[FF05] Corpse Bride

Corpse Bride valt geheel binnen de verwachtingen. Eigenlijk mag ik hiermee mijn bespreking afsluiten, want wie The Nightmare Before Christmas heeft gezien mag een gelijk(w)aardige film verwachten.

Victor van Dort –ingesproken door, en uiterlijk gelijkenissen vertonend met, Johnny Depp– staat aan de vooravond van zijn huwelijk met Victoria Everglot (stem van Emily Watson). Het huwelijk werd beraamd door hun beider ouders, waarvan resp. de ene op de titel en de andere op het geld van de tegenpartij azen. Victor en Victoria (hey, een eerste referentie) zijn elkaar tot vandaag nog niet onder ogen gekomen. Het is echter liefde op het eerste gezicht, maar tijdens de repetitie van de kerkdienst loopt het een en het ander verkeerd.

still from the movie

Victor vlucht weg, en oefent in het donkere bos zijn huwelijksgelofte. Hij blijkt bij die oefening echter zijn trouwring niet over een tak, maar de vingers van een geraamte te schuiven, waardoor hij, willens nillens, plots met een lijk is getrouwd. Maar wie is die corpse bride, en wie is de eigenaardige neef, Lord Barkis Bittern, die plots voor het huwelijk is opgedaagd?

In het avontuur dat volgt, krijgen we de gebruikelijke ingrediënten: referenties, woordspelingen, en een aantal gezongen scènes (net zoals in The Nightmare Before Christmas). Het verhaal is heel ‘geloofwaardig’ opgebouwd, een beetje voorspelbaar misschien, maar blijft tot het laatste moment boeien.

still from the movie

Wat opvalt is hoe ‘digitaal’ de film er wel uitziet. Corpse Bride komt voor alsof het op de computer is gemaakt, maar toch gaat het hier om echte stop motion. Het verschilt schuilt in de camera. In plaats van de gebruikelijke filmcamera, werd hier, voor eerste keer in een full feature film, gebruik gemaakt van digitale fototoestellen (24 stuks van de Canon EOS-1D Mark II, met Nikon lenzen). De kwaliteit is ronduit verbazingwekkend, de animatie ziet er bijna getekend uit.

Met Corpse Bride heeft Burton weer een pareltje afgeleverd. De verwachtingen van de trouwe fans worden ingelost, en voor wie dit de eerste Burton (stop motion) is, zal hoogst waarschijnlijk met kerstmis The Nightmare Before Christmas onder de boom willen vinden. Let wel, dit is niet meteen een film om uw (jonge) kinderen mee naar toe te nemen.

Corpse Bride van Tim Burton en Mike Johnson, met (de stemmen van) Johnny Depp, Helena Bonham Carter en Emily Watson. Festival preview – Buiten Competitie; te zien op 13 oktober om 20:00 en 22:30, op 15 oktober om 14:30 en op 17 oktober om 10:00, telkens in Kinepolis. Wordt in de bioscoop verwacht vanaf 26 oktober.

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)