5D -allereerste impressies

(Ja, de Canon EOS 5D is al een tijdje uit. Nee, ik ga niet herhalen wat er ongetwijfeld op tig digitale fotoreviewsites reeds te lezen valt. Dit is een persoonlijke indruk.)

Goh, dat ding is zwaar. Zeker met de battery grip en de EF 70-200mm f/2.8L IS USM erop. Niet erg hoor, want het toestel ligt erg goed in de hand, en voelt zeer degelijk aan.

De 70-200 van Canon is compacter dan die van Nikon; iets korter, maar tegelijk ook iets dikker, zo heb ik de indruk. Het gezoem van de IS (VR bij Nikon) klinkt net hetzelfde. De zoom- en focusringen zijn een beetje stroever, maar dat is een kwestie van gewoon worden.

Meest verwarrende: het oplopende zoombereik gaat bij Canon van links naar rechts (je moet dus naar links draaien om in te zoemen), vs van rechts naar links bij Nikon.

De 5D zelf dan. Wow, die zoeker! Klaar en duidelijk, en groot, en manuele scherpstelling verloopt veel duidelijker dan bij de D70, zelfs zonder split focus screen (dat ik nog steeds mis, maar bon). De manier om het focuspunt te bepalen is compleet anders: bij de D70 gebeurde dat met de pijltjestoetsen naast het LCD scherm; bij de 5D die je een knop in te drukken en aan het wiel bij de afdrukknop de draaien. Die knoppen staan allemaal op een heel natuurlijke plaats, en zo kan je ook niet per ongeluk je focuspunt wijzigen.

Bij manuele instellingen kan je ook je diafragma locken. Bij de D70 gebeurde het wel eens dat het diafragma, door de plaatsing van twee wieltjes bij de afdrukknop, werd gewijzigd zonder dat je er erg in had. Dat zal bij de 5D dus niet voorvallen.

Veel meer heb ik voorlopig nog niet gebruikt, maar misschien dat ik eens door de handleiding grasduin. Oh ja, en mijn foto’s zijn plots in bestandsgrootte verdubbeld: van vijf/zes MB naar elf/twaalf MB. Die 2GB kaartjes zullen snel volzitten, tijdens het BNRF.

2 gedachtes over “5D -allereerste impressies”

  1. Ter info: Je kan aan de kleine ‘joystick’ button andere acties hangen en op die manier de pijltjestoetsen van een Nikon nabootsen. Zou moet je het draaiwiel niet gebruiken.

  2. Dat ge nog probeert een Canon na te bootsen als je met een Nikon opgescheept zit ok, maar omgekeerd … waarom?

    Sorry ‘k zal ’t nooit meer doen, heb niks tegen Nikon.

    Veel plezier met het nieuwe speelgoed!!!

Reacties zijn gesloten.