films 200610

 1. Windkracht 10 – Koksijde Rescue / Hans Herbots / 2006 / Filmfestival / **(*)
  Sprankelende actiefilm van Belgische/Vlaamsche (afhankelijk van uw inclinatie) makelij. Weinig pretentie, weinig inhoud, maar zeker onderhoudend om zien, en kan gerust naast internationale producties staan. (bespreking)
 2. The Safe House / Simon Massey / 2002 / vijfTV / *
  Oei. Als dat de romans van Nicci French zijn, dan denk ik niet dat ik die snel zal beginnen lezen. Zo verschrikkelijk geconstrueerd, en zo vingerdik dat het erop lag wie de moorden had gepleegd. Fantasieloos en niet meteen goed geacteerd. Spanningloze opbouw, anticlimax op het einde. Neenee, dank u.
 3. Metal: A Headbanger’s Journey / Sam Dunn / 2005 / filmfestival / ***
  Zo wijs maat. Een documentaire, maar eentje de geen seconde verveelt. Zeer persoonlijk, maar fascinerend verhaal over Metal.
 4. El Laberinto del Fauno / Guillermo del Toro / 2006 / filmfestival / ***(*)
  Eén van de hoogtepunten van het voorbije filmfestival. Ga deze film zeker zien wanneer hij in de zalen komt. (bespreking)
 5. Perfume: The Story of a Murderer / Tom Tykwer / 2006 / filmfestival / *(*)
  Het boek is beter dan de film. Bespaar u de moeite en het geld, deze film is op zijn best een kostuumdrama. Bespreking volgt. Helaas.
 6. All the Invisible Children / Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Kátia Lund, Jordan & Ridley Scott, Stefano Veneruso, John Woo / 2005 / filmfestival / **
  Hm. Een poster movie voor de UNESCO (en waarschijnlijk ook zo bedoeld. Er zitten goede dingen tussen, maar ook een aantal mindere. Werkt vooral op de emoties van de mensen.
 7. Sketches of Frank Gehry / Sydney Pollack / 2005 / filmfestival / **
  Leuk om zien, maar een beetje weinig gestructureerd, al was dat min of meer bewust van Pollack om Gehry’s werkwijze te illustreren. Filmtechnisch minder sterk. (bespreking)
 8. Brick / Rian Johnson / 2005 / filmfestival / **(*)
  Film noir à la brat pack, zeer conventioneel in zijn aanpak, maar leuk om zien. Geen groot licht, maar beloftevol.
 9. The Fountain / Darren Aronofsky / 2006 / filmfestival / ***
  Goed, heel goed zelfs, maar het einde was er een beetje over. Bespreking volgt.
 10. Little Miss Sunshine / Jonathan Dayton & Valerie Faris / 2006 / filmfestival / *(*)
  Moralistische weekendfilm. Ik begrijp niet waar alle heisa goed voor is.
 11. Nocturnes / Henri Colomer / 2006 / filmfestival / ***
  Een pareltje. Filmtechnisch zeer sterk, verhaaltechnisch zeer traag. Maar het loont de moeite om wakker voor te blijven.
 12. A Guide to Recognizing Your Saints / Dito Montiel / 2006 / filmfestival / **
  Gebaseerd op het leven van Dito Montiel, als ik het goed heb begrepen. Iets te geëngageerd naar mijn smaak, en teveel directe miserie.
 13. The Queen / Stephen Frears / 2006 / filmfestival / **(*)
  Goede film, ijzersterke vertolking van Hellen Mirren, maar meer satire dan, erm, drama. Ik ben er nog niet uit.
 14. Princess / Anders Morgenthaler / 2006 / filmfestival / *
  Oerconventioneel en met zeer moralistische grondslag, die men getracht heeft weg te steken onder een mooie vormgeving. Zal hoge ogen gooien als schoolfilm.
 15. Grounding / Michael Steiner / 2006 / filmfestival / **
  Spannend! Half fictie, half documentaire (een sleutelfilm, als het ware) over de laatste dagen van Swissair (ook Sabena wordt vermeld). Met veel plezier bekeken.
 16. Leonard Cohen: I’m Your Man / Lian Lunson / 2005 / filmfestival / **
  Goed, maar niet uitzonderlijk als documentaire. Wel mooie interpretaties door andere muzikanten (wij onthouden vooral Rufus Wainwright), maar slechts weinig input van of over de man zelf.
 17. El Método / Marcelo Piñeyro / 2005 / filmfestival / **(*)
  Een beetje een tam einde voor een anders uitstekende film. Niet vernieuwend, maar het verhaal komt toch boven de middenmoot uit, al mist het een beetje het vakmanschap van gelijkaardige films uit de jaren ’70 en ’80 toen men ook al met dergelijke zaken bezig was. Komt later nog in de zalen, dus ik kom er nog op terug.
 18. Requiem / Hans-Christian Schmid / 2006 / filmfestival / **
  Beter dan verwacht. Op zijn best een Duitstalige Exorcist, op zijn slechtst nog steeds beter dan pakweg The Edukators.
 19. The Black Dahlia / Brian De Palma / 2006 / filmfestival / ***(*)
  Goede film, in de lijn van De Palma’s ander werk, maar toch een beetje conventioneler. Film noir, wervelend, volgt, voor zover ik kan zien tamelijk strikt het boek van Ellroy (ik zit aan de tweede helft in het boek), maar toch met een ‘Palma-twist’.
 20. Wallander – Mastermind / Peter Flinth / 2005 / filmfestival / **
  Getoond op Canvas op 26/10, waar hij ook thuishoort. Goede film, u zal zich niet vervelen, maar geen hoogvlieger. Pure ontspanning, en dat moet ook kunnen.
