electrabel

Ook bij u zal de jaarlijkse afrekening van electrabel wel in de bus gevallen zijn. Ons viel die eer ergens deze week de beurt, maar ik heb de brief pas vandaag geopend. In tegenstelling tot de vorige jaren bevat de nieuwe afrekening een grote hoeveel informatie, wat het veel interessanter maakt om de evolutie van het verbruik te bekijken.

Electriciteit:

electriciteitsverbruik volgens factuur

Dat valt mee. We zitten terug aan ons verbruik van 2004.

Gas:

gasverbruik volgens factuur

Dat valt enorm mee. We zitten onder ons verbruik van 2004. We hebben er dan ook behoorlijk op gelet, deze winter, en van de lange warme herfst gebruikt gemaakt om zoveel mogelijk met de open haard te verwarmen.

Dat zal meevallen, die jaarafrekening. Straks krijgen we geld terug. Volgend jaar wordt het overigens nog beter, want we hebben een nieuwe (draagbare) thermostaat, die ervoor zorgt dat ons verbruik nog beter onder controle kan worden gehouden.

Eens vergelijken met de afrekeningsfactuur van vorig jaar. Voor de electriciteit betalen we een kleine 60 € minder. We hebben dan ook 300 kWh minder verbruikt.

*slik*

Voor gas betalen we 120 € méér! Hoewel we 9.000 kWh mínder hebben verbuikt, of 27% minder verbruik dan vorig jaar.

Wat ons op zowat eenzelfde jaarbedrag als vorig jaar brengt. En waardoor onze tussentijdse factuur met 30 € (dertig!) verhoogt. Alstublieftdankuwel.

Toch maar eens registreren en online kijken. “Mijn verbruik”, klinkt interessant. Eens kijken.

Electriciteit:

electriciteitsverbruik volgens factuur

Euh, ok. Dat ziet er lichtjes anders uit. We zijn plots met bijna 1.000 kWh gedaald t.o.v. 2005.

Gas:

gasverbruik volgens factuur

Nog een grotere euh: 15.000 kWh ip 23.000? Een daling die nog spectaculairder is t.o.v. 2005, en zelfs 2004? En nog moeten we meer betalen? Gas moet toch wel verschrikkelijk opgeslagen zijn op een jaar tijd. Ik denk dat we dinsdag toch maar eens naar die energielijn gaan bellen.

(Heeft iemand een verklaring voor het verschil tussen beide resp. grafieken? Heb ik ergens een FAQ gemist?)

25 gedachtes over “electrabel”

 1. Zelfde *slik* hier. Verbruik minder, betalen méér. Zelfs 245 euro opleg. Snap het ook niet goed.

 2. Hm. Ik verwacht mijn afrekening binnenkort. Ik was aan het hopen op terugkrijgen, wegens chauffage vorige winter een beetje kaduuk en daardoor hoog verbruik (gas). Je doet mijn hoop slinken. Misschien is dat wel goed, zo ben ik wat voorbereid. ~zucht~

 3. Ik heb hun twee jaar geleden ook een soortgelijke vraag gesteldminder verbruik maar hogere tussentijdse afrekening.

  Volgens de vrouw aan de lijn wordt bij de berekening van de tussentijdse afrekeningen gehouden met a) het individuele verbruik b) meteorologische langetermijnvoorspellingen (die vermoedelijk elk jaar een strenge winter voorspellen) en c) de huidige en de voorspelde Olie/aardgasprijzen.

  Welke op dat moment de exacte berekeningsparameters waren kon/mocht me niet verteld worden, wel klopte het dat we op het eind van het daaropvolgende jaar maar 12 Euro moesten opleggen.
  Toeval of toch een vrij accurate methode?

 4. Wie zijn energie afneemt van de dominate quasi-monopolist moet natuurlijk niet verrast zijn door de rekening. Een goede vergelijking tussen de verschillende energieleveranciers zal je duidelijk maken dat het heus goedkoper kan dan bij Electrabel.

