films 200509

Zie ook vorige maand:

* te vermijden / ** genietbaar / *** onderhoudend / **** aanrader // ***** onmisbaar

Waarbij de vijf sterren slechts uitzonderlijk worden gegeven; de eigenlijke rating is dus een score van 1 tot 4.

 1. Tenebre (Dario Argento) **
  When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth. Helaas gedubbed in het Engels, en dat zorgt voor hilarische momenten. Anders geen slechte genrefilm.
 2. Ju-on aka The Grudge (Takashi Shimizu) **
  In het begin zeer spannend, maar de herhaling gaat al gauw vervelen. Ook het einde is wat slapjes. De regisseur heeft in 2004 een hollywood-remake met Sarah Michelle Gellar gemaakt.
 3. Enemy of the state (Tony Scott) **
  Het blijft bijzonder grappig om te zien hoe ze van een stilstaand beeld een 3D beeld kunnen maken, inclusief een veronderstelde drop-off in een shopping bag. In CSI zijn ze daar ook heel sterk in. Extrapolatie heet het daar veelal.
 4. Azumi (Ryuhei Kitamura) **
  Japansche smijt- en vechtfilm. Genietbare pulp, maar weinig origineel.
 5. La Flor De Mi Secreto (Pedro Almodóvar) ***
  Zeker niet Almodóvars beste, maar met een interessante structuur. De ganse film is eigenlijk niets minder dan een pulpverhaal zoals het hoofdpersonnage aan de lopende band schrijft. Het heeft de nodige Almodóvar-ingrediënten, maar mist de inventiviteit en de twist van zijn ander werk. Intellectuele pulp ware misschien de beste omschrijving –als zoiets al zou bestaan.
 6. Donnie Darko (Richard Kelly) ****
  Eén van Hollywoods pareltjes. Zoals er bij IMDB staat: High schooler Donnie is plagued by visions of a giant, evil rabbit who orders him to commit acts of violence and predicts the impending end of the world. Te plaatsen naast American Beauty en Magnolia.
 7. Catch Me If You Can (Steven Spielberg) **
  Goh ja. ’t Is geen documentaire, ’t is geen fictie, maar het is wel een film die veel te lang duurt. Ontelbare keren beter (in hetzelfde non-fiction, non-documentary genre) is het debuut van Niels Mueller: The Assassination of Richard Nixon. Maar ja, die film is niet van Steven Spielberg natuurlijk.