Mja, die quotering; ik ben er niet echt meer van overtuigd of dat wel nuttig is. Zo zijn er bepaalde boeken die ik heel erg graag lees, maar eigenlijk geen drie –laat staan vier– sterren waard zijn, vanuit één of ander oogpunt. ’t Is maar dat u dat beter met een schep zout neemt. Als het echt niet goed is, zal ik het wel zeggen, en als het echt onmisbaar goed is, ook.
Neem nu die James Bond, dat is geen slecht boek, maar binnen de Bondreeks past dat niet heel echt. Soms kan dat goed zijn, maar er is in dit geval niet echt sprake van een breuk met of een vernieuwing binnen de reeks die aan dit schrijfsel een meerwaarde zou geven. Bondfans lezen dit boek eventueel omdat ze alles van Bond willen lezen, maar kunnen het net zo goed laten liggen omdat het niets aan de reeks bijdraagt. Het Bondboek van Sebastian Faulks daarentegen, dat is veel meer een aanrader.
Carte Blanche had ik overigens gelezen via een decentrale backup –het ding kost 14 USD in digitale versie, en 7 GBP in hardcover. Ik heb de hardcover besteld (en vanochtend ontvangen), en de digitale versie ondertussen verwijderd.
Gerelateerd raad ik u dit zeer interessant artikel aan, Een zomerverhaal. Digitaal lezen op vakantie, dat ik heb gevonden via de Twitter van Maarten van Dodo’s in het wild. Zeer pijnlijk zijn de reacties op dat artikel, waaruit blijkt dat de mensen niet echt doorhebben waar het over gaat.
Voor de rest niet veel opvallends. Lebovitz is aangenaam tijdverdrijf; de nieuwe Harris lijkt een kantelmoment in de reeks; Music Theory for Dummies is een aanrader voor wie in …erm muziektheorie is geïnteresseerd; en Before She Met Me was niet helemaal mijn ding, maar ik ben wel benieuwd naar Talking It Over (en daarna mogelijks de sequel Love, etc) van dezelfde auteur.
- Carte Blanche / Jeffery Deaver / 2011 / *(*)
Het is een nieuwe, zo mogelijk nog hedendaagsere, Bond die Jeffery Deaver hier schetst. Ik was helemaal verkocht aan Devil May Care dat Sebastian Faulks in 2008 schreef, maar deze Carte Blanche is veel minder indrukwekkend. Vervang de naam Bond door iets anders, en we blijven met een (enigszins interessante) pulproman die evenwel weinig memorable blijft. Kan iemand Faulks overhalen om een volgende Bond te schrijven alstublieft? - The Sweet Life in Paris: Delicious Adventures in the World’s Most Glorious – and Perplexing – City / David Lebovitz / 2009 / **(*)
Een bijwijlen uitzonderlijk hilarisch boek van patissier David Lebovitz (met een even aanstekelijk blog) over zijn integratie als American in Paris. Inclusief recepten en niet te missen adressen vol heerlijks in de Franse hoofdstad. - Dead Reckoning / Charlaine Harris / 2011 / **(*)
Ergens heb ik het gevoel dat dit vooral een scharnierverhaal is in de serie. Er wordt heel wat uitgelegd, er worden een paar knopen doorgehakt en het eindigt alweer met een knaller. Uitkijken (?) naar alweer een volgende? - Music Theory for Dummies / Michael Pilhofer & Holly Day / 2007 / ***
Mijn eerste Dummies boek, en het zal zeker mijn laatste niet geweest zijn. Als ge meer wilt te weten komen over muziektheorie, vertelde mijn muziekleraar, dan kunt ge inderdaad van die zwaar theoretische boeken gaan lezen. Maar het is net zo interessant om eens zo’n algemeen inleidend boek te lezen. Het tip-boek leek mij veel té algemeen, en dan kwam ik als vanzelf bij deze Music Theory for Dummies terecht. In één woord: fantastisch! Het blijft theorie natuurlijk, en hoewel ik nu geleerd heb over the circle of fifths etc. blijft het vooral iets dat moet worden toegepast, of dat nu als luisteraar, dan wel als als uitvoerder is. Ik zie mij nog heel vaak naar dit boek teruggrijpen. En waarom muziektheorie belangrijk is?Is it absolutely necessary? No. Is it tremendously helpful? Yes.
- Before She Met Me / Julian Barnes / 1982 / **(*)
De tweede roman van Julian Barnes kreeg als motto meeIl vaut mieux encore être marié qu’être mort.
Graham Hendrick scheidt van zijn vrouw en trouwt met een andere, maar raakt onwezenlijk geobsedeerd door de oude affaires van zijn nieuwe vrouw. Gelezen, nadat filosoof Jean Paul Van Bendegem het aanraadde op zijn zomerleeslijst in De Morgen.
0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)
(boeken vorige maand)
Thx voor de link. Ik vond dat “zomerverhaal, digitaal lezen” inderdaad zeer de moeite.
Was eens verfrissend te lezen dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is met die e-books als iedereen altijd denkt. Zeker niet voor Nederlandstalige boeken.