België levert vandaag niet alleen opnieuw het bewijs dat het wordt geregeerd door minderheden, maar we stellen vast dat bepaalde drukkingsgroepen er bovendien in kunnen slagen om, om reden van fatsoen (!), onze media preventief te censureren. Vanavond wordt, zoals u ongetwijfeld reeds hebt opgevangen, de episode van Plat Préféré waarin Jeroen Meus op zoek gaat naar het lievelingsgerecht van Adolf Hitler, niet uitgezonden. Het is voornamelijk de Joodse gemeenschap die daarop aanstuurde; gisteren kwam Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, bij Pharah zijn standpunt verdedigen. “Het gaat om fatsoen, niet om vrijheid van meningsuiting,” zo stelde hij.
De premisse van het programma luidt als volgt:
Plat Préféré is een culinaire en zinnenprikkelende reeks waarin topkok Jeroen Meus op zoek gaat naar het lievelingsgerecht van tien intrigerende en legendarische figuren uit het recente verleden, van Roald Dahl tot Salvador Dali en van Jacques Brel tot Freddy Mercury.
[bron: canvas]
Ondertussen heb ik alle uitgezonden afleveringen gevolgd –die over Dahl vond ik de beste, die rond Brel de minste– en Meus blijft telkens opnieuw verrassen. De aflevering vandaag zou over het favoriete gerecht van Adolf Hitler gaan, een personage waar gelukkig slechts een bijzonder kleine minderheid zich in kan vinden. Niettemin beantwoordt de man aan de vereiste van intrigerende en legendarische figuren uit het recente verleden
. Het feit dat Hitler een dictator én een massamoordenaar was, staat niet ter vraag. Meer nog, in de woorden van Freilich zelf:
Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel ziet geen kwaad opzet achter de keuze van Jeroen Meus. “Het gaat eerder om naïviteit en het niet inzien van de historische en emotionele beladenheid van de Holocaust voor de overlevenden.”
[bron: Oud gedeporteerden verbolgen over Hitler menu]
Hoe dergelijke bezorgdheid kan leiden tot censuur, blijft vooralsog een groot vraagteken. Net zoals het raden blijft naar het antwoord op de vraag of die bezorgdheid terecht is, gezien de aflevering mogelijks in een stoffig archief verdwijnt.
Voorbeelden van totalitaire (en bovendien gewelddadige) regimes waren onmiskenbaar het nationaal-socialisme in Duitsland onder Hitler (1933-1945) en het communisme in de Sovjet-Unie, zeker onder Stalin (1922-1953). Kenmerken van het totalitaire nationaal-socialisme in Duitsland zijn: censuur (controle op kranten, kunst e.d.), het verbod op andere politieke partijen, de vervanging van oude schoolboeken door werk waarin Duitsland in een goed daglicht werd gezet, voornamelijk op het gebied van de geschiedenis en de controle door de Gestapo, de geheime politie.
[bron: Wikipedia Totalitarisme (mijn bold)]
Spijtig? Beangstigend, eerder.
Wat ge zegt, wat ge zegt. Niet dat het gerecht op zich mij kan aanspreken, en sinds Roald Dahl gaat het programma jammer genoeg stijl bergaf, maar toch: te gek voor woorden. Straks ook geen berichtgeving meer mogelijk over Palestina, me dunkt.
’t Is te belachelijk voor woorden. Ze zijn bang dat Hitler gebanaliseerd wordt? Hoog tijd dat die man gebenaliseerd wordt, me dunkt.
Mooie opinie van Yves Desmet in DM van vandaag.
Inderdaad. Hij was ook zeer goed bij Phara, gisterenavond –zeer kalm en rustig.
Compleet belachelijk,
– nog voor iemand een oordeel kan vormen over de uitzending halen ze het van de buis: laat eerst de mensen zien waarover het gaat en (ver)oordeel dan,
– zodus, de meerwaarderzoeker zou dit niet kunnen plaatsen?
– de uitzending over Callas (die in de plaats is gekomen) is (nu nog bezig, maar alvast) ijzersterk, ik wil nu nog méér weten hoe de “Hitler”-uitzending eruitziet,
– met de Joden, niets als last.
(De laatste opmerking was een grapje!)
je moet eens de column van tom lanoye lezen over hetzelfde onderwerp lezen.