Als onderdeel van een Nike marketing campagne, waarover ik eerder al berichtte, wordt in een eerste fase een Nike+ Challenge georganiseerd. 5 bloggers en 5 blogsters werden geselecteerd om tegen elkaar uit te komen in een wedstrijd, een soort battle of the sexes, waarbij beide kampen zoveel mogelijk kilometers moeten verzamelen. De blogsters gingen van start op 14 februari, de bloggers starten normaal gezien nu zondag. De vrouwen hebben er ondertussen al 260 kilometer op zitten, wij mannen mogen dus een stevig tandje bij steken.
http://nikeplus.nike.com/nikeplus/v1/swf/scrapablewidget/challenge.swf
Nike rustte de deelnemers uit met de nodige gear: schoenen, een sensor, en een iPod nano. Er werd geen enkele voorwaarde gesteld aan de deelnemers, behalve dan om de uitrusting te gebruiken en de vorderingen via Nike+ bij te houden.
Tot een dik jaar geleden maakte ik overigens gretig gebruik van die Nike+ toestand. Toen begaf mijn iPod het, en –gezien mijn loopfrequentie was gestegen– vond ik plots dat ik wel toe was aan ‘hoogwaardiger’ toys. Tijdens een verblijf in Seattle schafte ik mij de Suunto t6c (met hartslagmeter en footpod) aan, en sindsdien houd ik daarmee mijn kilometers en hartslag bij.
De sensor heb ik niet gekalibreerd, noch voor de Suunto, noch voor Nike+. De fabrikanten spreken van kleine foutmarges, en de manier waarop de afstand wordt bijgehouden hangt zeer sterk af van de manier waarop men loopt. In theorie kan de gemeten afstand verschillen door de lengte van uw stap, en zelfs de zwaai van u voet. Over de footpod van Suunto heb ik gelezen dat die zo recht mogelijk op de schoen moet staan, een probleem dat zich bij de Nike+ sensor niet voordoet, omdat die in een holte in de schoen wordt geplaatst.
Vandaag ben ik voor de eerste keer met de Nike+ op pad getrokken.
De Suunto (Suunto t6c Running Pack: 429 € –dat was een pak goedkoper in de VS) vertelt mij dat ik 7,28 km heb afgelegd in 36’21”, met een gemiddelde snelheid van 12 km/h (5’00″/km) en een maximum snelheid van 15,1 km/h (3’58″/km).
Nike+ (iPod Nano + Nike+ Sport kit: 168 € –ook goedkoper in de VS) heeft het over 7,23 km in 36’18”, met een gemiddelde snelheid van 5’00″/km en een maximale snelheid van 4’17″/km.
Dergelijke foutmarges zijn verwaarloosbaar (en bovendien voor een groot deel te wijten aan de vertraging bij het indrukken van de stopknop). Toegegeven, bij die Suunto zit een hartslagmeter, en dat is mijn grootste gemis bij de Nike+ uitrusting. Via de Suunto kan u dan weer niet naar muziek luisteren, en vooral: Suunto heeft geen online community — en dat is toch iets dat ik serieus heb gemist.