Encounters in Stereo

14 jaar moet ik geweest zijn, toen ik mijn eerste stereoketen kreeg. Hifi toren werd het toen ook wel genoemd, en het kwam inderdaad met een gammel zwartgelakt meubel, waarin netjes de versterker, de tuner, en de cassettespeler pasten, en waar bovenop was plaats was voor de platenspeler. Mijn versie was geheel en al Philips, inclusief de luidsprekers.

Na een paar jaar heeft de platenspeler moeten wijken voor de oude Dual van mijn moeder, die toch stukken beter klonk dan de lichtgewicht Philips. Niet lang na de aankoop sneuvelden ook de luidsprekers –versterker te luid gezet– en die werden vervangen door net dezelfde: “je moet je muziek maar stiller zetten, want je krijgt geen nieuwe meer,” was een effectieve manier om een draagbare geluidssterkte in huis te garanderen. Later werd ook de versterker vervangen, door een Kenwood, en kwam er een Sony CD speler bij –en prompt werd de platenspeler naar zolder verbannen.

De stereo heeft dienst gedaan tot mijn 21e, toen ik voor mijn verjaardag een NAD combinatie cadeau kreeg (receiver + CD speler). Ik was er totaal over in de wolken. Hoewel de luidsprekers dezelfde Philips bleven, was het geluid dat door de NAD werd geproduceerd totaal anders. En beter. Geen twijfel aan. Tot mijn dertigste heb ik van de set kunnen genieten. Toen skipte de CD speler niet alleen meer en meer tracks, maar ook ganse CDs, en was het tijd voor wat nieuws. En dat was rap gevonden (en er was lang genoeg voor gespaard).

Want hoewel ik steeds (meer dan) tevreden was gebleven over mijn NAD, ging ik van ongeveer mijn 25e trouw elk jaar de nieuwe B&O catalogus halen bij Van de Loock op het Laurentplein. Zeer vriendelijke mensen, die mij nooit vanuit de hoogte bekeken, en ook nooit een opmerking maken over het feit dat ik wel trouw de catalogus kwam halen, maar nooit iets kocht. Tot mijn 32e verjaardag.

Ergens rond die verjaardag, in december, stapte ik met Tessa en Henri de winkel binnen, ervan overtuigd gewoon de nieuwe catalogus op te halen. Tessa was ondertussen ook onder de indruk geraakt van het merk (het heeft een hoge WAF, wordt wel eens beweerd), en een uurtje of zo later, zijn we de winkel buitengestapt, niet alleen met de nieuwe catalogus, maar tevens met de bestelbon voor een Beosound 3000 en een paar Beolabs 4000 (die ondertussen vervangen zijn door Beolabs 8000). Het gebruiksgemak is fenomenaal, de afstandsbediening de beste die ik ooit heb gebruikt (of gezien). En wat een verschil met het geluid van de NAD set (mag ook, voor het prijsverschil –ik zie het u al denken).

In gans dit verhaal was er echter maar één probleem: we hadden nergens een geschikte luisterruimte. De set stond opgesteld in de woonkamer, en aan de voorkant grenst die aan de toch wel drukke straat. Er waren nog andere ruimtes die voor luisterruimte in aanmerking kwamen, maar het leek ons een beetje idioot de set weg te halen uit de plaats waar het meeste verbleven. Maar ik heb dus nog (bijna) nooit onder optimale omstandigheden naar de set kunnen luisteren.

Tot we vorig jaar plots genoodzaakt waren ons dak te hernieuwen. Niet alleen zouden de pannen vervangen worden, maar er zou een heus onderdak komen, en de ruimte zou geïsoleerd worden (niet alleen warmer, maar ook stiller), en, en… welk een potentieel. Consider the possibilities.

Dus begon ik te plannen. En te zoeken. Ondertussen waren er andere luidsprekers voor mijn oude NAD set, die niet echt geschikt was om die (modernere) luidsprekers in kwestie aan te spreken, en bovendien ook bijna geen CDs meer kon afspelen. Maar na een jaar kwam er ook een vloer op de zolder, en een oude zetel en een oude tafel, en had ik genoeg beluisterd en besprekingen gelezen om mijn keuze te maken.

