[FF05] Perviyje na lune (First People on the Moon)

Perviyje na lune (First People on the Moon) is een pseudo-documentaire die echt beeldmateriaal vermengt met valse toevoegingen om een ‘geheim’ stuk ruimtegeschiedenis uit de USSR te vertellen. Een team van vijf cosmonauten wordt geselecteerd en opgeleid in de Sovjetunie van de late jaren 30, om van hen de eerste mensen te maken die in een raket de ruimte worden ingestuurd. Aan de hand van authentiek materiaal uit de Stalinistische Sovietperiode, gecombineerd met echt uitziende verslagen en under cover opnames, wordt het project van het begin tot het droevige einde opgevolgd.

Het grootste deel van de film bevat ongesproken materiaal, vergezeld van off-screen commentaar, dat wordt verbonden door een aantal fragmenten (in kleur) die de crew tijdens het maken van de documentaire draaide. Mede door de under cover opnames, die vooral een aantal persoonlijke elementen op de voorgrond plaatsen, wordt de kijker in grote mate bij het gebeuren betrokken.

Bij momenten is de documentaire hilarisch grappig, mede door het hanteren van de pseudo-authentieke stijl, maar tegelijkertijd probeert de regisseur toch ook de meer donkere aspecten van de Stalinistische periode aan te tonen (de eleminatie van een van de teamleaden bijvoorbeeld).

Hoewel het budget voor deze film naar verluid zo’n slordige 1 miljoen USD bedroeg, is de kans bijzonder klein dat deze film hier in het commerciële circuit wordt uitgebracht. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was. (Hoewel de zaal veel van haar vroegere grandeur heeft verloren, lijkt dit me bovendien echt wel een film om in de Capitole te gaan bekijken.)

Perviyje na lune (First People on the Moon), van Aleksey Fedorchenko. Officiële Selectie – In Competitie; te zien op 13 oktober om 17:00 en 17 oktober om 22:15, telkens in Kinepolis, en op 14 oktober om 22:15 in de Capitole.

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)