Dokters, dat heult en dat zeult met de maffia

Och kijk: een gratuite uitspraak die toont dat sommige mensen (nog steeds) niet verder kijken dan hun neus lang is. En als ze erover aangesproken worden, dan hebben ze het zo niet bedoeld, lag de nuance anders, of is het vanzelfsprekend niet van toepassing op iedereen.

Maar toch: dokters, dat heult en dat zeult met de maffia. Dokters willen zich alleen maar verrijken, ze hebben totaal geen empathie met hun patiënten, en ze behandelen het verplegend personeel als stront. (Enfin, de dames en heren specialisten toch, de huisartsen mogen waarschijnlijk wel opnieuw tot het werkvolk worden gerekend.)

Er loopt er hier zo één rond, die om kwart voor negen naar haar werk vertrekt en om kwart na vijf al terug thuis is. Op zaterdag en zondag toch, als ze van wacht is. En als het niet te druk was. En het bezoek rap uitgevraagd was. Tijdens de week mag ik blij zijn als we ’s avonds samen kunnen eten. Als ze om elf uur niet uitgeput in slaap valt, terwijl ze nog een hoop brieven zit te dicteren. Blij zijn als het rustig is gedurende de tien minuten ontbijt die we hebben. Blij zijn dat ze ’s middags tijd heeft om te eten en niet rap een boterham in haar mond moet vouwen terwijl ze van de ene ronde naar de andere vergadering hotst. Of zullen we het naast de fysieke afmatting ook eens hebben over de psychische stress op een afdeling hematologie?

En dat ze zo content is van de samenwerking met de verpleging op haar dienst, dat heb ik hier overigens ook al tot treurens toe mogen horen. En zelf mogen meemaken trouwens, op de feestjes –met verpleging én de dames en heren specialisten— waar ík aan haar mouw moet trekken om eindelijk naar huis te gaan want ze weet toch dat ik zo geen nachtmens (meer) ben.

Maar och, laat ons nog maar eens afgeven op de dokters. Want als het verkeerd gaat, ligt de verantwoordelijkheid vanzelfsprekend wel bij hen! En hebben ze het de facto opzettelijk verkloot ook. Doe gerust dus, kots uw gal. Dat is nog zo gemakkelijk, en ze zijn het onderhand toch gewoon.

Bah.

15 gedachtes over “Dokters, dat heult en dat zeult met de maffia”

 1. ’t Is toch waar, de zakkenvullers, dat koopt zich zomaar huizen, villa’s en auto’s gelijk dat het niets is!

 2. ’t Was inderdaad niet erg genuanceerd en ik ben wel zeker dat Tessa van de andere soort is – sorry daarvoor. Maar helaas: mijn lieve vader heeft heel zijn werkend leven in het hoger kader van een ziekenhuisstaf doorgebracht, en was op het einde o.a. verantwoordelijk voor de stagair-specialistenverblijven. Ik was dus kind aan huis bij een groot West-Vlaams ziekenhuis, en met mijn moeder die les gaf aan en stagebegeleiding deed voor kinderverzorgsters was het al kliniekenklap wat bij ons de klok sloeg. Sorry dus voor de veralgemening, maar ik ken helaas genoeg verhalen, en verplegend personeel dat wel degelijk klaagt over het sociaal soms -euh- gedrag van hun ‘bazen’. Wat ze in feite niet zijn.

  Je hebt natuurlijk gelijk wat betreft de verantwoordelijkheid, maar laat ons eerlijk zijn: daar worden ze strafrechterlijk minder op aangesproken hier in België dan in sommige buitenlanden. En maar goed ook: missen is menselijk.

  Oh, en uit persoonlijke context:

  * de vroedvrouw heeft de gynaecoloog moeten verwittigen van een driedubbele omstrengeling bij de bevalling van één van onze gasten
  * mijn eerste discus-operatie was een complete mislukking
  * een onoplettende orthopedist heeft post-operatief mijn lief méér den een jaar kine gelapt en ze heeft geluk gehad dat mijn vader gezien heeft dat haar pleister véél te hard gespannen zat of anders had ze heel haar leven gemankt (de verpleging had ook al gezegd dat er iets school maar dat was ‘gezaag en ze moest een beetje flink zijn’)

  Allez, ’t is méér dan wat simpele caféklap dus. Maar wel een te brede veralgemening, en nogmaals sorry daarvoor.

