebreid met een interface die bloggers toelaat om de status van hun blog in Blogium na te gaan, sommige parameters te corrigeren, of hun eigen blog toe te voegen aan Blogium.

En daar ben ik nog steeds benieuwd naar. (Toegegeven, al is er maar een kleine kans dat ik er gebruik van ga maken.)

waar eet?

Laat ons nog maar even bij de krant blijven (tsja, wat doet een mens als hij besluit de ganse dag in bed te blijven). DM Magazine huist wekelijks een rubriek (Waar eet…?) waarin een BV wordt gepolst naar zijn favoriete eetplaatsen.

Deze week was het de beurt aan Dirk Imschoot, ex-werkgever (straks moet ik schrijven als Brusselmans), de man die destijds mee aan de basis van de brillentrend lag, en zoals het onderaan het artikel staat: Dirk Imschoot is de man achter uitgeverij en drukkerij Imschoot (en nog wel wat meer).

Het ging echter over eten: Gent, Gent, Gent, Sluis, en Brussel.

Als ik in Brussel blijf hangen is de kans groot dat ik naar Salé, Pepe et Rosmarino, met een rijke, Italiaanse keuken, ga. Ik heb er nog nooit een menukaart gezien. De patron komt gewoon bij je en vraagt waarin je zin hebt. En dan nog weet hij je te verrassen.

Waar eet Dirk Imschoot? PDF

podder

DS moet blijkbaar niet al te boos zijn om Huug’s uitlatingen over hun zorgenkind Espresso.

Wat ziet mijn lodderig oog in de sectie DS2 (weekend): Iedereen zijn eigen radiostation:

Het aanbod van Vlaamse podcasts is nog niet zo groot. Weblogger Eugeen Vrints gaf zijn podcast de originele naam Het Geroezemoes (zie kaderstuk) en opende ook meteen de Belgische portaalsite Podcasting.be. Zijn collega-weblogger Huug neemt politici en het koningshuis op de korrel in DruugeRadio, terwijl de neven Stefan en Jeroen Perceval van HETPALEIS een vrolijke mix van kunst en humor brengen in Vlaanderens eerste artistieke podcast Wooord.

(Ze hebben wel een andere Gentse Podcaster over het hoofd gezien, maar ja, ’t is ook maar een gazet, dus grondigheid moogt ge d’er niet echt van verwachten.)

PDFkes: 01 02 03

you wuss

Als het op seizoenziektes aankomt ben ik echt een klein kind. Een zere keel, een beetje hoofdpijn, wat griep of een verkoudheid, en ik kruip het liefst van al in mijn bed, de lakens ver over mijn hoofd, met een klein gaatje om nog net de tv door te kunnen zien.

De ganse week zat het er al aan te komen, en een eerste week woon-werk verkeer met de trein staat er ook min of meer garant voor. De airco; de nieuwe mensen, bacteriën, en virussen (viri ook, maar gezien mijn sexuele voorkeur, heb ik daar minder last van); a little time bomb waiting patiently to go off. Donderdag begonnen, en vandaag waarschijnlijk reeds ver over de top heen. But you know what: ’t is weekend. En als ik de ganse dag in mijn bed wil blijven liggen met een ‘zware’ verkoudheid en een keel’ontsteking’, dan doe ik dat gewoon. I’m a man after all. Als ik klaar ben met de afwas toch.

embarras

Kijk, dat is nu ambetant zie. Niet dat ik er verder iets kan
over vertellen, maar geef toe, het was lang geleden dat ik nog eens een volume12 had uitgehaald. (Dat ne mens daarvoor naar een ander zijn website moet verwijzen.)

Laat het ons maar l’embarras du choix noemen, als is dat maar een halve waarheid. Misschien houd ik u wel op de hoogte.

Het kan een dilemma worden dat zijn weerga niet heeft, genre ik heb zin in stoverij met frieten, maar ik kan ook een steak met frieten eten. Allebeí eten gaat niet, want dat is van het goede teveel. En een indigestie is wel het laatste wat ik er wil aan overhouden.

Gisteren zei ik nog tegen ons Tessa: Tessa, zei ik, we hebben hier potentieel te maken met een groot probleem. Alleen heb ik dat gisteren niet gezegd, en al evenmin tegen Tessa, want ze was gisteren op zwier voor ’t werk. Tegen mijzelf heb ik het ook niet gezegd, want welke vervelende gewoontes ik ook mag aangekweekt hebben, tegen mijzelf praten is er daar geen van. Al heb ik het nochtans geprobeerd, tegen mijzelf te praten.

Maar ik loop op de zaken vooruit.