les 2

Tweede les: de ontwikkeling. Eerst geoefend in daglicht, met een onbelicht filmpje: supereenvoudig, zelfs met de handen onder tafel, zelfs met het licht uit. Daarna in de donkere kamer met de eigen film en dan dreigde het even mis te lopen natuurlijk!

De filmspoel hoeft ook niet met een blikopener of zo te worden geopend, maar via een hulpmiddeltje dat er op het eerste gezicht een beetje uitziet als een wat breed uitgevallen cutter-mes. Ipv een mes zitten er evenwel twee stukjes flexibele erm… rubber in. Je moet die in de filmcontainer brengen, wat draaien tot je een klik hoort, en er opnieuw uittrekken. Als je alles goed uitgevoerd hebt, komt het aanloopstuk van de film er dan opnieuw uit. (Veel eenvoudiger dan het waarschijnlijk klinkt.)

Vervolgens in de donkere kamer op een spoel gewikkeld, in de paterson tank gedaan, en dan ontwikkelaar (rodinal) ingieten (6 minuten), uitgieten; stopvloeitsof erin, en bijna onmiddellijk terug uitgieten; fixeervloeistof erin (5 minuten), uitgieten; en spoelen met water en bij het laatste water een paar druppels Agepon toevoegen (een soort zeep –wetting agent).

Het geeft toch een behoorlijke voldoening om dan in het licht een (zelf !) ontwikkelde filmrol te kunnen bekijken.

(Volgende week: contactafdrukken.)