schijfprobleem

Het is weer zover. Vorige zomer mocht ik nog maar overschakelen van mijn 40 naar de 80GB HD om mijn foto’s op te bewaren, ondertussen is er slechts zo’n 4GB meer vrij op die HD.

Waarschijnlijk moet ik binnen de maand van de 80GB op de 200GB schijf overschakelen, wat betekent dat ik geen HD meer zou hebben voor mijn backups.

Komt daarbij dat ik eigenlijk op zoek ben naar een manier om orde te brengen in de workflow van mijn foto’s. Momenteel verloopt dat heel simpel: na een ‘fotoshoot’ download ik de foto’s simultaan (dank zij Downloader Pro) naar de externe HD, en naar een interne HD. Van de externe blijf ik vervolgens af (die backup ik alleen), en met de andere ga ik aan het werk. De foto’s worden geselecteerd, geëditeerd (meestal in Capture One Pro), verwerkt in Photoshop, geüpload naar flickr, en vervolgens van die schijf gewist. (Inderdaad, ik heb geen backup van mijn flickr account.)

Die workflow zou ik willen wijzigen zodat de geselecteerde, geëditeerde en bewerkte foto’s niet langer worden gewist, maar ook op HD worden bewaard. Dat betekent: nog een HD. De ruimte die ik win door foto’s te wissen bij de selectie, verlies ik nadien wellicht opnieuw bij het bewaren van de verwerkte versies.

Dus, voor die setup heb ik nodig

  1. een HD voor alle foto’s
  2. een HD voor de geselecteerde etc. foto’s
  3. een HD om de interne schijven en de voornoemde HD te backuppen

Voor (1) zou ik die HD van 200GB gebruiken; voor (2) begin ik met de 80GB, dus heb ik nog zo’n 350GB HD nodig om van alles een backup te kunnen maken.

*zucht*

2 gedachtes over “schijfprobleem”

  1. Ik heb als tweede externe HD nu gekozen voor een netwerkschijf. De Lacie Ethernet disk mini van 250Gig.

    Voordelen:
    – ligt ergens naast de modem in het berghok lawaai te maken ipv naast mij op tafel.
    – Julie kan met haar Powerbookje ook aan onze gemeenschappelijke muziekcollectie (vroeger moest ze inloggen op mijn G5, maar dat gaf toch enkele praktische problemen, soit)
    – kan ook dienen als FTP-server/HTTP-server

    Nadelen:
    – geformatteerd in EXT3 (beste keus voor hybride netwerk HD). USB aansluiting is daarom uitgesloten. HFS+ (Apple) is niet performant genoeg in een netwerk en geeft veel fouten. FAT32 is gewoon onbruikbaar door de beperkingen ivm speciale karakters, lange namen, etc…
    – traag. Tenzij je een Gigabit netwerk hebt gaat kopiëren over het netwerk natuurlijk behoorlijk trager (minder dan de helft) dan via USB of Firewire. Maar eenmaal je MP3s of je foto’s er op staan, is streamen naar iTunes of Photoshop natuurlijk geen enkel probleem.
    – er is maar 230Gb beschikbaar ipv de geafficheerde 250

Reacties zijn gesloten.