hardop denken

Het aspect waarin blogging voor mij tekort schiet, is het referentiemodel. Meer bijzonder, de intertekstualiteit of de hyperlinking (niet dat ik meteen moeilijk wil of ga doen). Simpel gezegd, op het nieuwe website onderdeel dat ik plan –het ding heeft ondertussen een werknaam: in living stereo (ILS)– wil ik korte recensies bij de boeken, CDs en films die ik heb aangeschaft. Als ik dat in een normaal weblogformaat giet, worden die items na een vooraf instelbare tijd van de indexpagina verdrongen, en verdwijnen ze in de resp. categorie- of periodische archieven. Om daar vervolgens een stille dood te sterven.

De beperkte manieren om ze uit die virtuele schoendoos terug te halen is

  1. door er expliciet naar te zoeken (via bvb een google search, of met de ingebouwde search engine van de weblogging software in kwestie), maar dan moet je al op zijn minst een vermoeden hebben van het bestaan van ‘het gezochte’
  2. door in de archieven te grasduinen; dat kan dan
    • op periodiciteit, maar dan moet ik al weten wanneer ik een bepaald item heb aangekocht, dan wel besproken
    • per categorie, maar dat wordt hoogst waarschijnlijk iets als: is het een cd, of een boek, of een film, en is het dan klassiek of jazz of ‘iets anders’, of fictie of non-fictie en Engels of Frans of Nederlands, want veel dieper dan dat zal het niet gaan
    • op titel, maar begint die titel dan met de titel van het boek / de cd / film of met de artiest, en is dat dan de uitvoerder, de componist, de groep, de regisseur of een acteur?

Een merkbare verbetering zou er al komen door de implementatie van tags, om voorwaarde dat die tags dan uit meerdere woorden kunnen bestaan (zoals de naam van een artiest, etc). Al zijn daar dan ook wel weer truken rond te verzinnen, zoals een tussenliggende pagina (disambiguation zoals dat dan heet bij wikipedia) van waaruit het eigenlijke onderwerp kan worden geselecteerd.

Want heel belangrijk vind ik serendipiteit; het is nog steeds een van de manieren waarop ik nieuwe muziek ontdek, of boeken, en onlosmakelijk verbonden met het internet. Denk ook aan het principe van de Amazon Recommendations, en destijds Firefly van Pattie Maes [01 02].

Misschien moet ik gewoon op zoek naar een combinatie van dat alles, waarmee ik dan bedoel categories als tags, en related entries, of nog beter een Wiki plugin voor WordPress. Of een MediaWiki installatie.

Maar kijk, en dan blijf ik nu een even ter plaatse trappelen, hoe zit het dan met een integratie met een catalogus (ex-mediatheek)? Stel, ik wil mijn CDs van Bach (Johann Sebastian -) in die Wiki steken, dan moet ik de verwijzing naar een CD minstens twee keer manueel ingeven: eenmaal bij Bach, en eenmaal bij de uitvoerder: de Concertos Italiens bij Johann Sebastian Bach, en bij Alexandre Tharaud. En als ik verschillende versies heb, zoals de Cello Suites [01 02], gebruik ik dan ook zo’n disambiguation page?

Een goede voorbereiding is het halve werk zeker?

Een gedachte over “hardop denken”

Reacties zijn gesloten.