films 200906

Alweer meer films gezien dan ik had verwacht, deze maand. We onthouden vooral Demon Seed (TCM rules); Shattered Glas; Funny Games U.S.; Estômago; en een klein beetje The Amityville Horror. En nu ben ik vooral benieuwd naar Hanekes oorspronkelijke Funny Games uit 1997. Al bij al viel het nog mee in juni, kwalitatiefgewijs.

 1. Doomsday / Neil Marshall / 2008 / Prime / **
  Een mengeling tussen Mad Max en Escape from New York, maar dan met een vrouw in de hoofdrol. Voor de rest weinig nieuws, laat staan vernieuwends.
 2. Jumper / Doug Liman / 2008 / Prime / **
  Er zit zoveel potentieel in deze synopsis, en dan snap ik niet waarom ze per se alles in één film willen crammen. Er zitten een heleboel klassieke thema’s in, die geen van alle deftig uitgewerkt worden, maar waar ge meteen, met die thema’s en het centrale onderwerp, een ganse comic book series van kunt maken. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Steven Gould, en ik denk dat ik dat eens ga lezen ter vergelijking.
 3. The Number 23 / Joel Schumacher / 2007 / 2BE / **(*)
  Het gaat er soms wat vreemd aan toe, in deze film, en het einde is niet echt… ingenieus te noemen. Maar Jim Carrey bewijst toch maar opnieuw dat hij ook andere dingen aankan dan lolbroek spelen. Graag gezien, als was het soms wel wat moeilijk om toe te geven aan het verhaal.
 4. The House Next Door / Jeff Woolnough / 2006 / VijfTV / 0
  De acteer’prestaties’ alleen al, maken van deze film een afzichtelijk gedorcht. De plotwendingen, jongens, dit is zelfs de moeite niet om drie woorden over te schrijven.
 5. Beowulf / Robert Zemeckis / 2007 / Prime / 0
  Aartslelijke digitale animatie, met (via motion capture) verdigitaliseerde acteurs. Kwestie dat Angelina Jolie naakt is, maar toch niet echt. Geef mij maar hetzij een geschreven versie, hetzij een getekende versie; hetzij een versie met echte acteurs. Keuze genoeg, me dunkt.
 6. La habitación de Fermat / Luis Piedrahita & Rodrigo Sopeña / 2007 / Prime / **(*)
  Een genietbare whodunnit. Met een pak raadseltjes; de regisseur slaagt erin de raadsels als achtergrond te laten functioneren, waardoor de film aan kracht wint. Wijs.
 7. Crónicas / Sebastián Cordero / 2004 / Canvas / **
  Een beetje te traag, deze film, en een beetje te weinig vulling voor het redelijk doorzichtige verhaal. De film lijkt te twijfelen tussen commercie en diepgang, en slaagt er –vanzelfsprekend– niet in één van beide richtingen te kiezen.
 8. Rambo IV / Sylvester Stallone / 2008 / Prime / *
  Euh ja: Rambo hé. Dat trekt in niets meer op het origineel, maar ’t is met Sylvester ‘Sly’ Stallone, en hij kan nog steeds niet praten. Gelijk de tagline zegt: Heroes never die…. They just reload. en dat is een adequate omschrijving voor zo’n vervolgfilm.
 9. Demon Seed / Donald Cammell / 1977 / TCM / ***
  Schitterende film! Wie dit graag ziet, zal ook graag kijken naar Logan’s Run (1976), Westworld (1973) en zelfs Soylent Green (1973). De titel roept tegenwoordig associaties op met het hentai genre, en hoewel we in deze film niet aan tentacle seks toe zijn, is het gegeven niet echt veraf –geen nood, dit is een brave film, en op een blote borst na, beperkt de erotiek zich tot suggestie. Dit is het soort film, dat alle hedendaagse SFX verspilling kan doen lijken.
 10. An American Haunting / Courtney Solomon / 2005 / Prime / *(*)
  Euh, ik had van de eerste minuut al door waar het over ging gaan. Tessa verwijt mij dan dat ik te veel films bekijk, en daardoor geen abstractie meer kan nemen, of niet meer verrast kan worden. En wat is de bedoeling van de idiote minimalistische raamvertelling? Twee minuten voor en na de eigenlijke film, wordt dit verhaal gekaderd in een hedendaagse setting, die eigenlijk met gans de film niets heeft te maken, en op zijn best het boeltje vervaagt en verlaagt tot een puriteins moralistische bedoening.
 11. Imagine Me and You / Ol Parker / 2005 / VijfTV / **
  Maar allez, zo ne leutige feel good film. En met dat schoon vegatarisch meiske van Coyote Ugly (Piper Perabo) die een lesbische relatie aangaat met dat ander schoon meiske dat Sarah Connor speelt (Lena Headey), en die beiden beantwoorden aan het (mannelijke) cliché-ideaal van een lesbisch koppel, zo één waarvan hij denkt dat hij dan kan meedoen in een trio-ding. As if.
 12. The Spiderwick Chronicles / Mark Waters / 2008 / Prime / **(*)
  Wreed spannend, volgens Henri; aangename avonturenfilm voor de ganse familie.
 13. Sweet Home Alabama / Andy Tennant / 2002 / een / *(*)
  Euh ja. Feelgoodwijvenfilm.