  Next: zelfstandigen in hun algemeenheid? Daar worden ook wel verhalen over verteld hoor. Doet wel en zie niet om, denk ik dan.

 3. Ge moet zo gepikeerd niet zijn, Bruno. Vooroordelen bestaan over ieder beroep en iedere beroepsgroep. Ik loop hele dagen ambtenaren te verdedigen, want hé, ambtenaren werken toch ook nooit zijn lui en onwillig? Er zijn overal van soorten, in goeie en in slechte zin. Dat Tessa van de supergoede soort is, dat weten we uit ervaring. Maar vraag het haar zelf maar eens, hoeveel er daar rondlopen die eigenlijk totaal geen verstand hebben om met mensen om te gaan. Helaas veel te veel. En ik spreek helaas ook uit ervaring.

 4. Ik hoor hier ook genoeg van verpleegsters kant. Ik denk dat er sowieso den dag van vandaag enorm veel druk ligt op ieders schouders, niet ? Of er personeel bijkan om de werkdruk te verlagen ? Nee hoor, want de heren bazen steken zich graag weg achter de crisis. En da’s niet enkel in de medische sector het geval hoor… Opletten wat ik zeg, want als er al studentes nul krijgen door iets te zeggen op facebook… :o)

 5. En dan de therapeutische hardnekkigheid bij ernstig zieken, die een zwakkere sociaal statuut hebben of waarbij ze zeker zijn dat er toch geen verbaal weerwerk komt van de familie. De gemeenschap zal er wel voor opdraaien!! En ja ik spreek ook direct uit het werkveld!!!Bijna dagelijkse ervaring. En veel mensen zijn inderdaad nog zo naief om te denken dat de dokter het wel het beste zal weten….

 6. Goh, iedereen zal wel voorbeelden kennen van medische blunders en asociaal gedrag van artsen. Net zoals iedereen wel een leerkracht kent die het niet waard is om voor de klas te staan. Om maar te zwijgen van advocaten die (v)echtscheidingen regelen en daar ‘hun zakken mee vullen’. En onbekwame politici, die geen klop uitvoeren in het parlement. En er zullen heus wel ambtenaren zijn die lui zijn en niets doen. En wat gezegd over een loodgieter die knoeiwerk aflevert? En zo kan ik nog wel even doorgaan. In elke beroepsgroep heb je bekwame en minder bekwame mensen.
  Ik denk dat mensen soms heel radicaal zijn over artsen omdat het over hun gezondheid of die van hun naasten gaat. En als daar iets mee misloopt of niet opgelost geraakt, ben je natuurlijk veel kwader en gefrustreerder enz. dan als het bijvoorbeeld om een lekke kraan gaat.

 7. Ik snap wel hoe die comment je echt teveel was. Ik geloof ook echt dat dokters ontzettend veel uren kloppen , veel werk hebben en echt het beste met al hun patiënten voorhebben. Als ik hoor hoeveel uren mijn neef in het ziekenhuis doorbrengt prijs ik mezelf gelukkig dat ik zijn job niet heb.

  Maar zoals anderen ook al aanhaalden: over iedere job bestaan vooroordelen. Da’s ook omdat je vaak aan de andere kant staat en enkel merkt dat de dokter (of de ambtenaar of de IT helpdesk of ….) je niet duidelijk genoeg iets uitlegt, niet genoeg tijd spendeert bij jou naar je eigen genoegen, een fout maakt, …. En direct wordt een heel beroep afgespreken, direct is alle nuance weg enz.

  ’t is ook goed dat jij ons de keerzijde nog eens liet zien.

