films 200808

Zucht. Een berg brol alweer. Wat mij het meeste is opgevallen bij mijn filmgenoegens, vorige maand, is de toch wel gruwelijk beperkte fotografische creativiteit. Met hoofd en schouders (of kop en voeten) steekt daar bovenuit de film van Zack Snyder, 300. Daar werd onmiskenbaar aan gewerkt –het understatement van de eeuw– op vergelijkbare manier als is gebeurd met Sin City. Gelijkaardig gaat er ook een gigantische pluim richting Disney/Pixar voor de beelden van Wall*E, dat evenwel anaemisch blijft als we het toch over het verhaal zouden hebben. Puh-lease –er zat bijna net zoveel inspiratie in als in Swarm.

Verhaaltechnisch was het dan weer een waar genoegen om naar The Dark Knight te kijken, al had fotografisch toch wel net iets beter gekund. Ook de batmotor-scène is nogal ongeloofwaardig (dergelijke capriolen zijn gewoon onmogelijk met banden van een meter breed). Edoch: het blijft zeer geslaagd als geheel.

Ook al verschrikkelijk aangenaam om te bekijken was The Reaping. Spannend, heerlijk subtiele effecten, mooi kleurenspel, maar welk een absoluut bedroevende laatste drie minuten. “Laten we de kijkers maar meteen tonen dat we nog een sequel plannen”, moet Stephen Hopkins gedacht hebben. Hoe waarlijk idioot. Knip dat er gewoon uit, en de film was meteen een niveau hoger getild.

Dat het ook anders kan, bewijst The Kingdom, een voor de rest klassiek Amerikaans grootwaardigheidsgevoelverhaal, dat aan het einde net tot dat hoger niveau wordt getild door de parallel die wordt getrokken met de ’terrorist’ en de ’terreurbestrijder’ die blijkbaar om hetzelfde motief hun acties plannen: wraak.

Vermelden we nog The League of Extraordinary Gentlemen, dat gewoon een degelijke avonturenfilm is –een verademing tussen al die andere brol– en The Stepford Wives, camp én kitsch, maar wel op een fantastische manier gebracht. Matthew Broderick is een typecast: er is weinig variatie in het typetje dat hij neerpoot, maar het past wel perfect in het verhaal.

 1. Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith / George Lucas / 2005 / DVD / **
 2. Witness Protection / Richard Pearce / 1999 / VijfTV / *
 3. House of Wax / Jaume Collet-Serra / 2005 / Vt4 / *(*)
 4. The Stepford Wives / Frank Oz / 2004 / VijfTV / **
 5. 300 / Zack Snyder / 2006 / DVD / ***
 6. Wall*E / Andrew Stanton / 2008 / Kinepolis / ** (bespreking)
 7. The Island / Michael Bay / 2005 / DVD / **
 8. Daredevil / Mark Steven Johnson / 2003 / 2BE / **
 9. The Escapist / Gillies MacKinnon / 2001 / 2BE / *(*)
 10. Road to Perdition / Sam Mendes / 2002 / 2BE / **
 11. The Dark Knight / Christopher Nolan / 2008 / Kinepolis / ***
 12. The Reaping / Stephen Hopkins / 2007 / DVD / **(*)
 13. The Kingdom / Peter Berg / 2007 / DVD / **(*)
 14. Swarm (Destination: Infestation) / George Mendeluk / 2007 / VT4 / *
 15. Gin gwai (The Eye) / Oxide Pang Chun & Danny Pang / 2003 / 2BE / **
 16. The League of Extraordinary Gentlemen / Stephen Norrington / 2003 / 2BE / ***

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)