Verkiezingen: het staat alvast niet in de krant

Tom Boonen opnieuw betrapt op cocaïne. Het is breaking voorpaginanieuws voor al onze Vlaemsche gazetten. Het zal ergens wel maatschappelijk relevant zijn, het interesseert mij matig, maar dat is een persoonlijke voorkeur, vermoed ik. Wat mij wel interesseert, zijn de verkiezingen die –toegegeven– het land deze keer niet echt in een stevige houdgreep vastzetten. De grote partijen zijn dan ook allemaal centrum, met een klein beetje linkse of rechtse neigingen, maar veel variatie is er niet meer in ons politieke landschap. Maar wanneer zijn het alweer verkiezingen? Het is ergens in juni, dacht ik.

Geen nood: elke krant heeft een special over de verkiezingen, en ik vind het daar wel in een oogopslag. Voor de aardigheid neem ik ook even een kijkje bij deredactie.be. Hoewel dat strikt genomen geen krantensite is natuurlijk, is deredactie.be één van de sites die het meest overkoepelend en ‘media-integrerend’ tewerk gaat.

  • Bij De Morgen moet ik zoeken, naar hun ‘volledig dossier’ over de verkiezingen 2009. De link vind ik terug op een heel onopvallende plaats in de rechterkolom –het kon reclame zijn. In het onderdeel verkiezingen 2009, vind ik nergens de datum van de nakende verkiezingen terug. Vreemd, dat lijkt mij anders toch wel zeer fundamentele informatie.
  • Op de site van De Standaard, hoef ik niet lang te zoeken naar het dossier. In de hoofdnavigatie bovenaan staat een duidelijke link naar verkiezingen, in een andere en agressievere (dus meer aandacht trekkende) kleur dan de rest van de links. In dat onderdeel verkiezingen vind ik evenwel niet meteen de datum terug, tot ik alles minutieus overloop, en… helaba!… links van dat stemtestverkiezingenlogo staat geen gekribbel, maar een datum, negentig graden tegenwijzerszin gedraaid. Zou het kunnen?
  • Ook bij De Gentenaar / Het Nieuwsblad, staat een duidelijke link –in een iets onopvallender kleur– naar het verkiezingsdossier. De krant behoort tot dezelfde familie van DS, dus het systeem is gelijkaardig opgebouwd. Maar kijk eens hier: we klikken door naar het onderdeel verkiezingen, en wat springt ons meteen in het oog? 7 JUNI 2009 VERKIEZINGEN; het kan moeilijk duidelijker.
  • En jawel, ook bij De Tijd is er een ‘snellink’ naar het onderdeel verkiezingen. Geen datum evenwel; integendeel: de informatie op die pagina is bijzonder schaars.
  • Bij Gazet van Antwerpen / Het Belang van Limburg, moeten we opnieuw duchtig op zoek. Helemaal onderaan vinden we een link naar Verkiezingen 2009, maar wanneer die plaatsvinden, wordt nergens vermeld.
  • De site van Het Laatste Nieuws is veruit de lelijkste die ik ben tegengekomen. Boonen werd ook daar betrapt, maar ik moet eerst nog voorbij een koppel borsten en Lindsay Lohan verkleed als Marilyn Monroe, voor ik aan de linkerkant verkiezingsbollekes opmerk. Doorklikken naar het verkiezingsdossier levert ons artikels op, maar geen datum.
  • De site van deredactie.be is zopas vernieuwd. De link naar het verkiezingsdossier staat bovenaan in het hoofdmenu. In het onderdeel verkiezingen 09 vinden we allerlei diepzinnige en grondig uitgewerkte zaken, maar de datum waarop de verkiezingen plaatsvinden, vinden we er niet op terug.

Slechts twee krantensites vermelden de datum waarop de komende verkiezingen plaatsvinden. Slechts één van die twee sites, die van De Gentenaar / Het Nieuwsblad, vermeldt die datum echt duidelijk.

Weinig kranten geven ook degelijke achtergrondinformatie –andere dan de nieuwsartikels. De site van deredactie.be scoort op dat vlak het hoogste, op de voet gevolgd door die van De Standaard. Geen enkele andere krantensite kan daaraan tillen; De Tijd waagt een halfslachtige poging; bij De Gentenaar / Het Nieuwsblad vinden we voornamelijk de oppervlakkige stemtest terug; en bij De Morgen, de krant waarop wij zijn geabonneerd, vinden we al helemaal geen achtergrondinformatie. Niets, noppes, nougabollen –Yves Desmet mag meteen wat eigenhandig gestoken pluimen uit zijn gat halen.

Gaat het echt zo slecht met de krant, is een vraag die veel werd geopperd naar aanleiding van dat press for more gedoe. Misschien ben ik te veeleisend, maar als een krant nog geen basisinformatie (zoals de datum van de verkiezingen die minder dan een maand weg zijn) en bijkomende neutrale achtergrondinformatie kan voorzien…

2 gedachtes over “Verkiezingen: het staat alvast niet in de krant”

Reacties zijn gesloten.