[FF05] The Devil and Daniel Johnston

Daniel Johnston is een manisch-depressieve singer/songwriter en tekenaar, en, naar gelang de bron, een genie of een zonderling. Zijn werk vindt sinds de jaren 80 de –soms moeilijke– weg naar een trouwe achterban, waaronder David Bowie, Sonic Youth, en Matt Groening. Kurt Cobain werd lange tijd gespot met een t-shirt waarop een tekening van Johnston prijkte met de tekst “Hi, how are you?“, wat heeft bijgedragen tot Johnstons toen reeds groeiende bekendheid.

De liedjes van Johnston zijn zeer fragiel, soms ongebalanceerd en donker, net zoals zijn leven. Uit de film blijkt een getormenteerd en turbulent bestaan, waarbij Johnston –vaak voor hem totaal onbewust– gesteund werd door familie, vrienden en bewonderaars. The Beatles waren voor hem een belangrijke invloed (op een bepaald moment vereenzelfdigde hij zich met John Lennon), als is de media er tuk op om hem te vergelijken met Brian Wilson.

Maar los of u nu Daniel Johnston als genie dan wel curiositeit beschouwt, blijft dit een goede documentaire. De fotografie is geslaagd, en de verhaallijn weet te boeien, waardoor u zonder moeite in de gebeurtenissen mee op sleeptouw wordt genomen.. Deze film is van een gelijkaardig kaliber als Monster Road, die u vorig jaar op het Festival kon zien. De moeite waard (en vanavond nog gratis te bekijken in de Vooruit).

The Devil and Daniel Johnston een documentaire van Jeff Feuerzeig. Te zien vanavond, om 20:30 in de Vooruit (gratis), en op 14 oktober om 22:30 in Kinepolis (betalend).

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)