De publieke opinie, gestuurd door de media, lijkt zich voornamelijk te richten op het afkeuren van het geweld, dat op 29 mei in Wetteren werd gepleegd. En dat blijkt een gemakkelijke manier om aan de grond van de zaak voorbij te gaan.
De jongeren die ik zondag in Wetteren gezien heb voelen zich op de ziel getrapt door een beleid en een wetenschap, die ronduit kiest voor een industrieel landbouwmodel, waar bodem, plant en dier verlaagd worden tot productiemechanismen die beheerst en hermaakt kunnen worden, en naar de hand gezet van zij die er het meeste munt kunnen uit slaan.
Dat schrijft Johan D’hulster, uitbater van het biotuinbouwbedrijf ‘De Akelei’ in Schriek, die de bewuste zondag ook aanwezig was in Wetteren (maar niet actief aan de actie heeft deelgenomen). Zijn wat ongelukkig getitelde stuk, In naam van de aardappeloorlog-actievoerders, verscheen op de website van MO*. Lees daar trouwens vooral ook het stuk De grond van de aardappelzaak van Jan Thoelen.
Het geweld lijkt voor de meeste mensen te beginnen en te eindigen op het veld in Wetteren. Heel erg verwonderlijk is dat niet, want het is ook direct zichtbaar. Veel moeilijker is het, om de effecten van economisch gedreven organisaties zoals BASF en Monsanto in te willen zien. Arbeiders worden uitgebuit, kleine landbouwers worden kapot geprocedeerd omdat ze bijvoorbeeld geen ggo zaden van Monsanto willen aankopen, en het industrieel landbouwmodel vormt op langere termijn een bedreiging voor milieu en volksgezondheid.
Inderdaad, als het geweld terug te brengen is tot het vernielen van (een deel van) een 1500m2 groot aardappelveld, dan staat het terecht in het centrum van de belangstelling. Want wetenschap staat los van de echte wereld natuurlijk.
Tut tut.
Two wrongs don’t make a right.
Hmmm, als ik uw antwoord zo lees dan zijn er blijkbaar redenen om geweld in sommige gevallen wel goed te keuren? Laat ons even de grote woorden en verklaringen zoals “vrijheid van meningsuiting” schuwen en terug komen tot de essentie van de zaak: als ik er niet mee eens ben dan mag ik het kapotslaan?
Debat? Publicaties? Tegenonderzoek? Iemand? Ik ben links dus ik mag afgerost worden door de NVA omdat zij 30% van 58% van de stemmen hebben? Het is maar een kleine stap natuurlijk..
Kom mannen, geweld geweld. Ik vind dat een groot woord, hoor. Het was een symbolische actie, ze hadden biologische aardappelen mee om de uitgetrokken ggo-patatten te vervangen, maar als je achterna gezeten wordt door de politie, dan heb je niet echt de tijd om die biologische aardappelen te planten natuurlijk.
Allee, je kan wel zeggen dat het vernieling van een ander zijn eigendom is enzo, maar inderdaad, als ze daar alleen met spandoeken hadden gestaan, dan had geen haan ernaar gekraaid. Daar sta je dan, met al je goede bedoelingen, maar als de media geen sensatie ruiken, mag je protesteren zoveel je wil maar zal het grote publiek het nooit weten…
@Lies: je neemt een loopje met de werkelijkheid: “als je achterna gezeten wordt door de politie”. Er stond een cordon TUSSEN de actievoerders en het veld. Als je er natuurlijk probeert doorheen het cordon te breken… Gelieve oorzaak en gevolg niet te verwarren dus.
Bovendien, wanneer wordt geweld geweld? Als er fysieke slachtoffers vallen? Bekijk dan ook eens het contrast met de actie tegen het nucleair transport. In mijn ogen een directer gevaar dan een paar patatjes.
Waarom stoort iedereen zich mateloos aan dit “geweld” met als enige slachtoffer stoffelijke schade, terwijl er dagelijks zoveel meer vormen van onrecht gebeuren die onze aandacht echt verdienen.