FFG: The Spectacular Now

Godverdomme. Het was dat ik in een cinemazaal zat, of ik had tranen met tuiten gehuild. Deze film heeft mij op een bepaald moment totaal verrast (geen nood, ik verklap niets), en dat overkomt mij maar uiterst zelden.

The Spectacular Now –gebaseerd op het gelijknamige boek van Tim Tharp– valt onder de noemer young adult fiction te plaatsen. Het is een booming genre, wat men een paar decennia geleden had omschreven als een Bildungsroman (of coming-of-age verhaal) voor adolescenten. Recent zijn er in het genre heel wat goede boeken zijn verschenen –denken we maar aan de werken van auteurs als John Green en A.S. King. Greens The Fault in Our Stars wordt trouwens momenteel verfilmd met Shailene Woodley, die ook in The Spectacular Now een hoofdrol op zich neemt.

20131017_ffg02

De link –voor mensen van mijn generatie althans– met de brat pack movies is snel gemaakt. The Spectacular Now mag hopelijk gezien worden als een hedendaagse verwant van films zoals The Breakfast Club (1985) en St. Elmo’s Fire (1985). Ik haal de –helemaal juiste– korte inhoud even van op de site van het filmfestival:

Sutter Keely (Miles Teller) wordt, na een nachtje stevig drinken, wakker in de tuin van de verlegen en nerdy Aimee Fineky (Shailene Woodley) en uiteraard bloeit er al snel iets moois tussen de twee. Maar dankzij een inventieve cinematografie, sterke hoofdrolspelers en een subtiel maar doordacht scenario blijft regisseur James Ponsoldt (‘Smashed’, ‘Off the Black’) de typische high school dramedies steeds een stap voor.

Gaat dat zien!
(Het boek staat bij op mijn ’te lezen’-lijst, maar ik ga zeker nog wat wachten tot er meer tijd zit tussen de film en het lezen.)

The Spectacular Now is niet meer te zien op het filmfestival.

Rangschikking, beste bovenaan (alle besprekingen):

 1. The Spectacular Now
 2. Avant l’hiver
 3. All Is Lost
 4. The Canyons
 5. Leones
 6. Starlet
 7. La chair de ma chair
 8. Casse-tête chinois
 9. What Maisie Knew
 10. Kelly + Victor
 11. Kill Your Darlings
 12. Shirley: Visions of Reality
 13. Blood Ties
 14. Our Nixon
 15. Blue Ruin
 16. Parkland
 17. Viola
 18. A Teacher