Dit weekend nog ben ik langsgegaan in de Standaard op de Kouter, op zoek naar dat bistroboek van Stephane Reynaud, maar het enige exemplaar dat ze de week voordien nog liggen hadden, was zaterdag helaas al verkocht. Later die namiddag zijn we dan nog naar De Kaft afgezakt, waar ik wel twee interessante kookboeken –tegen sterk verminderde prijs bovendien– heb gevonden. Het ene is Tools for Cooks, keukengerei van A tot Z van Christine Mc Fadden, waar ik later nog op terug kom; het andere is Rund —inclusief uitvouwbare poster met onderdelen van het rund, zo prijkt op het omslag– van John Torode, die u misschien kent als co-presentator van het BBC programma Masterchef. Het ziet er een fantastisch boek uit, en ik denk dat er de komende weken heel wat rund op het menu gaat verschijnen.
Gestoofd rundvlees met knoedels, zo heet het recept op pagina 111. De knoedels heb ik achterwege gelaten, want er zaten reeds aardappelen in het gerecht. “Hier kan niets misgaan”, schrijft Torode. “Dit simpele maar heerlijke stoofgerecht is een wonder van eenvoud. Alles gaat in één pan de oven in.”
Het recept is gebaseerd op een portie voor zes personen, ik heb het (iets té) sterk gereduceerd naar onze etensmaat.
Benodigdheden
- 500 g stoofvlees
- 25 g bloem
- zout en peper
- 2 uien
- 150 g aardappelen (ik rekende twee-drie krieltjes per persoon)
- ongeveer 250 cl runderbouillon, of gewoon water
Zo gemaakt
Verwarm de oven voor op 190°C.
Verwijder indien nodig het overtollige vet van het stoofvlees. Doe bloem en peper en zout in een plastic zak (een diepvrieszak bijvoorbeeld), voeg het vlees erbij, houd goed dicht, en schudden maar!
Als de bloem iets te dik op het vlees ligt (zoals hierboven), schud het dan van het vlees als u het uit de zak neemt.
Bak het vlees en de uien aan in een stoofpan (die Creuset pannen zijn ideaal), tot er een mooi korstje op komt. Voeg dan de aardappelen toe, en giet er de bouillon of het water bij. Schraap de aanbaksels van de boden met een houten schraper of lepel.
Doe het deksel op de pan (of dek de pan af met folie). Zet de pan in de oven, en verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 140°C. Laat 3 uur in de oven garen, en hopla: klaar! Supermals!
Smakelijk!
“Bakken met Bollaert” – de verkoopcijfers van Piet Huysentruyt gaan erbij verbleken.. Wedden?
zeker weten want zonder West-Vlaams accent;-)
Ik teken alvast in op voorhand voor een exemplaar !