Julie smeet enige tijd geleden een stokje mijn richting uit. Zij kreeg het van Mirthe, die kreeg het van Katrien, etc. –u kent het principe.
Radio. Ik ben opgegroeid met de radio –en de beperkte platencollectie van mijn moeder: David & Igor Oistrach (cfr Prokofiev Sonata for 2 violins); wat Beatles singles, L’été Indien van Joe Dassin; Georges Moustaki; en een veelvoud aan James Last platen.
Toen ik jong was (en de vrouwen nog gewillig waren –al merkte ik daar toen niets van) was er nog geen televisie. Euh, toch wel, maar die bracht eerst een wereld in zwartwit –pas rond mijn tienerjaren werd daar bij ons thuis kleur aan toegevoegd. We keken ook nog via een antenne en er was geen afstandsbediening, en mede daardoor keken we veel gerichter. Enfin, niet dat er veel keuze was. Er was BRT (later BRTN, nog later VRT, nog later één of Ketnet/Canvas); RTBF; en een paar Hollanders, waarvan ik mij helaas Sesamstraat en de Fillum van Ome Willum (deze duim, op deze duim…) herinner. De radio was een heel welgekomen afwisseling.
Die stond ook steeds op, die radio. Ik ben vergeten naar welke programma’s wij zoal luisterden, maar op zondagmiddag was dat zeker altijd dat klassiek programma op BRT1, vol stukken opera, waarbij je dan eerst de context van het fragment kreeg. En soms ook meer uitleg over de artiesten die in het fragment zongen of speelden. Zeer interessant.
Daarna (of daarvoor, ik weet het niet meer), luisterden we naar de Tijd van Toen met Jan Theys (die nadien op de kleurentelevisie waspoeders zou verkopen). Ik kan mij die aankondiging nog zo voor de geest halen: “De tijd van toen, herinneringen aan leuke liedjes, melodietjes uit vervlogen tijd. […] en het combo onder leiding van Al van Dam.”
Zondagavond was er Vragen Staat Vrij, van Lutgard Simoens –het zou mij niet verwonderen als dat programma het hoogste aantal luisteraars ooit heeft gehaald. De populariteit van die uitzendingen was enorm.
Naar vrije radio’s heb ik weinig of niet geluisterd. Wel een korte tijd naar Radio Maeva (Maeva tijd, de juiste tijd, altijd), en nadien naar Studio Brussel (het destijds bij de studenten redelijk populaire Hallo Hautekiet kwam net iets te laat voor mij –ik zat toen al in mijn klassiek-minimalistische fase).
Toen ik een jaartje in Antwerpen studeerde had de BRT net de Nachtradio gelanceerd. Dat moet ergens 1989-90 geweest zijn. Nachtradio was een gezamenlijk programma –voorheen stopte de radio met uitzenden tussen 23u30 en 6u ‘ochtends. Jawel: het enige wat voordien ’s nacht werd uitgezonden was een of ander testsignaal. Destijds luisterde ik nogal naar BRT2, denk ik, elke avond was er wel iets, daarin Antwerpen: Maneuvers in het donker; Het eenzame hartenbureau van Edwin Ysebaert; en iets met haiku’s en andere gedichten.
De radio staat nog steeds vaak op, maar ik luister niet meer zo gericht als in mijn studententijd. Koen Fillet herken ik ’s avonds wel eens, en Peter als ik de sportverhalen niet automatisch negeer. Het is overigens voornamelijk Radio1 waar ik naar luister, maar ook wel Klara –als het geen cd’s zijn. Meestal staat de radio op als ik te druk bezig ben en/of te lui ben om de cd te wisselen. Naast Feyten of Fillet ben ik bekend met Volume 1 –tijdens Mezzo of Peeters & Pichal ben ik vaak aan het lopen, of elders onderweg. En ik vergeet altijd om naar Neve te luisteren –ik ga het morgenochtend eens herbeluisteren denk ik. Lang leve het internet.
Wel, ik ga dit stokje voor één keer doorgeven. Misschien hebben ze het al gekregen, maar anders is Michel ongetwijfeld gewillig slachtoffer, en ben ik wreed benieuwd naar de ervaringen van Het Radiofonisch Instituut natuurlijk.
‘Deze duim’??? ‘Deze vuist’ zal je bedoelen 🙂
Och! Ge ziet, ik heb dat waarschijnlijk ergens verdrukt. Maar ze staken zo hun vuist op met duim naar boven, die de volgende vuist dan vastgreep, etc. Vandaar dat ik dacht ‘duim’, maar het was inderdaad ‘vuist’. 🙂
manmanman, die oude radiotijd; ik heb ook verschillende van de programma’s beluisterd die je aanhaalt: thuis (dwz in de huiskamer) stond (en staat) de radio standaard op radio 2 en ook bij ons dus vroeger ‘vragen staat vrij’ en vele andere … in de zomermaanden stond de radio buiten (met verlengsnoer tot in de groentetuin) plots op radio 1 voor het tourjournaal en later zou ik ontdekken dat er een pak andere dingen te horen vielen op radio 1 dan sport.
Het poëzieprogramma (waarvan ik mij de naam evenmin herinner) is ook iets wat ik in mijn studententijd ontdekte en met genoegen naar luisterde (en verontwaardigd dat ik was toen ze dat afschaften). Toen we gingen samenwonen, hadden we gedurende 6 maanden geen TV en sedertdien zijn we echte Radio 1 luisteraars geworden (maar aan de nieuwe programmatie moet ik toch nog altijd wennen). Enkel op zondagvoormiddag ruilen we de Eucharistieviering toch voor een uurtje Prehistorie op radio 2, dat ligt ons net iets beter 😉
*sing modus on*: dit is Maeva, radio Maeva het station waar pit in zit. Leuke platen, goede dj’s en zendt dag en nacht. Luister jij ook mee hehe? Dat is dan OK, OK! *sing modus off* Daarna was het een hele tijd stil op radiofonisch vlak, buiten woensdagavond op VPRO (via middengolf denk ik zelfs), waarna de glorieperiode van StuBru aanbrak