a sort of cottage pie

Eén maaltijd, twee recepten, twee dagen; dat moet een soortement cottage pie zijn. Toen ik Jamie’s Basic Stew Recipe (het stoofpotje) met u deelde, had ik het reeds voorspeld, dat één van de andere gesuggereerde vleessoorten ook in zo’n pot zouden verdwijnen. En waarop leggen we er eens geen gestampte patatten op?

a sort of cottage pie

Dag 1

Zet uw stoofpot op. Gebruik daarvoor het eerder geposte recept, waarin ik het rundsvlees door varkensvlees, en het bier door cider heb vervangen. En ik heb vier verse tomaten gebruikt i.p.v. een blikje tomaten.

Laat twee uur op een zacht vuur stoven.

a sort of cottage pie

Dag 2

Benodigdheden

 • de stoofpot van de vorige dag
 • een kleine kilo aardappelen
 • een weinig melk
 • een flinke klont boter
 • zeezout
 • versgemalen zwarte peper
 • nootmuskaat
 • olijfolie
 • 125 g geraspte kaas (hoeft niet)

a sort of cottage pie a sort of cottage pie

Zo gemaakt

Zet uw stoofpot opnieuw op een zacht vuur. Schep er eventueel het gestolde vet af. Laat op temperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Giet ze dan uit in een vergiet, en doe ze terug in de pan (niet meer op het vuur zetten). Voeg boter, melk, zout, peper en nootmuskaat toe. Plet de aardappelen tot ze niet te veel brokken meer bevat (en zeker geen grote). Als de aardappelen te ‘droog’ zijn, giet er dan nog wat melk bij, en meng opnieuw.

Schep het vlees en de groenten van de stoofpot in een ovenschotel. Laat zoveel mogelijk kookvocht in de pan, dat gaan we nadien inkoken voor de saus. Verdeel evenredig, en schep er dan de aardappelen bovenop. Verdeel ook die evenredig over de ovenschotel.

Wie graag een kaaskorst heeft, kan daarbovenop de geraspte kaas strooien.

Plaats in de oven gedurende 23 minuten. Laat ondertussen het overgebleven kook- of stoofvocht flink inkoken, en roer er op het einde wat boter onder om zo tot een stevige saus te komen.

Haal uit de oven, en serveer meteen.

Smakelijk!

5 gedachtes over “a sort of cottage pie”

 1. Nah. Meer een controlefreak 😉

  Eigenlijk gewoon hierom: er staat altijd 20 min, 25 min, 30 min bij zo’n recepten, een mooi afgerond getal. Mij maakt ge niet wijs dat die tijden *zo* exact (moeten) zijn, dus pruts ik daar graag wat mee. (Dat en 23 is hier ten huize een speciaal getal.)

 2. Waarom 2 dagen? Wat zou er mis kunnen gaan als je het op dag 1 in de oven steekt?

 3. Niks. Absoluut niks. Alleen moet je het dan toch wel eerder 3 uur op een zacht vuur laten stoven (i.p.v. 2).

  ’t Is gewoon dat veel mensen waarschijnlijk geen vier uur tijd hebben om –op een werkdag– het eten te bereiden. De stoofpot kan opstaan terwijl men op dag 1 iets anders klaarmaakt en eet, en de volgende dag kan men dan verder werken aan de bereiding. Maar inderdaad, niks houdt u tegen om het recept op 1 dag te bereiden.

Reacties zijn gesloten.