takelen is in!

Jawel: takelen is in! Dat heeft ook de Fransman geweten die gisterenochtend voor mijn poort stond. Met dank overigens aan de immer bereidwillige jongeman van Het Hotel™, die, in tegenstelling tot zijn eerder onbeschofte oudere collega, steeds meewerkt aan het localiseren van de onverlaat. Diezelfde jongeman ontdekte overigens dat de Fransman waarvan sprake (eigenaar van een Mercedes Klasse A) de achterruit had laten openstaan –wat hem vermoedelijk een extra boete heeft opgeleverd.

Dank zij DS ben ik ondertussen een beetje meer wegwijs geraakt in het (sic) takeldoolhof

  1. Wanneer mag een auto weggesleept worden?
  2. Mag een auto nog worden weggetakeld als de bestuurder intussen opduikt?
  3. Wie betaalt wie voor de takelkosten en hoeveel?
  4. Mag de takelfirma een auto bijhouden tot de bestuurder heeft betaald?
  5. Hoe wordt de bestuurder op de hoogte gebracht en geholpen?

Hm. Even dieper ingaan op dat laatste:

Er bestaat nergens een systeem dat de bestuurder al ter plekke informeert dat zijn auto weggesleept is. De afstand van de stallingsplaats van de voertuigen tot het centrum kan oplopen. In 62 procent van de gemeenten ligt die op 2,5 tot meer dan 5 kilometer ver. De bestuurder moet die afstand in 82 procent van de gevallen op eigen houtje zien te overbruggen, ook ’s nachts.

Hoe jammer toch. En zo makkelijk op te lossen: zorg ervoor dat u niet verkeerd geparkeerd staat. Wilt u per se toch voor die poort staan (om zomaar een willekeurig voorbeeld aan te halen), neem dan een paar regels in acht. Ten eerste: pretendeer vooral niet dat niet hebt gezien dat uw wagen voor een poort staat; die vijf stikkers zijn echt wel duidelijk genoeg. Ten tweede, staat u er maar heel kort, steek dan uw noodlichten aan (de vier knipperlichten); op die manier maakt u uw intenties duidelijk. Ten derde, laat een telefoonnummer of adres waar u op dat moment vertoeft –duidelijk lees- en zichtbaar– achter in uw wagen. En hoewel dat geen enkele garantie is dat u uw wagen nog steeds zult terugvinden waar u hem verkeerd hebt geparkeerd, vergroot het alvast uw kansen om takelkosten te vermijden. Maar laat ons duidelijk zijn: foutparkeren is out, takelen is in.

Bron: Welkom in het takeldoolhof (DS 15/09/2005). Vergeet toch maar uw woordenboek niet, beste DS redacteur. Doolhof is mannelijk, wat Onze Taal ook moge beweren. We zijn hier tenslotte niet in Nederland (de koe, hij geeft melk).

dool·hof (de ~ (m.))

  1. kunstig aangelegde tuin met kronkelpaden en doodlopende gangen => dwaaltuin, labyrint
  2. ingewikkeld stelsel van gangen, waarin men makkelijk kan verdwalen => labyrint
  3. ingewikkelde, complexe zaak => wirwar

6 gedachtes over “takelen is in!”

  1. “Ten tweede, staat u er maar heel kort, steek dan uw noodlichten aan (de vier knipperlichten); op die manier maakt u uw intenties duidelijk.”

    How how, hold your horses. Da is strafbaar, en da kost u veel geld. U 4 pinkers (om ’t in ’t Schoon Vlaamsch te zeggen) moogt ge enkel opzetten als ge in panne staat. Mensen die hun in “dobbel fil” (dubbele file) parkeren om snel even een brood te halen doen dat ook vaak, de 4 knipperlichten opzetten.

    MAG NIET!
    Eén van mijn beste vrienden is al jaren flik, en als hij u zo ziet staan hebt ge het 2 keer vlaggen, een boete voor verkeerd parkeren EN een boete omda ge uw pinkers hebt opstaan.

    Bezint eer ge begint.

  2. Hola! Goed om weten (bedankt voor de tip).

    (Off topic: linken gebeurt automatisch; HTML is *niet* toegestaan in de comments.)

Reacties zijn gesloten.