Mijn sax

Buffet-Crampon Super Dynaction 1973 door Bruno Bollaert

Het daagde mij dat ik nog nooit een foto van mijn saxofoon had gepost. Ik speel sinds een jaar tenor sax, en ergens in mei heb ik een tweedehandse gekocht (in Amerika zijn ze een flink stuk goedkoper; hij werd geleverd in dit pakje). Het is een Buffet-Crampon Super Dynaction uit 1973, met zilver beplaat, mocht dat niet duidelijk zijn op de foto. Naar verluidt komt hij uit het Zwitserse leger; mogelijks is het een NOS en heeft hij lange tijd in het depot doorgebracht; hij ziet eruit als nieuw.

Buffet Crampon is vooral gekend voor hun klarinetten; meneer Buffet begon daarmee in 1825. Sinds 1866 (toen het patent van uitvinder Alphonse Sax verliep) maken ze ook saxofoons; de Super Dynaction is de opvolger van Dynaction (1950-1957) en werd gemaakt tot 1975. Ze worden vaak beschouwd als ‘concurrentie’ voor de meest befaamde sax, de Selmer Mark VI (die tot vijf keer zo duur is). Tina Brooks speelde op een Buffet Crampon, en Jackie McLean, en Albert Ayler. De Buffet saxofoons worden vaak ook voor klassieke muziek gebruikt.

4 gedachtes over “Mijn sax”

  1. Dus het beroemdste, Belgischschte muziekinstrument heb je in Amerika gekocht? Straf, maar ach, waarom niet :-).

  2. Hallo,
    Ik speel al een jaar of twintig op een bijna zelfde Buffet. De Superdynaction, goudlak, maar met een afwijkende pinkgroep (geen rollertjes) en een ander constructie tussen beker en body (een horizontaal gekromd metalen verbinding.
    De duimsteun heb ik laten verplaatsen omdat het instrument niet in evenwicht was. Volgens het typenummer is mijn sax ongeveer uit dezelfde periode (’73 – ’75) maar echt duidelijk heb ik dat nooit kunnen terugvinden.
    Met vriendelijke groet
    Hann van Bedaf

Reacties zijn gesloten.