films 200905

Als ik zo blijf doorgaan, heb ik op zes maanden meer films gezien dan gedurende gans vorig jaar. En dan moet het filmfestival er nog aan komen. Er zitten een paar aanraders tussen, deze maand, zoals Thank You For Smoking van Jason Reitman; Planet Terror van Robert Rodriguez; Nocturna van Adrià García & Víctor Maldonado; en Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street van Tim Burton. Over de slechte gaan we het deze keer niet hebben.

 1. P2 / Franck Khalfoun / 2007 / Prime / *(*)
  Zo spannend als een XL onderbroek aan een anorexiepatiënt. Maar kom, er doet een stel volumineuze borsten mee, dus dat moet toch ook voor iets tellen! Nee?
 2. Civic Duty / Jeff Renfroe / 2006 / Prime / *
  We gaan eens doen alsof we een moralizerende film maken, en dan toch eindigen met ets anders. Of nee toch niet. Of toch wel. Of wacht, we willen gewoon tonen dat de wereld niet zwart wit is en al. En dat alles alles kan zijn en ook weer niet. Geen zekerheden. Behalve slechte acteurs.
 3. Penny Dreadful / Richard Brandes / 2006 / Prime / 0
  Jaja, toch wel: we kunnen stellen dat deze film net zo dreadful is als de Penny uit de titel. En dan vraag ik mij af waar mijn migraines vandaan komen.
 4. The Return / Asif Kapadia / 2006 / Prime / **
  Heel aanvaardbare film, bijna zelfs plezant om naar te kijken, en zou zeker hoge(re) ogen hebben gescoord in de jaren 80. Structuur, verhaal, spanning zelfs. En Sarah Michelle Gellar. Afgekeken can een boel Japanse horrorprenten, maar kom, ik had deze maand al veel slechter gezien ondertussen.
 5. The Jane Austen Book Club / Robin Swicord / 2007 / Prime / **
  De VijfTV film van deze maand, vermoed ik. Gezien met Tessa, en allez, ’t is goed, hij zit wel ok in elkaar. Een beetje transparant, een oneindige reeks feel good toestanden.
 6. Diary of the Dead / George A. Romero / 2007 / Prime / *
  Ik vraag mij af of die zaken in de jaren 80 ook al zo slecht waren. Ik weet dat ik daar graag naar keek, vroeger, maar de kwaliteit van dit ding laat toch wel serieus te wensen over. Onnoemelijk saai, en al vijfduizend voorgedaan. Door zichzelf onder andere. Zou hij nu zichzelf plagiëren?
 7. Thank You For Smoking / Jason Reitman / 2005 / Canvas / ***
  Eindelijk een beetje kwaliteit! Zeer grappige film, goed geacteerd. Van de mens die ons achteraf Juno zou geven (later deze maand nog op Prime, geloof ik).
 8. Walking Tall / Kevin Bray / 2004 / VT4 / **
  Ge moet niet zeveren: wie graag Lee Child leest, zal dit waarschijnlijk ook graag zien. Simpel plot, weinig franjes, aangenaam hersenloos verzet.
 9. The Chronicles of Riddick / David Twohy / 2004 / VT4 / **
  Heel veel CGI, veel clichés, weinig creativiteit. Volledig verouderd.
 10. Before the Devil Knows You’re Dead / Sidney Lumet / 2007 / Prime / **
  We hebben een niet zo fantastisch verhaal, maar we gaan het versnijden in een paar iteraties, en dan wordt het plots wel goed! Ja toch? Toch? Saai, langdradig, weinig geinspireerd, maar vol belofte. Was het een debuut, ik keek uit naar wat de regisseur nog in petto had. Maar Sidney Lumet is geen debutant zeker?
 11. Coyote Ugly / David McNally / 2000 / VT4 / **
  Onschuldig niemendalletje, met de inhoud van dertien in een dozijn.
 12. Planet Terror / Robert Rodriguez / 2007 / Prime / ***
  Fantastisch. Zodanig over het paard getild, maar zo degelijk in elkaar gestoken. Deze erm… zombiefilm (?), of een homage daaraan, bevat een gigantische portie gortdroge humor, van de referenties in de dialogen tot de hoeveelheid bloed die net niet uw huiskamer komt binnengedropen.
 13. Stardust / Matthew Vaughn / 2007 / Prime / **
  Bijna goed. Een verschrikkelijk indrukwekkende cast, maar de inhoud verliest wel van wat de eigen verbeelding tijdens het lezen van het boek van Gaiman kon toevoegen. Wat vooral ontgoochelt, is de belabberde kwaliteit van de fotografie; een klein beetje meer postproductie op dat vlak had wellicht wonderen verricht. Een beetje een gemiste kans, toch.
