van kaf en koren: films

Amai, het was moeilijker dan ik dacht. Ik heb getracht mij te beperken tot films die gedurende 2005 in Vlaanderen in roulatie waren. De top zes was tamelijk snel vastgelegd, de rest was moeilijker. In elk geval, met volgende films kan je maar moeilijk verkeerd zitten:

 1. Bin-jip (Ki-duk Kim) **** (bespreking)
 2. Le conseguenze dell’amore (Paolo Sorrentino) **** (bespreking)
 3. A history of Violence **** (deze bespreking)
 4. Sin City (Robert Rodriguez) **** (Mogelijks de beste verfilming van een graphic novel/stripverhaal ooit.)
 5. Caché (Michael Haneke) **** (bespreking)
 6. De battre mon coeur s’est arrêté (Jacques Audiard) ***(*) (bespreking)
 7. Corpse Bride ***(*) (bespreking)
 8. Manderlay **** (Film en verhaal tot de essentie gestript.)
 9. The Constant Gardener (Fernando Meirelles) ***(*) (bespreking)
 10. Crash (Gerard Damiano) ***

(Eén criterium voor de top 10 is alvast of ik de betreffende film op DVD zou aankopen. In het geval van The Constant Gardener klopt dat niet helemaal; ik heb namelijk een klein beetje een afkeer van Ralph Fiennes. Hij is enorm getypecast, waarmee ik bedoel dat er weinig variatie zit in zijn personages. De rol in deze film was hem echter op het lijf geschreven, maar hij mag nu stoppen.)

Hebben het net niet gehaald (maar zijn daarom niet noozakelijk minder goed dan de laatste vier): Miss Montigny, My Summer of Love, Samaritan Girl, The Incredibles (maar was dat niet 2004?), The Interpreter, en Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit.

Onderstaande films heb ik gezien op het Filmfestival in 2004, en ik herinner me niet meer of ze in 2005 dan wel in 2004 in de zalen te zien waren. Want deze zijn ook heel goed: La demoiselle d’honeur, The Assassination of Richard Nixon, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en The Machinist.

Belofte van het jaar is (u raadde het misschien al): Een ander zijn geluk.

Miskleun van het jaar is (nee, niet King Kong, dat is gewoon ongeïnspireerd): Die Bluthochzeit (De Bloedbruiloft) (meer woorden maak ik daar niet meer aan vuil).

Nog even wat tips voor het komende jaar? Komt binnenkort in de zalen, en zal u ongetwijfeld willen zien: Where the truth lies (net uitgebracht) en Nine Lives. Komt waarschijnlijk niet in de zalen, maar zou u toch willen zien: Hardcore en Oechul (April Snow) (imdb).

En verder? Voor wie van indie houdt is er binnenkort ook nog Me and You and Everyone We Know, een (grotendeels) conceptuele film van Miranda July (de film is mij in elk geval bij gebleven, al weet ik niet goed waarom). Wie liever ontspant bij een het format van de (voorspelbare) Hollywoodfilm kan vanaf volgende week altijd terecht bij Proof (met Gwyneth Paltrow en Anthony Hopkins); en binnenkort is er ook nog de Johnny Cash biopic Walk the Line (beide films werden samen kort besproken).

Een gedachte over “van kaf en koren: films”

 1. ik heb een ander zijn geluk gezien en ik vond er niks aan. Maar daarover zal ik het wel hebben in mijn maandelijkse fimoverzicht, dat ik plagiaatgewijs plan bij te houden in 2006.

Reacties zijn gesloten.