 14. In Bruges / Martin McDonagh / 2008 / Prime / *
  Bof. Deze film had niet per se moeten gemaakt worden.
 15. Shattered Glass / Billy Ray / 2003 / Canvas / ***
  Onderhoudende en gelaagde film over het bijna ongeloofwaardige (maar ware) verhaal van Stephen Glass, die 1995 tot 1998 grotendeels gefictionaliseerde stukken voor waar liet publiceren in The New Republic.
 16. Funny Games U.S. / Michael Haneke / 2007 / Prime / ***
  Brrr. Eén van de gruwelijkste films die ik heb gezien; een remake van Hanekes eigen Duitse versie uit 1997, die ik niet heb gezien. Een goede film, maar met een paar eigenaardigheden, die niet helemaal in de rest van de film geïntegreerd zijn. En dan heb ik het over de momenten waarop één van de acteurs zich tot de kijker richt (een keer of twee-drie). Het eerste deel is niet ‘gemakkelijk’ te bekijken, vond ik –wie kinderen heeft zal het met mij eens zijn. Op bepaalde momenten had ik het ook wat lastig met mijn suspension of disbelief door de volgzaamheid van de George, die zich door één kapotte knie helemaal uit the picture laat slaan. “Doe dan toch iets, man”, zat ik de ganse tijd te denken.
 17. The Oxford Murders / Álex de la Iglesia / 2008 / Prime / **(*)
  Aangename whodunit; een niemendalligheidje dat zich makkelijk laat bekijken.
 18. Reservation Road / Terry George / 2007 / Prime / **
  Het begint interessant, maar vervalt al net iets te rap in een moraliteit. Maak er toch gewoon een thriller van, ipv er een pseudo-intellectuele draai aan te geven. Geef mij dan maar veel liever de film hierboven. Zelfs Jennifer Connelly kon het niet goedmaken.
 19. Impulse / Charles T. Kanganis / 2008 / Prime / 0
  De tv stond gewoon aan, en dat stond op. En we wilden alletwee wel eens zien hoe ver die dommigheid kon gaan. Heel ver dus. Ik verdenk de regisseur ervan dat hij heimelijk liever een pornofilm had gemaakt.
 20. Conspiracy / Adam Marcus / 2008 / Prime / 0
  Ja! Laat ons alle registers van de slechte film eens opentrekken, moet Adam Marcus gedacht hebben: een acteur die niet kans spreken, het charisma heeft van een koeiendrol, een plot dat er eigenlijk geen is, een vals been, een oorlogsveteraan die aan dat been hangt, een vuurgevecht in cowboystijl, en de lijst is eindeloos. Helaas. Het zal u dan ook beangstigen dat zijn volgende film een remake is van Jacques Tourneurs I Walked with a Zombie (1943) (gebaseerd op Charlotte Brontës Jane Eyre overigens). Tijd om te herlezen! Kan ik meteen die Jane Austen parodie ook bestellen: Pride and Prejudice and Zombies.
 21. Awake / Joby Harold / 2007 / Prime / **
  Spijtig, spijtig, spijtig. Het verhaal komt nogal ongeloofwaardig over. Hoofdpersonage krijgt een harttransplant, maar tijdens de verdoving loopt er iets mis, waardoor hij wel bij bewustzijn is, maar niet kan bewegen; en ontdekt daardoor een complot tegen hem. Het verhaal was veel geloofwaardiger geweest als het complot op een andere manier werd aangetoond, en die mogelijkheid zat er zeker in.
 22. The Marine / John Bonito / 2006 / Prime / **
  Niet eens half zo slecht eigenlijk. Er zitten een paar spannende achtervolgingsscènes in, en een pak humor (via referenties aan andere films, zoals Deliverance en Terminator 2). Hoofdpersonage John ‘The Marine’ Cena is een WWE superstar, en dat euh is er aan te zien.
 23. Estômago / Marcos Jorge / 2007 / Prime / ***
  Het einde had een paar minuten eerder moeten komen –al begrijp ik wel waarom de regisseur er dat laatste stukje nog heeft bij gewild. Verrassende film, een beetje naïef en soms net iets te ongeloofwaardig, maar behoort toch zeker tot het betere werk.
 24. Shine a Light / Martin Scorsese / 2008 / Prime / **(*)
  Scorsese had eerder al voor Michael Jackson een music video of twee gemaakt, maar Shine a Light is zijn eerste concertfilm. Vooral het begin is interessant, al had ik liever nog meer een documentair aspect gehad. De fotografie is wonderbaarlijk mooi in gans de film.
 25. The Amityville Horror / Andrew Douglas / 2005 / 2BE / **(*)
  Een remake van het origineel uit 1979 van Stuart Rosenberg, in zoverre dat ze beide gebaseerd zijn op het gelijknamige boek van Jay Anson uit 1977. Het verhaal van Anson werd lang voor waar aangenomen, maar werd later ontmaskerd. De oorspronkelijke moord, door Ronald DeFeo, Jr. is wel echt gebeurd. De film is goed gemaakt, blijft redelijk trouw aan het oorspronkelijke verhaal, maar introduceert toch een aantal onnodige elementen. Zeker de moeite waar om te bekijken, maar dat is nog meer het geval voor de eerste film uit 1979, met James Brolin in de hoofdrol.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)