 5. Electrabel heeft een kunstgreep van financieel management uitgevoerd door twee maanden forfaitair bij te voegen. Ik ben slechts aangesloten sedert 31/10/06 en de opname gebeurde op 17/01/07. Voor de periode tot 17/03/07 heeft men voor de electriciteit 4x meer en gas meer dan 2X meer aangerekend, dit voor een perfect vergelijkbare periode qua buitentemperatuur. Als ik zou hebben ingegaan op hun eisen, dan zouden zij het komende verbruiksjaar starten met 300 euro van mij in hun zakken, renteloos. De truuk met de twee maand forfaitair is uitgevonden om te vermijden dat ze massaal zouden moeten terugbetalen wegens de zachte winter. Dat is duidelijk. Zij konden gewoon ook de afrekening met twee maand uitstel hebben toegezonden.
  Ik heb hun mijn meterstand dd. 7/4/07 opgegeven waaruit blijkt dat mijn verbruik sedert 17/1 perfekt vergelijkbaar is met de gemeten periode ervoor. Zij zijn wel bereid dit in aanmerking te nemen, mits een aparte facturatie er bovenop. In feite zijn het gewoon een bende witteboordcriminelen.

 6. Bla bla bla. Andere leveranciers zijn even duur. Al diene zever altijd. ik krijg er wat van. Oplichters witteboordcriminelen jonges toch.

  Leer uw factuur deftig lezen en volg de internationale markten van stookolie en gasproducten. Daar zult ge uw antwoord vinden.

  Misschien moet ge dat ook tegen uw tankstationbediende vertellen. “Hé kerel , in 2004 betaalde ik 20% minder aan de pomp, Oplichter ! Witteboordcrimineel”

  Ik krijg nog eens iets van da achterlijk populisme.

 7. Wel, dank u voor deze nuttige bijdrage. Gezien u duidelijk op de hoogte bent, zal u het hopelijk niet beneden uzelf vinden om mijn probleem (zie artikel) verder toe te lichten?

  En terwijl we bezig zijn hebt u misschien ook een verklaring waarom er verschillende gegevens op de factuur en online te vinden zijn? Iets wat electrabel overigens heeft erkend, en waar ze nog steeds een oplossing en bijhorende verklaring voor aan ’t zoeken zijn?

 8. Bruno,
  Er is idd al een tijd een probleem tussen online gegevens en factuurgegevens. Daar is electrabel mee bezig. Daar hoor je me niks over goedpraten. De makkelijste manier om erachter te komen is eigenlijk vrij simpel :

  1. Graaf uw verbruiksfacturen op vanaf 2003-2004 tot op heden.

  2. Schrijf de verbruiksperiodes op met respectievelijk de verbruiken.
  (Elek = eindmerstand – beginmeterstand = aantal kw/H)
  (Gas = eindmeterstand – beginmeterstand vermenigvuldigd met een gemiddelde gascoefficientfactor van 11,5 = aantal kw/H)

  3. zet alles om naar volledige periodes van 12 maanden.
  (het gebeurd al eens dat verbruiksperiodes korter of langer zijn – dit doordat electrabel zelf niet meer mag instaan voor het opvragen van jaarlijkse meterstanden en dus volledig afhankelijk is van de onafhankelijke meteropnamebedrijven, in uw regio vermoed ik dat dit Eandis zal zijn)

  4. Mbt de hoogte van de facturen :
  Let ook heel goed op de stijging van de distributie en transmissiekosten,
  die door de intercommunales aangerekend worden en dus NIET door Electrabel, en welke ongeveer DE HELFT van uw factuur kunnen uitkomen.

  5. Sinds vorig jaar is het zo dat Electrabel zich genoodzaakt ziet om uw verbruiksfactuur pas 2 maanden na dze meteropname op te maken, dit doordat men dan pas zeker is dat juiste metergegevens op tijd zullen binnen zijn. Een gevolg van de trage werking van de meteropnamebedrijven, wat op zich een gevolg is van de veel te snelle en ondoordachte vrijmaking van de enrgiemarkt. Hierdoor wordt uw factuur dus 2 maanden later opgemaakt, en worden er voor de periode tussen datum van de meteropname en de uitgave vd factuur – 2 maanden “virtueel forfait” aangerekend voor diezelfde overbruggingsperiode. Dit is een bedrag dat ook als voorschotbedrag beschouwd zal worden op uw volgende verbruiksfactuur. Dit bedrag kan door u als klant betwist worden, het enige wat u daarvoor moet doen is uw actuele meterstanden doorgeven naar de Electrabel klantendienst. Meestal is deze “schatting’ wel degelijk correct.

  6. De nieuwe forfaitaire bedragen werden pro-actief verhoogd daar prijsstijgingen op de internationale markten zich opnieuw doorduwen. Op deze manier komen de klanten van Electrabel niet meteen voor een plotse grote opleg te staan bij hun eerstvolgende verbruiksfactuur.

