basisgeneeskunde

In een (slecht gestructureerd) schrijven wordt gepleit om de duur van de basisopleiding geneeskunde terug te brengen van 6 jaar naar 7 jaar.

De structuur van het onderwijs maakt het mogelijk de doelstellingen voor de opleiding tot basisarts in zes jaar ruimschoots te bereiken, zonder kwaliteitsverlies (wat uiteraard een eerste vereiste is). Dat is zeker mogelijk nu de vervolgopleidingen tot huisarts en specialist meer en meer academisch onderbouwd zijn.

Feitelijk begint de driejarige interuniversitaire huisartsopleiding nu al in het zevende jaar arts. Maar de specialisatieopleiding start pas na zeven jaar. Als deze opleiding, net zoals de huisartsopleiding, gedeeltelijk interuniversitair georganiseerd zou worden, zou dit zevende jaar perfect geïntegreerd kunnen worden in de vier tot zes jaar durende vervolgopleiding tot specialist.

Kan ik inkomen. Het lijkt mij echter absoluut niet nadelig voor een specialist om dat ‘verdoken’ eerste jaartje opleiding tot huisarts mee te maken. Kwestie van toch laar al eerst met de practische basis kennis te maken voor ze zich verder gaan specialiseren. Het lijkt mij echter absoluut niet nadelig om dat ‘verdoken’ eerste jaartje voortgezette opleiding mee te maken. Bekijk het als een verdere oriëntatieronde.

En toegegeven, de opleiding duurt lang, heel lang, vooral indien men daarna nog eens gaat specialiseren. Langer wordt het nog indien men daartussen of daarna een doctoraat aflegt wat nog eens drie tot vier jaar aan het curriculum toevoegt.

Maar waar wringt nu eigenlijk het schoentje?

Komt men tot een zesjarige basisopleiding, dan blijft de totale opleidingsduur van negen jaar tot huisarts onveranderd en wordt de specialisatieopleiding met één jaar ingekort tot tien à twaalf jaar. Het blijft een lange opleiding, maar op die manier wordt de vervolgopleiding één jaar vroeger gehonoreerd (men verwerft een inkomen na de zesjarige basisopleiding). [mijn bold]

En om heel eerlijk te zijn, kan ik daar nog meer inkomen (en van meespreken). Maar tegelijkertijd zou ik er toch voor willen pleiten om dit op een andere manier aan te pakken. Ik ben er namelijk niet zo van overtuigd, in tegenstelling tot de schrijvers van het opiniestuk, dat een inperking van zeven naar zes jaar zonder kwaliteitsverlies kan verlopen. Tenzij we de opleiding van specialist en huisarts verlengen natuurlijk –met een algemeen oriëntatiejaar bvb. Tenzij we de opleiding van specialist en huisarts laten voorafgaan door pakweg een algemeen oriëntatiejaar.

4 gedachtes over “basisgeneeskunde”

  1. Oeps. Sorry, bronvermelding. (Ik ben even boos op DS omdat ik niet kan meedoen met hun linkding. Kan ik me weer puberaal jong voelen. *grijns*)

    Het werd dus gepubliceerd in DS (commentaar/opinie), en is van de hand van Jelle van den Ameele, Stefanie Chys, Marieke Lemiengre, Philip Vlummens, Saskia Wille, Ilse Decraemer (de auteurs vertegenwoordigen de Studentenwerkgroep Opleiding Geneeskunde, Gent.)

  2. Ik studeer geneeskunde aan de KULeuven. Bij mijn weten moeten we na het 6e jaar, dat is een volledig stagejaar, kiezen wat we willen worden: huisarts, specialist, maatschappelijke gezondheidszorg of wetenschappelijk onderzoek. In het 7e jaar krijg je dan naargelang je keuze een ander lespakket voorgeschoteld.

    “Het lijkt mij echter absoluut niet nadelig voor een specialist om dat ‘verdoken’ eerste jaartje opleiding tot huisarts mee te maken.” Dit klopt dus niet echt.

    http://www.med.kuleuven.ac.be/education/medicine_opl_nl.html

  3. Correct. Dat is ook in Gent het geval.
    Ik heb mij even gefixeerd op “Maar de specialisatieopleiding start pas na zeven jaar.” Eigenlijk start de ‘verdergezette’ opleiding (tot specialist of huisarts) pas na die zeven jaar. Een initi

Reacties zijn gesloten.