 21. loudQUIETloud: A Film About Pixies / Steven Cantor & Matthew Galkin / 2006 / filmfestival / *(*)
  Tijdverlies. Enkel voor de fans.
 22. Beyza’nin kadinlari (Shattered Soul) / Mustafa Altioklar / 2006 / filmfestival / *
  Een van de slechtste films die ik heb gezien. Houdt het midden tussen de stijl van de softporno die regelmatig op VT4 en/of Kanaal2 was (is?) te zien, en een slecht schooltoneel. Ongeloofwaardige acteerprestaties in deze whodunit, waarin u al weet wie het gedaan heeft in de eerste seconde waarin u de persoon in kwestie te zien krijgt.
 23. A Prairie Home Companion / Robert Altman / 2006 / filmfestival / **(*)
  Altamn is niet meteen mijn favoriete regisseur, en het thema van deze film is niet meteen mijn ding. Toch is deze film Zeer Goed Gemaakt, en een knap staaltje acteer- en regisseerkunst. Verdient eigenlijk drie sterren ipv twee-en-een-halve.
 24. Knallhart / Detlev Buck / 2006 / filmfestival / *(*)
  Sociaal geëngageerd, en dat is Niet Mijn Ding. Zeer bekijkbaar op TV, en als schoolfilm.
 25. Edmond / Stuart Gordon / 2005 / filmfestival / *
  Dit is theater, geen film, en helaas niet van het kaliber van Manderlay. Het is dan ook geadapteerd van een theaterstuk, bevat enige hilarische scènes, maar kan mij absoluut niet bekoren. Geslaagd, zij het voorspelbaar einde.
 26. Zwartboek / Paul Verhoeven / 2006 / filmfestival / ***
  Now we’re talking. Geen typische Verhoeven film, maar zeer degelijk uitgewerkte en goed geacteerde film. Duurt lang, maar daar merk je niks van terwijl je kijkt. Ga die zien! (Ik kom er nog op terug.)
 27. The Devil Wears Prada / David Frankel / 2006 / filmfestival / **
  Chick flick van de zuiverste soort. Mode en merken, slecht wordt goed, en al van die dingen die je erbij mag verwachten. Ten zeerste aan te raden voor een moeder-dochter uitstapje. Vermoedelijk gekoppeld aan een kleine shopping spree vooraf.
 28. Nachbeben / Stina Werenfels / 2006 / filmfestival / *(*)
  Yuppie raakt verstrikt in zijn eigen yuppie-intriges. ‘nough said.
 29. The Notorious Bettie Page / ary Harron / 2005 / filmfestival / *(*)
  Bijzonder naïeve pseudo-documentaire over de pin-up Bettie Page. Waarschijnlijk verschrikkelijk braaf gemaakt voor de Amerikaanse consument, zonder enige uitdieping van het thema of het onderwerp.
 30. El Violin / Francisco Vargas / 2005 / filmfestival / **(*)
  Degelijke, conventionele zwart/wit film, met toch een paar zeer schrijnende en pakkende beelden. Verwacht geen opwindend spektakel, maar het blijft op een of andere manier toch nazinderen. Sommige mensen scheppen plezier in wreedheid, zo onthouden wij.
 31. Hanauta dorobô (The Lost Hum) / Hiromasa Hirosue / 2005 / filmfestival / 0
  Die ‘hum’ was beter ‘lost’ gebleven. De omschrijving van de film was verschrikkelijk veelbelovend, maar de film zelf ontaarde in een oersaai pseudo-filosoferend gezwets (in de beste momenten). Er was 15 m/v in de zaal, waarven een derde de vertoning voor het einde heeft verlaten, een tweede derde bijna de ganse tijd lag te slapen, en het laatste derde het aan zichzelf verplicht vond het onding uit te zitten. Helaas behoorde ik tot die laatste groep.
 32. Piano 17 / Antonio Manetti & Marco Manetti / 2005 / filmfestival / *(*)
  Zeker geen groot licht, maar niettemin onderhoudend. Maffia gangster die eer hoog in het vaandelm draagt, en niet half zo slecht blijkt als gedacht. Enfin, films zoals er dertien van zijn in een dozijn.
 33. Borat (Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) / Larry Charles / 2006 / filmfestival / (*)
  Love it or hate it, waarschijnlijk. Ik vind maar niks aan zo’n films.
 34. Ant Bully / John A. Davis / 2006 / Kinepolis / *(*)
  Goede voor de kleine mannen, een opeenstapeling van déjà-vu’s voor de ouders. (Star Wars, iemand?)
 35. Red Road / Andrea Arnold / 2006 / filmfestival / *(*)
  Geëngageerd, maar daarom niet minder schrijnend. Nogmaals, niet waar ik naar op zoek ga in een film. Typisch Britse film.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)

3 gedachtes over “films 200610”

 1. ik wil zeker ook zwartboek zien
  en metal a headbangers story

  little miss sunshine werd vooral door mijn vrouwelijke kennissen heel goed gesmaakt
  voor het overige onthou ik bepaalde tips van je zoals mss the fountain en a prairie home companoin en el labirinto de fauno

 2. ik snap je quotering voor zwartboek niet. slecht zou ik de film niet noemen, acteerprestaties nogal wisselvallig (carice van houten is wel ok, hofman bij momenten karikaturaal) maar dat verhaal is er zo over…

 3. Wel, ik vond het verfrissend om (nog) eens een film te zien die over meer ging dan alleen de holocaust en jodenvervolging of de z/w tegenstelling Duits – geallieerd. Goeden en slechten aan beide kanten krijgen we niet vaak meer te zien in commerci

Reacties zijn gesloten.