  7. Vragen? Stel ze.

 9. Bij mij hetzelfde….een daling in gebruik en een opleg om “U” tegen te zeggen. Ikwoon bijna 10 jaar op dit adres en heb nog nooit moeten opleggen. Snap er niks van……

 10. Een kleine werf naast mijn deur; nog geen aansluiting op het net. Buren spreken elkaar en ik lever stroom via een teller door de aannemer geplaatst. Het verbruik wordt dus eerlijk opgenomen.
  Eerst vraag: kunt U er rekening mee houden dat mijn meerverbruik dit jaar aan deze dienstverlening ligt zodat mijn faktuur niet teveel wordt aangepast?
  Tweede vraag: hoeveel mag ik eerlijkheidshalve voor dit verbruik aanrekenen (begin: half januarie 2007 – einde: eind dit jaar)

 11. 1. laat uw tussentijdse factuur na uw afrekening opnieuw aanpassen naar bedrag van voorheen.

  2. (aantal kw/h x 17eurocent) + 25 euro (+-)

  17 eurocent is momenteel ongeveer de gangbare prijs per kw/h
  25 euro is ongeveer de helft van uw jaarabonnementsprijs.

 12. Ik kreeg vandaag 21/12/2007 een herziening van de slotfactuur van mijn vorige woning : er was een vergissing gebeurd, de eindmeterstand op 31/05/06 van gas was niet ‘575’ zoals door mij doorgegeven maar ‘1725’. Navraag bij Eandis leert dat er een meteropname was op 08/10/06 : ‘595’.

  Ik kan nu starten met aangetekende brieven etc om de factuur van 472 € geannuleerd te proberen krijgen.

  prettige kerst

  ben sinds 2 jaar klant bij Luminus nu, dit soort toestanden maak ik daar niet mee en mijn energiefactuur ligt behoorlijk wat lager.

 13. wij hebben blijkbaar hetzelfde probleem zoals de meeste verbruikers,
  zijn in maart ’07 begonnen met een verbouwing en hebben daardoor tot 17/09/2007 op een ander adres gewoond,
  bij onze eindafrekening in november hebben we nog 451€ moeten betalen,
  heeft hier iemand een verklaring voor, 6 maanden geen gas verbruikt en toch een hoge eindafrekening bij Luminus!
  volgens mij rekenen ze gewoon waar ze zin in hebben en schuiven de schuld dan door naar de mensen die de meteropnames doen!

 14. Wij kregen gisteren die eindafrekening in de bus en wat blijkt we moeten 100euro minder betalen als vorig jaar joepi!!!
  Als we dan kijken wat onze maandelijks betaling is zouden we nu 230euro moeten betalen terwijl we vroeger 158euro betaalden
  begrijpen wie begrijpen kan

 15. Ik heb vandaag van mijn gebuur gehoord dat hij 25 euro terugkrijgt ,maar hij 320 euro per maand betalen vanaf nu.Vroeger betaalde hij ongeveer iets in de 220 euro.
  Wat kan men hieraan doen.
  Zo gaat dat toch niet verder.
  ik ben bang voor wanneer ik mijn afrekening krijg

 16. Ik heb mijn afrekeningsfactuur van electriciteit en gas gekregen van eandis en het staat op bij totaal electriciteit 672,25 euro(Ecl. BTW) en aardgas 725,05 euro(Ecl. BTW).
  Voor terugbetaling: Gelieve uw rekeningnummer mee te delen. Dus ik belde om te checken als ze het al op mijn rekening gestort hebben en ik vroeg hoeveel wordt terug betaalt? Ze vertelde mij dat ik 425 euro terug krijgt,mensen ik kan dat gewoon nit volgen, op afrekening staat totaal 672,25 en 725,05 euro op. en nu krijg ik 425.( per maand betaal ik 201 euro)

 17. Op de website van Electrabel kan je mits registreren en inloggen de tussentijdse betalingen zelf aanpassen (voorstellen), waarschlk binnen bepaalde grens (?) wordt aanvaard, heb ik gisteren gedaan: gas, van 240 naar 217 euro tussentijds, dit werd mij voorgesteld na ‘contact’ met electrabel via hun website, hun factuur interpreteren echter is wat anders… gr. erik

