van tangen en varkens

(We gaan het vandaag maar liefst drie keer over de post van gisteren hebben. Als ik tijd heb tenminste, want ik zit de ganse namiddag in vergadering.)

De vergelijking wringt een beetje. Laten we het eerst over de feiten hebben.

1. Naar mijn motorrijden wordt verwezen als een hobby.

Ik gebruik de motor voor 90% voor woon-werkverkeer. De overige 10% worden besteed aan opleidingen op een speciaal daartoe bestemd terrein (een circuit). De twee circuits waar ik heenga, liggen in Frankrijk (Folembray en Croix), maar dat doet hier niets terzake.

2. Vervoer etc.

Fijn stof is een ongetwijfeld groot probleem. Daarom, en om andere redenen die met het milieu en overbelasting te maken hebben, maak ik zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. 60 of misschien zelfs eerder 70% van mijn woon-werkverkeer leg ik af per spoor (de rest met e motor). Niet alleen uit bezorgdheid om het milieu, maar ook omdat het in mijn specifiek geval maar een geringe inspanning vraagt om de trein boven de auto te kunnen verkiezen. Dat is niet voor iedereen het geval. Ik ben verschrikkelijk blij dat ik het kan doen. Ook voor meer lokale verplaatsingen (‘Klein Gent’) gebruik ik bij voorkeur het openbaar vervoer (de tram), of ga ik te voet.

Ik ben groot voorstander van strengere emissienormen, en het gebruik van alternatieve aandrijfbronnen voor wagens (en motoren). Dat is niet iets wat ik alleen kan doen. Als de wagen met een electrische of hydrogen fueled motor beschikbaar en betaalbaar wordt, en we hebben een nieuwe wagen nodig, dan zal ik niet aarzelen om dat alternatief te verkiezen boven de huidge diesel- en benzineversies.

De motor heeft overigens lagere emissiewaarden dan de gemiddelde gezinswagen. De motor heeft een veel kleinere cilinderinhoud, zal minder lang stationair in een file staan draaien (rijdt tussen de file door), en zal daardoor ook minder gassen produceren.

De vergelijking tussen de motor en de sigaret als bron van kwaad gaat niet op. Vervoer is helaas al te vaak een *noodzakelijk* kwaad –ik daag iedereen uit om het zonder modern vervoersmiddel te stellen (inclusief openbaar vervoer). Roken is een persoonlijke keuze. Het resulteert –bijna vanzelfsprekend– in een verslaving, zoals bij alcoholisme en druggebruik. Maar ik heb het er later nog wel over.

In elk geval, de premisse van uw betoog gaat niet meer op (de motor als hobby), dus valt de vergelijking weg. Geen pot en ketel, maar een tang en een varken.

[Update] Gezien het werd verwijderd, alhier het ontbrekende gedeelte van het orginele bericht:

Motorrijden, dat was je hobby zeker?

Motors en bij uitbreiding alle wegverkeer zijn een belangrijke oorzaak van fijn stof. U weet wel, dat goedje met die jaarlimieten die nu al overschreden zijn en dat zorgt voor ademhalingsproblemen en naar schatting een pak meer doden dan passief roken.

En dat voor een hobby.

De wereld veranderen begint bij jezelf.

4 gedachtes over “van tangen en varkens”

 1. ik zou graag nog ne keer op nen moto zitten, mag ik ooit een sbij u vanachter?
  ik zal proberen als ge remt niet met mijn helm tegen uw helm aan te knotsen…
  lol

 2. Heb hier blijkbaar en gelukkig heel wat gemist.
  Vreemd dan dat ik nergens het woord ‘Hitler’ terugvind… maar goed.

  Wel even inpikken op deze paragraaf:
  “De motor heeft overigens lagere emissiewaarden dan de gemiddelde gezinswagen. De motor heeft een veel kleinere cilinderinhoud, zal minder lang stationair in een file staan draaien (rijdt tussen de file door), en zal daardoor ook minder gassen produceren.”
  En nog wel hiermee

 3. Zie net dat er soms een login gevraagd wordt;
  dan maar Ctrl-v

  “Bikers play dirty

  They may have half the number of wheels, but motorcycles are 16 times more polluting than cars, according to a new study. Boffins at the Swiss Federal Laboratories for Material Testing and Research in Dübendorf found bikes emit far more noxious hydrocarbons and carbon monoxide than cars. They say this is overlooked as bikes aren’t the primary mode of transport in the developed world.”

Reacties zijn gesloten.