[JM] fototechnisch

Eventjes fototechnisch –want zo zijn we dan weer natuurlijk: enige empirische ingesteldheid is ons niet vreemd.

Browsing

Photo Mechanic mag dan wel heel interessant, behoorlijk snel, en beschikbaar voor zowel OS X als windows zijn, het prijskaartje was mij iets te groot. Zodus heb ik mij –voor de helft van de prijs– de combinatie BreezeBrowser Pro + Downloader Pro aangeschaft. Een groot gemak.

Downloader Pro doet wat het zegt (uw beelden van de geheugenkaart naar je harde schijf downloaden), alleen doet het nog meer. De belangrijkste features (behalve het downloaden -duh) zijn voor mij:

  • Flexible renaming of images and download directory / Flexible renaming: je kan de naam van de bestanden wijzigen terwijl ze worden weggegschreven, door er een jobnummer of jobomschrijving aan toe te kennen, of de naam van de camera of lens, en ze naar een specifieke directory te laten wegschrijven, afhankelijk van een aantal parameters die je instelt.
  • Automatic editing of IPTC data: toevoegen van copyright info, locatie, etc. aan het beeld
  • En dit moet ik ook maar eens bekijken (als ik weer wat meer tijd heb): Backup Plug-in: This useful plug-in automatically creates a backup copy of each image as it is downloaded. Use it to automatically create a backup copy of your images on a separate drive or directory.

Focus

Het blijft een issue: focussen met de D70. Je kan je focus area op vijf verschillende plaatsen leggen: links (verticaal gecentreerd), rechts (verticaal gecentreerd), boven (horizontaal gecentreerd), onder (horizontaal gecentreerd), en dead centre. Terwijl de meest interessante plekjes natuurlijk top left, top right, bottom left, bottom right zijn. Zo ongeveer.

Dat ik mij dan maar een pro model moet kopen, zoals de D2X? Hou u vooral niet in, als u mij wil sponsoren. De D2X heeft immers maar liefst 11 focus areas. (Wat overigens nog steeds niets is vergeleken met mijn Canon G5, met zijn FlexiZone AF/AE; een continuously adjustable AF area.)

Licht

Het licht op JM is soms nog beter dan het op BNF was, soms nog slechter. Beter, dan krijgen we, zoals gisteren bij Toots Thielemans, een prachtig verlichte stage (het duurde wel zeker drie minuten, tijdens de periode waarin we eigenlijk geen foto’s meer mochten nemen). Slechter, dan krijgen we ofwel verschrikkelijk veel helblauw licht, dat direct in onze lenzen is gericht, ofwel is men weer iets the enthousiast met de mistmachine, waardoor zelfs de beste AF volledig de mist in gaat (pardon the pun). Het resultaat kan u o.a. zien op de foto die in DM is afgedrukt van het concert van Toots op donderdag. Helemaal erg wordt het dan als dat blauwe licht gecombineerd wordt met de kwistige mistmachine. Zoals bij DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band vs. Aka Moon, waar bovendien nog eens blauwe TL lampen aan de DJ tafels hingen. Groooooovy.

2 gedachtes over “[JM] fototechnisch”

  1. Tijdens mijn weekje ziek heb ik mijn foto-tover-omgeving eens verhuisd van de werk-PowerBook naar de huis-Dell. De huis-Dell beschikt over één 2.7 GHz HT CPU, en een redelijk nieuw Dell LCD/TFT scherm – dat zich netjes liet calibreren met de SpyderPro (hoe heb jij eigenlijk je scherm gecalibreerd?). Ik moet eerlijk zeggen dat ik er sterk aan denk om een aparte nieuwe desktop te kopen voor fotobewerking: met wat CPU cycles extra is het zovéél leuker werken. En een Epson P2000 om het laptop gebeuren te vervangen.

  2. Mijn beide ouders zijn ook drie dagen geweest. Zodra de fotogallerijen on-line staan, zal ik ze eens tonen aan hen.

    De D2x heb ik al eens in mijn handen gehad. De vele AF-velden in combinatie met een groot vizier is een heerlijke luxe.

    Zelf net terug van Marktrock en op het einde bij De La Vega weinig licht gehad, vooral vanuit de tegenovergestelde richting. Jammer.

Reacties zijn gesloten.