Om nu eindelijk op de vraag te antwoorden. Dit is de luisterruimte (waar een fisheye allemaal niet goed voor is –klikken voor groter):

de zolder

De luidsprekers zijn B&W DM604 S3 (en het eerste wat ik zou vervangen, maar ik vrees dat ik mijn budget voor lange tijd heb opgesoupeerd). De CD speler is de AH! Njoe Tjoeb 4000; zoals ik eerder al berichtte, een gemodificeerde Marantz CD-4000 met o.a. twee buizen in de output stage. Mijn grote trots is echter de PrimaLuna Prologue Two versterker (van Nederlandse oorsprong –in China gemaakt– maar de meeste informatie vind je bij Upscale Audio in de USA):

de zolder

(Niet alleen verschrikkelijk goed om naar te luisteren, maar mag gerust ook gezien worden.)

Voila. Een beetje langer dan voorzien (inclusief een waarschijnlijk geheel nutteloze inleiding), maar hier hebt ge het allemaal. Hopelijk heb ik u niet te veel verveeld.

10 gedachtes over “Encounters in Stereo”

 1. in onze living stonden ook zulke B&W’s van die 600 reeks, wel een ouder model. Maar in een living heb je geen vrij spel met de plaatsing, die ook zeer belangrijk is. Dus nu hebben we bose (301) die, door op de schouw te plaatsen, heel goed klinkt. in de plaats van die b&w’s zijn ook nieuwe boxen gekomen die enerzijds meubel zijn, en anderzijds een luidsprekerset rond de tv. Dus op het A kanaal Bose en op het B kanaal die anderen.

  btw: wat een raar uitziende versterker.

 2. Zeer schoon lampenversterkertje. Ik zit momenteel nog in mijn een NAD versterker + technics platenspeler tijdperk. Misschien als ik ooit 32 ben…

 3. @tx: de raar uitziende versterker is een buizenversterker. Er zit niks digitaal in, enkel wat weerstanden, en 8 lampen (buizen). Ttz er zit wel een autobias board in, maar dat is enkel om de lampen zo lang mogelijk te laten meegaan, niet om het geluid te wijzigen.

  @pietel: altijd wreed content geweest van NAD (zoals je kan lezen), een van de (zoniet d

 4. Wat ik intussen al ben tegengekomen tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe stereo:

  – buizenversterkers zijn voor nostaligische dandies
  http://www.audio-muziek.nl/audiotechniek/hoogeinde.htm

  – die B&W luidsprekers van jou zijn fantastisch
  http://www.google.com/search?q=B%26W+DM604+S3

  – er bestaan cd-spelers met DAC (logisch) én een line-in voor externe bronnen zoals een computer
  http://www.harmankardon.com/product_detail.aspx?Region=EUROPE&Country=FI&Language=ENG&cat=CDP&prod=HD%20970/230&sType=C

  – musicservers (zoals Cambridge) zullen een boom kennen dit jaar

  Is there a system in your madness?

 5. Godverdomme Frederik, nu laat ge mij weer meer uren kwijtspelen dan ik tijd heb om gans die audio-muziek.nl site door te nemen 😀

  Schone tip, dank u.

 6. Bekijk zeker ook eens de (soms erg diepgaande) klassiek-recensies. Die kerel – hoe heet ie ook weer? – is een oude knar met verdraaid veel bagage. Ik geef me graag kritiekloos aan hem over.

 7. Schitterend! Jouw archieven induiken was dus een goede zet. Daar wil ik ook wel eens naar komen luisteren. En als ik 32 ben… 🙂

 8. Ik heb voor een deel dezelfde set.
  Versterker en cd speler.
  AH interconnect
  AH luidsprekerkabel.
  Sonus Faber grand piano speakers.

  Voor mij is dit audio heaven.

  Proac Studio 140 gehad met deze set, mooi laag maar iets te scherp hoog.
  B&W Matrix 804’s (old garde)

  Erg gaaf is ook een sqeezebox om flac muziekbestanden vanaf PC af te spelen (draadloos streamen). Klank is ook goed. Maar de Njoe Tjoeb is zekere beter.

  Leuk om je stukje te lezen, mooie fotos ook…

  Groet,

  Uit Breda, NL

Reacties zijn gesloten.