boeken 200602

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch

 1. De helaasheid der dingen / Dimitri Verhulst / 2006 / **
  Twee sterren, met veel goede wil. Er zitten soms echt prachtige stukken proza in dit boek, en als u het echt postief wil zien, dan is dit een schelmenroman. In werkelijkheid gaat dit over een man die er maar niet in slaagt zijn verleden achter zich te laten, hoewel hij er al lang mee gebroken heeft. De ganse roman gaat over de verheerlijking van de marginaliteit (dat zijn de échte mensen), waarna de auteur in de laatste bladzijden aangeeft dat hij eigenlijk ook al binnengetreden is in de burgelijke maatschappij. Verhulst is verschikkelijk hautain in zijn beschrijving van de gebeurtenissen, om zich op het einde te schamen voor zijn achtergrond. Het is eenzelfde gezwets als we ook bij Naegels hebben aangetroffen in Los (met een iets andere thematiek). Hij zit er te dicht op, zoals men pleegt te zeggen. De nieuwe Vlaamse klei?
 2. Indelible / Karin Slaughter / 2004 / *(*)
  Een verschil en een parallel. Een verschil van man vs vrouw; Lee Child vs Karin Slaughter; loner vs duurzame relatie. De parallel met Jilliane Hoffman: het vrouwelijke hoofdpersonage werd in het verleden verkracht. Er zijn meer ‘verschillen en parallellen’, maar ik heb geen zin in een vergelijkende literatuurstudie. In elk geval: ik verkies Child boven Slaughter.
 3. Kostbaar bezit / Naema Tahir / 2006 / 0
  Tijdverlies was een betere titel geweest. Tenzij u een fervent fan bent van soft porn chiclit laat u deze misschien maar beter liggen.
 4. Solaris / Stanislaw Lem / 1970 / **
  Een beetje verouderd misschien, maar zeker leesbaar ondanks de soms wat saaie pseudo-wetenschappelijk-filosofische uitwijdingen. Een verdiende klassieker in elk geval. (En eigenlijk wel meer waard dan de twee sterren die ook Verhulst gekregen heeft.)

(boeken vorige maand)