van de aap en de kat

Nu komt de aap uit de mouw of de kat op koord: Is 12 euro voor de nieuwe CD van Sioen niet te weinig? vraagt Dirk Steenhaut in DM.

Meteen gaan de independents steigeren, en wordt er met termen als “dumpingprijzen”, “ondermijnen van de vrije markt” en andere jaloersheden gesmeten. Dat Keremos (Sioens platenmaatschappij) op verkeerde manier van haar subsidies heeft gebruikt gemaakt en al dat.

Maar ziet, wat horen we van Tom Declercq van Keremos:

Kijk, wij hanteren een ppd (de prijs waartegen een platenmaatschappij een cd aan de kleinhandel aanbiedt, DS) van 9,5 euro. Dat is één euro meer dan bij Sioens vorige cd, See You Naked en normaal leidt dat tot een winkelprijs van 16 euro. Dat is een bewuste en doordachte keuze: voor het publiek dat wij beogen mag het zeker niet méér zijn. De platenmarkt is in vijf jaar tijd met ruim 10 procent gedaald. Legaal downloaden komt niet echt van de grond en cd’s zijn vaak te duur in verhouding met de alternatieven die jongeren ter beschikking hebben. Mochten we een ppd van 12 à 13 euro hanteren, dan zou de consument zo’n 20 à 21 euro moeten neertellen. Dat is onrealistisch.

Hmm 9,5 EUR per CD, en normaal bedraagt dat 12 tot 13 EUR, waar de retail dan nog gauw 8 EUR bijtelt om tot de winkelprijs te komen. En volgens Tom Declercq bepalen de winkels zélf dat bedrag. De subsidies werden overigens niet gebruikt ter financiering van de CD, want dat mocht (wettelijk gezien) niet (Met onze structurele subsidie, ten bedrage van 30.000 euro, mogen we al onze activiteiten financieren, met uitzondering van het label.).

Edoch, de van vorige Sioen CD werden er 20.000 verkocht. Van de nieuwe CD (11,x EUR in de fnac) werden er op twee dagen tijd 10.000 verkocht (cijfers DM). Dan vraag ik mij toch af of die ‘majors’ daar geen lessen uit moeten trekken, want dat lijken mij fantastische cijfers.

(En ondertussen blijft kruisvaarder Marcel onverstoorbaar bezig.)

En het DM-artikel als PDF.

(Oh, en voor 12 EUR kon ook Tessa die CD precies niet laten liggen.)

2 gedachtes over “van de aap en de kat”

Reacties zijn gesloten.