 18. Ik ben wel degelijk blij dat men wegens deze financiële crisis, steeds bewuster aan het worden is dat er wel degelijk andere spelers op de markt zijn. Spelers die er alles aan doen om de vroegere monopoly positie van Electrabel ten gronde te brengen. Dit kunnen ze enkel door tegen uiterst competetieve prijzen op te boksen tegen de alleenheerschappij van Electrabel. Meneer kent misschien wel veel van de energiemarkt, maar ik betwijfel ten zeerste of hij de markten op de voet volgt. Anders zou je wel zien dat er bij onderlinge offertes tussen de groten wel degelijk redelijk grote verschillen zijn! Natuurlijk gaan de energieprijzen steeds de hoogte in, net zoals de nettarieven waar inderdaad geen verschil zit. Maar zolang de vaste vergoeding, de kw prijs, en de bijdragen voor groene energie en dergelijke het hele jaar lager liggen dan bij je huidige leverancier, dan zijn ze toch goedkoper. Door verschillende prijzen te melden op hun infokanalen laten ze gewoon de mensen in de waan dat ze te dom zijn om hun factuur te begrijpen, en het zo op hun beloop laten. Niet doen dus. Als je het mij vraagt, werkt meneer voor Electrabel!
  Stuur een mailtje, en ik kan je met veel gemak en duidelijkeid de vergelijking tonen tussen alle marktgiganten. Ik kan er zeer duidelijk de beste aantonen. Hij is hierboven door iemand al vernoemd, en inderdaad daar vind je deze ongeregeldheden niet! Gewoon doen.

 19. Ik heb door een te hoge eindfaktuur van Electrabel die ik onlangs ook ontving gemerkt dat de meterstanden NIET kloppen.

  Vorig jaar stond bvb m’n metertje van het aardgas op 5618 m³.
  Een jaar later wordt op de rekening aangeduid 7081 m³, ff checking… staat er hier 6097,801m³

  Wel een serieus verschil van 984m³ onverbruikte energie die me werd aangerekend.

  Wedden dat men onzorgvuldig de meterstanden omwisseld?

 20. In tegenstelling tot Roel heb ik niet alle tijd van de wereld om mij te specialiseren in het lezen van Electrabel-facturen.

  Ik dacht dat ik kon vertrouwen op de kunde van deze maatschappij waar ik al 25 jaar klant ben.

  Dit jaar in maart kreeg ik een factuur van -1607.16euro. Er werd mij iets later diezelfde som op de rekening gestort en mijn maandelijkse bijdrage werd gehalveerd tot 56 euro per maand.

  Vandaag krijg ik twee creditnota’s om bovenstaande en een voorgaande factuur te annuleren. Dit wil zeggen dat ik tegen 30 maart 2009 (ik krijg uitstel van betaling) dat bedrag op de rekening moet staan hebben. Mensen die die spaarcenten niet opzij hebben liggen zijn wel dik gezien.

  KAN DIT NIET WAT VLOTTER A.U.B.

  Het vertrouwen van 1 TROUWE klant zijn ze nu toch wel kwijt.

  IK HEB WEL WAT BETERS TE DOEN!!!!

  ’t Is duidelijk dat Roel bij Electrabel werkt en waarschijnlijk op de dienst facturatie!
  Merci!

