Tenor madness

Rietjes

Henri speelt trompet, dat wist u al. Ik speel saxofoon, en dat wist u nog niet.

Ergens vorig jaar rond deze tijd, was het nochtans al een uitgemaakte zaak. Ik beklaag me al twintig jaar dat ik zelf geen instrument speel, en gezien we heel tevreden zijn van de manier waarop Henri met zijn trompet vorderingen maakt, besloot ik om in september eindelijk de stap te zetten.

Eind september ben ik begonnen op altsax. Een geleende, van de V.E.M., compleet met stevige behuizing en een mondstuk. Die altsax, dat was enkel om te beginnen, want eigenlijk wou ik op een tenor spelen. Van “we zullen zien hoe snel ge vordert” ging het na een paar lessen naar “maximaal een jaar”, tot ik bij de laatste les van januari mijn kleine altsax mocht inruilen voor een groter tenorexemplaar. De vingerzetting blijft hetzelfde, en de tenor klinkt één octaaf lager dan Henri’s trompet. We kunnen nu samen van dezelfde partituur spelen. Enfin, als ze niet te complex is, anders kan ik niet mee.

Ach, ik hoef niet te zeggen dat ik enthousiast ben zeker? Ik probeer zoveel mogelijk te oefenen –zonder te forceren. Er zijn rietjes in verschillende sterktes, en mondstukken; embouchures om te beheersen en toonladders; standaard vingerzettingen en alternatieven. Zo verschrikkelijk veel om te ontdekken.

Speelt u zelf eigenlijk ook op een instrument? Of hebt u het altijd al willen doen?

10 gedachtes over “Tenor madness”

 1. Oh! Ik ben jaloers! Ik ben al mijn hele leven gefrustreerd dat ik geen muziekschool gedaan heb… (ik deed al andere zaken en er was altijd het probleem van vervoer)

  Saxofoon is altijd al het instrument geweest dat ik dan wou spelen. Of gitaar. Of piano. Maar saxofoon blijft de winnaar.

  Is het makkelijk om op volwassen leeftijd aan saxofoon te beginnen? Ik wil het ook ooit doen, als ik wat meer tijd heb.

 2. Sjiek ! maar dan hebt ge al een enorme kennis qua noten lezen, of vergis ik me ?
  Zelf ooit een poging ondernomen om gitaar te spelen… pas op mijn 20e mee begonnen (op mijn eigen), en beperkt qua vingerzetting door een pink die blijvend niet meewil in bepaalde akkoorden door eens ne stuik te zetten mee de velo. Desalnietemin al heel veel plezier aan gehad. Momenteel al een aantal jaar zo goed als op non-actief door verbouwingen… maar het is oh zo wijs om muziek te spelen, zeker samen met anderen, en dan zeker nog met uw eigen zoon… Geniet ervan !

 3. Ik kon de toccata en fuga van Bach spelen op orgel, maar *eigenlijk* wou ik de drums leren spelen. Maar tanteke wou geen drums kopen en wel een orgel.

  Ik word nog altijd wild zot van djembe en andere drum toestanden. En ik wil nog altijd de drums/djembe/iets met dierehuid over gespannen leren…

 4. Als kleine jongen wou ik dolgraag drummer worden. Op mijn 6e of 7e werd ik in de muziekschool ingeschreven, waar ik na een jaartje notenleer mijn eerste jaar slagwerkles mocht beginnen. Uiteindelijk volgde ik bijna 10 jaar les – ik gaf het in het laatste jaar op omdat ik het beu was altijd maar een heel jaar aan die stukken te werken.

  Ik drum nog steeds, niet zo heel vaak en niet meer met de techniek die ik ooit had.

 5. ook dwarsfluit
  na 7 jaar viool gespeeld te hebben, ben ik er een keertje op m’n eigen aan begonnen en heb het toen een jaartje of 3 volgehouden. twee maand geleden m’n fluit op de zolder weer opgedolven en opnieuw begonnen.
  Ik denk dat ik vrij snel weer op m’n oud niveau zit maar vrees wel dat ik, zonder les, daar ga blijven steken.
  Aangezien VEM wat uit de buurt is, zal ik elders een lesgever moeten zoeken.
  En dat samenspelen zie ik ook wel zitten !

 6. super, sax, heerlijk! ik ken er eentje in ons huis die ook wild geinteresseerd zal/zou zijn, moest hij meer tijd hebben 😉 Ikzelf heb versleten: een klein viooltje, 3 blokfluiten, een dwarsfluit, en een gitaar. En sedert dochter (piano) en zoon (gitaar) aan de muziek geslagen zijn wordt die gitaar terug meer en meer boven gehaald, time permitting, en da’s genieten!

 7. @Sara: dat valt best mee. Ik zal er iets langer over doen om de motorische finesses in mijn vingers te krijgen, maar ik heb geduld (ook dat komt met de leeftijd –enfin, bij mij toch). Het komt er gewoon op neer om veel te oefenen, denk ik.

  @tOM: noten lezen gaat nog niet zo fantastisch. Van de lage si tot de hoge fa leest redelijk vlotjes, met een paar kruisen erbij zelfs, maar er zal nog veel aan moeten gewerkt worden. Van blad spelen blijft nog een avontuur als het niet eenvoudig genoeg is…

  @dieterdelathauwer: die vingerzetting, ik zou het niet weten. Ik weet wel dat klarinet en saxofoon vaak in combo gespeeld worden, en dat de vingerzettingen voor alle saxen hetzelfde zijn, maar dat ze afwisselend in Bes (sopraan, tenor, bas) en Es (alt, bariton) staan.

 8. Waar kinderen allemaal njiet goed voor zijn! 😉
  Dochter is 3 jaar terug metr noteleer begonnen, en ondertussen dwarsfluit erbij.
  Ik had dat ook altijd wel eens willen doen. Gitaar welteverstaan dan ipv dwarsfluit.
  Wel ik zit nu in mijn tweede jaar aan het concervatorium van Brugge (muziekschool dus) en amuseer me rot op de klassieke gitaar. Elke dag een half tot een uurtje spelen is een plezier ipv opgave!
  Ik hoop binnen anderhalf jaar de jazz-afdeling binnen te springen.

  Nog steeds blij met mijn besluit “het” te doen. Ik zal wel nooit een john Scofield worden maar de oefening baart nog steeds “kunst”.

Reacties zijn gesloten.