Forel met amandelen

Vroeger aten wij dat regelmatig thuis, forel. Amandelen waren er normaal gezien niet bij, maar mijn moeder kon een heerlijke vis in de pan leggen (en hem er daarna nog heerlijker uithalen). Het vlees van een forel heeft een prachtige textuur, het is redelijk dun, met kleine compartimentjes, die zelfs enigte uitdroging kunnen weerstaan. Als de forel vers is, en goed gebakken werd, schuift het vlees gewoon van de graat; er komt geen snijwerk aan te pas. Terwijl ik dit schrijf: de forel is waarschijnlijk dé vis waarvoor het (snedeloze) visbestek werd uitgevonden.

Dit recept komt uit A propos Bistro, van Stéphane Reynaud.

Forel met amandelen

Benodigdheden

 • 2 forellen
 • 20 g bloem
 • 20 g amandelpoeder
 • 75 g boter
 • geschaafde amandelen (naar smaak)
 • het sap van 1 citroen
 • zout & peper

Forel met amandelen

Zo gemaakt

Was de forellen en laat ze op keukenpapier uitlekken. Vermeng de bloem met het amandelpoeder, en wentel de forellen erin.

Smelt de boter in een grote pan op halfhoog vuur. Leg de forellen in de pan zodra de boter gesmolten is en begint te schuimen. Laat ze aan elke kant ongeveer 7 minuten bakken. Neem de forellen uit de pan en houd ze warm onder wat zilverpapier.

Roer de geschaafde amandelen door de boter, laat ze bruin worden, en voeg het citroensap toe. Kruid af met peper en zout, en giet over de forellen.

Forel met amandelen

Smakelijk!

4 gedachtes over “Forel met amandelen”

 1. Kroniek van een aangekondigde foreldood. Op de eerste foto nog een beetje levendig, op de tweede foto al asgrauw en op de derde voer voor …
  Desalniettemin een smakelijk uitziend gerecht !

 2. de fotoreeks is inderdaad grappig, maar ook een beetje eng, met vooral die tweede gebloemde…

  ik ben zot van forel. Heerlijke vis die anders smaakt dan andere vissen. En vergeet de wangetjes niet op te eten!

 3. prachtige fotoreeks!!!!Wat een zicht, die forel in je hand!!! En dan die wit-gecamoufleerde forel! Super!!!! Van die eindopname kwam me weer het water in de mond!!!

 4. Zo kregen wij die op school, gene zever, compleet met gebakken amandeltjes en twee partjes verse citroen!

  (en een non die ons uitlegde via de microfoon hoe we zo’n beest moesten fileren en opeten)

Reacties zijn gesloten.