 21. Electrabel is gekend voor dergelijke praktijken, en dan nog te weten dat wij voor de liberalisering van de energiemarkt, hun kerncentrales vroegtijdig hebben moeten helpen afbetalen. Terwijl je zou denken dat we nu goedkopere energie zou moeten krijgen (want de centrales zijn nu toch afbetaald) is enkel het tegendeel bewezen. Nu helpen we gewoon SUEZ te sponsoren, die nota bene in Franse handen is! Wij pompen gewoon onze zuurverdiende centen in de Franse economie! Er is er in België maar één waarvan je energie ook daadwerkelijk uit belgië komt, en het is bovendien nog de voordeligste. Pas op andere leveranciers beloven dan een eenmalige korting van x aantal euro’s op je eerste afrekening als je naar hun maatschappij overstapt voor minimum 1 jaar. Ze kunnen je bijna van dag op dag overschakelen naar hun maatschappij, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Je moet je alleen online inschrijven, en zij doen de rest. Wat ze er niet bij vertellen, is dat je bij overschakeling de wettelijke switchdatums moet respecteren, doe je dit niet, dan pleeg je eigenlijk contractbreuk tegenover je vorige leverancier, en dit resulteerd in een boete die je korting evenaart. Dus die mag je al betalen nog voor je je korting hebt ontvangen. Maar ondertussen hebben ze je toch voor een jaar te pakken, en het “toffe “van heel hun strategie is dat ze zelfs nog duurdere kwh prijzen hanteren dan Electrabel! Al die leveranciers werken ook met heel wat verschillende tariefformules, waar geen mens nog aan uit kan, en dit is ook de bedoeling hiervan.(denk nu niet dat ze het doen om u te helpen!) Er is maar 1 leverancier op de markt die een open politiek voert, en 1 universeel tarief aanbied. Geen gedoe, maar 1 duidelijke prijs, en slechts 1 tariefplan, heel transparant en gemakkelijk te begrijpen.
  Uw gratis offerte wordt volledig uitgelegd tot je het begrijpt, en deze mensen komen het gratis bij u thuis uitleggen zonder verplichtingen! Bovendien zijn hun kwh.prijzen dan nog de laagste op de markt. Ik ben nu al enkele jaren bij deze leverancier, en ben nog geen enkele keer bedrogen uitgekomen. Mij hoor je niet klagen. Dat de energieprijzen de pan uit swingen is inderdaad zo, maar als je de goedkoopste kiest kan je jezelf toch niets verwijten. Het blijft uit dezelfde leidingen komen, en het blijft dezelfde energie! Mocht je info wensen over mijn leverancier, stuur een mailtje naar franky-lemaire@live.be en ik probeer u graag verder te helpen.

 22. vandaag de eindafrekening gekregen
  amai 1600euro betalen en 850 elke drie maanden dat is 300 euro meer of dat ik nu betaal
  heb twee periodes een van december2007 tot mei 2008 en dan van juni2008 tot nov2008
  dus rekenen ze al hun vaste kosten twee maal
  want de elektriciteit was om hoog gegaan in mei dus moesten ze een andere berekening maken
  dat is toch niet meer normaal

 23. Hallo, het feit is dat electrabel bvb graag met grote voorschotten werkt. Het jaar nadien krijg je dan terugbetaald (als je te veel betald hebt dmv van de mandelijkse voorschotten, DOCH van de rente die die bedragen opgeleverd hebben, daar spreekt men niet van. Pure oplichterij als jet het mij vraagt.

  Hou je voorschotten zo laag mogelijk en betal nadien bij de afrekening het verschil bij. Zo ben je zeker dat ZIJ niet met de rente gaan lopen.

  Mijn geschil met electrabel :

  Ik verhuis en krijg een brief in de bus : Gelieve een waarborg van 426 euro over te schrijven aub.

  ?????? Onmiddellijk gaan nazien bij de voorwaarden in mijn contract (duur 1 jaar en stilzwijgend met 1 jaar verlengbaar). Blijkt dat ik een wanbetaler zou zijn. Ik meld me dus online “mijn electrabel”. En bekij hier mijn laatste facturen. Ik heb inderdaad 4 x te laat betaald gedurende de laatste 2 jaren. Echter wel binnen de maand (30 dagen) en niet binnen de 14 dagen zoals het contract voorschrijft. Ik betalde hier uitteraard, herinnerskosten.

  Dus telefoontje naar de energielijn : Ja, mijnheer, wat wilt u, u bent een slechte betaler. Mijn repliek : Wat doet u met de diefstal van mijn rente op de voorschotten (zie mijn betoog supra) en wat gaat er gebeuren als ik overtsap bij einde contract naar een andere energieleverancier. En dan krijg je een dubbelzinnig antwoord : De kosten verbonden aan de overstap – einde contract zullen van die waarborg afgetrokken worden. Indien er een resterende bedrag is, dan krijg je dit terug. EN WAT MET DE RENTE die die waarborg ondertussen heeft opgebracht ?

  Zo zie je …..straatje zonder einde.

  MVG Marc

 24. Nog fkes bijvermelden :

  Doe je dan toch contractbreuk, dan mag de energieleverancier SLECHTS 50 euro of 75 euro aanrekenen als vergoeding. Ze zullen meer proberen, doch niet op ingaan…..de Wet Van den Bossche is zeer duidelijk hierin : Maximaal 75 euro.

  PS : Sorry voor de tikfouten in mijn vorig bericht.

Reageren niet meer mogelijk.