oorverdovend

Vanochtend heb ik een beetje uitgeslapen (wel tot 07u!), hoewel het allesbehalve laat was gisteren (ergens rond 01u of zo). Ik voelde me een beetje misselijk, en dat steek ik op de grote luidsprekerzuilen gisteren in de Balzaal van de Vooruit.

Moet dat nu echt, vraag ik mij af, met dat volume zo luid? Goed, ik stond dan helemaal vooraan, naast zo’n luidsprekerzuil, maar het is niet alsof ik daar op een bevoorrechte fotografenplaats stond of zo, en dat ik er die ongemakken maar diende bij te nemen. Rond mij stonden hele horden adolescenten die vanzelfsprekend allemaal zo dicht mogelijk bij hun idolen wilden geraken.

En dan had ik nog oordoppen in, ik kan me niet voorstellen hoe dat voor de andere mensen moet geweest zijn. Ik stond net naast zo’n zuil, en als ik mijn hand er even voor hield, dan werd het bijna weggeblazen door de kracht waarmee de woofer lucht verplaatste. Goed voor wie wat verfrissing zocht in de hete zaal, maar nefast voor het gehoor.

De enige verstandige zet zijn dus oordoppen, waardoor het geluid volledig vervormd wordt. En dat kan toch helemaal niet de bedoeling zijn.

2 gedachtes over “oorverdovend”

  1. i haat te luide concerten…gehoorschade wordt teveel onderschat…
    ik heb ook altijd iets bi om in mijn oren te proppen in fiete zou je van die dure muziekdoppen moeten hebben maar dat kost 100 euro
    dat vervormt niet

  2. Inderdaad, muziekdoppen of op maat gemaakte oordoppen vervormen niet. Ze halen gewoon alle niveaus naar beneden zodat er geen klank meer uitsteekt, bij wijze van spreken. Allé, ik denk toch dat dat het principe is.

    Bij gewone oordoppen hoor je zo vaak nog maar “BWEEEEEEEEEWOOOOOOOOOHHKKKKKFFFFF” ofzo meer hé.

    Maar wel duur, das een feit.

Reageren niet meer mogelijk.