 14. Edison / David J. Burke / 2005 / VT4 / *
  Euh ja: good cop, bad cop, rotten cop, lousy movie.
 15. I Know Who Killed Me / Chris Sivertson / 2007 / Prime / *
  Allez ok, er zit een onwaarschijnlijke twist in het verhaal. Maar toch: brol. Bad acting and bad plot is what killed you.
 16. Apocalypico / Mel Gibson / 2006 / 2BE / **(*)
  Behoorlijk onderhoudend, zonder moraliserend gewauwel, heel geloofwaardig, met veel inlevingspotentieel.
 17. The Butterfly Effect 2 / John R. Leonetti/ 2006 / Prime / **
  ’t Is niet dat het per se een slechte film is, maar het gegeven was ‘interessant’ om één film uit te destilleren, een tweede lijkt mij wat van het goede teveel. What’s next? Een serie misschien?
 18. Nocturna / Adrià García & Víctor Maldonado / 2007 / Prime / ***
  Zeer mooie animatiefilm voor kinderen, waarin een jongentje zijn angst voor het donker leert overwinnen. Dat klinkt banaal, maar het werd heel creatief en fantasierijk uitgewerkt. Aanrader!
 19. Alatriste / Agustín Díaz Yanes / 2006 / Prime / **
  Goede film, schone fotografie, onderhoudend verhaal en met een fantastische nadruk op eer en geweten. Een jongensfilm, zoals ik ze al verschrikkelijk graag zag in mijn jeugd –al waren ze toen vaak in zwartwit of technicolour. Viggo Mortensen die Spaans spreekt in 2006 is echter net zo erg als Viggo Mortensen die Engels spreekt met een fake Westeuropese tongval in 2007 (Eastern Promises)
 20. Black Water / David Nerlich & Andrew Traucki / 2007 / Prime / *(*)
  Based on a true story vertelde de begingeneriek, en dan weet ge al dat het verhaal hoogst waarschijnk niet denderend gaat zijn. Er is natuurlijk maar zoveel dat er kan gebeuren wanneer een paar mensen in een magrove in de bomen zijn geklommen om aan een krokodil te ontsnappen. Een beetje onderhoudend toch, en als het inderdaad echt gebeurd is, zal het niet grappig geweest zijn voor die mensen. Of het goed genoeg is om op film te worden gezet, is dan weer een andere vraag.
 21. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street / Tim Burton / 2007 / Prime / ***(*)
  Ik heb een gruwelijk afkeer van musicals, omdat ik die voornamelijk vereenzelvig met commerciële bedoeningen. Nochtans is er een ganse periode geweest waarin het genre –in film– naar een hoogtepunt werd getild. Moulin Rouge! was daar geen voorbeeld van. Tim Burton heeft het echter maar weer klaargespeeld. Goed, ik ben een fan van Burton én Depp én Bonham Carter (al van sinds ze in A Room with a View speelde), en al mag ik dan iets bereidwilliger staan tegenover deze productie, aan mijn uiteindelijke oordeel doet het niets af of bij. Dit is geen musical, dit is een opera! Inclusief het nodige drama én bloed, de grillen van het fatum, en de voorspelbare spanning die u niettemin aan uw stoel gekluisterd weet te houden. Wat een parel.
 22. The Woods / Lucky McKee / 2006 / Prime / **
  Een mooi voortschrijdende thriller die het voornamelijk moet hebben van sfeer. Soms wordt er iets té luid gegild, maar het levert wel min of meer boeiende cinema op –ondanks het dunne verhaaltje. Vooral het begin is uitmuntend, maar het geheel verwaterd helaas naarmate het einde dichterbij komt. Spijtig.
 23. Hero Wanted / Brian Smrz / 2008 / Prime / *(*)
  Weekendfilm niveau een plotline die uit tig andere verhaaltjes is bijeen gesprokkeld. Waarschijnlijk gemaakt met een vette recette als objectief, en mist dus focus en balans. Laat zonder aarzeling links liggen.
 24. The Ruins / Carter Smith / 2008 / Prime / **
  Ik heb er nog eens naar gekeken, naar The Ruins. Maar ‘de’ regenscène, die zat er nog steeds niet in. En ik denk echt wel dat de scène, en andere scènes uit het boek die de film niet hebben gehaald, een meerwaarde boden. Wederom: spijtig.
 25. Fun with Dick and Jane / Dean Pariso / 2005 / 2BE / **
  Mijn smaak in humor is veelal afwijkend, dus de kans is groot dat u het niet met mij eens bent, in deze. Maar ik vond deze film dus echt wel leuk. Geen hoogvlieger, geen onmisbare film, maar wel plezant om zien en met –naar mijn gevoel– weinig pretentie.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)