[FF05] Miss Montigny

Sandrine zit vast. Vast in Montignies-sur-Sambre, vast aan haar moeder, vast aan haar job, vast aan haar toekomst. En die ziet er niet rooskleurig uit. Overdag verkoopt ze kaas in de locale supermarkt (Brie en direct de la Normandie), en ’s avonds werkt ze aan de ruimte waar ze een schoonheidssalon wil vestigen. Wanneer in het dorp de Miss Montigny verkiezing wordt gehouden, neemt ze deel, opdat ze met het prijzengeld en de faam van de titel haar salon zou kunnen uitbouwen.

still from the movie

De wereld die wordt getoond in Miss Montigny is een pijnlijke realiteit. Regisseur Miel van Hoogenbemt had eerder al twee documentaires over mensen met financiële moeilijkheden in de streek van Charleroi gemaakt, én een film over miss-verkiezingen in Schaarbeek. Voor het scenario van de film werd sterk geput uit die ervaring, en de personages en het dorpsleven zijn dan ook zeer herkenbaar (de organiserende schepen, de locale crooner, …), zonder in het karikaturale te vervallen.

still from the movie

Naast het sociale luik, is Miss Montigny ook een Bildungsfilm. Sandrine probeert niet alleen angstvallig los te komen uit haar lot in de arme dorpsgemeenschap, maar misschien meer nog dan dat komt ze onder de greep van haar moeder uit. Het conflict tussen haar ouders, de problemen bij de miss-verkiezing, en haar relatie met haar vriend Paolo, zorgen ervoor dat ze evolueert naar zelfstandigheid.

De makers slagen erin de voor de hand liggende dooddoeners in deze film te vermijden. In plaats daarvan krijgen we een serene en onderbouwde film, waarvan we hopen dat hij de aandacht krijgt die hij verdient.

Miss Montigny van Miel van Hoogenbemt, met Sophie Quinton. Festival preview – Buiten Competitie; te zien op 13 oktober om 20:00 en 15 oktober om 14:30, telkens in Kinepolis. Wordt in de bioscoop verwacht vanaf 2 november.

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)