 8. Ik vond die post waar je naar verwijst er ook (serieus) over.
  Denk dat het geen goed idee is om in een dergelijke stresserende situatie semi-live te zitten bloggen.

 9. Soms is het je allemaal eens teveel hé! Mensen zien alles zo zwart-wit. Goed-slecht, daartussen ligt er precies niets. Heb altijd les gegeven en daar was je ook soms ziek van de commentaren van de mensen. Wij leefden van de ene vakantie naar de andere…hadden al om 15u30 gedaan… al de uren achter de coulissen zag men niet hé!
  Een vriendin is juist geopereerd en het gedrag van die chirurg is ook niet om reclame mee te maken, maar zijn nu alle dokters zo??? Dat betwijfel ik! Gelukkig heb jij een goede versie, thuis rondlopen en vooral gelukkig voor haar patienten en verplegend personeel! Houden zo!!!!!

 10. Ik probeer mij in zo’n dingen niet meer op te jagen en als opmerkingen van “vrienden of vriendinnen” te diep in mijn keelgat schieten floep ik er wel een “Wilt ge eens een week hier komen wonen misschien?” uit, meestal snappen ze het dan wel wat ik ermee bedoel.

  Er wordt nu eenmaal op zoveel beroepen commentaar gegeven (ik, secretaresse zijnde kan waarschijnlijk ook alleen maar koffie zetten en typen met tien vingers en zwaaien met mijn kont als mijnen baas voorbijkomt) en uiteindelijk zijn het toch alleen maar de mensen die er écht mee te maken hebben die er iets vanaf weten en die anderen in gelijkaardige situaties begrijpen.

  Je Tessa is een soort dokter waarvan er hopelijk toch nog een hoop rondlopen, ben ik van overtuigd, zeker bij de jongere (en nog gemotiveerde) generatie, trots zijn op en respect hebben voor en laat de anderen maar zeggen/denken/schrijven wat ze willen! 🙂

 11. de laatste tijd heb ik meer dan me lief is doorgebracht op de afdeling orthopedie en ik ben vooral verbaasd over het klagerige en ongeduldige gedrag van patiënten. in de negatieve zin dan. ok, moeten wachten is niet fijn maar als ik zie hoe zowel dokters als verplegers letterlijk door de gangen hollen van kabinet naar patiënt naar kabinet, dan kan ik me enkel bedenken dat die mensen vooral zwaar hun best doen in wat wellicht een onderbezette dienst is. toegegeven, de specialist is meestal kort van stof, zowel tegen patient als verpleegster maar ik ben al lang content dat de man in kwestie me op medisch vlak fantastisch goed opvolgt. ongelooflijk dan dat de helft van de wachtkamer zit te klagen over dat ‘het toch geen dingen zijn’, en ‘het Schan-dá-lig is’ en weet ik veel omdat ze een beetje moeten wachten… for christ, en dat over en tegen mensen die hen en hun gebroken arm (ocheere) helpen. ik hoop maar dat tessa alle lof en complimenten krijgt voor haar hard werk, want dat verdient ze. fieuww, misschien niet volledig on topic, maar moest het toch eens kwijt 😉

 12. pfff, die huisarts van mij onderzocht me van kop tot teen, kon geen diagnose stellen en verwees me naar specialist omdat hij mijn klacht niet pluis vond. Na een half uur rekent hij mij dan 22 € aan, waarvan zeker 1/3 netto winst zal zijn, en dat voor een half uur, de geldklopper…

 13. 22 EUR voor een half uur is toch een zeer redelijk prijs? Vergelijk dat eens met de uur- en dagtarieven van bouwaannemers, informatici, e.d.: dat ligt helemaal in de lijn. En inderdaad, 1/3 van dat bedrag kan je als zelfstandige als je eigenlijke inkomen beschouwen. Stel je voor dat we het loon van een bediende ook ‘winst’ zouden gaan noemen.

  Ik denk niet dat het grote geld in de medische sector verdiend wordt met dure consultaties. Wel met héél veel uren kloppen, en de eigenlijke ingrepen wellicht.

Reacties zijn gesloten.