Burlderlach Bulderlach: ik wil u het editoriaal van DS ivm met het artikel Kinderen meenemen naar het werk? Onverantwoord (DS 10/08/2005) toch niet onthouden.
Het probleem ligt nu bij de baas
De federale minister van Defensie, André Flahaut, schrijft geschiedenis. Met zijn rondzendbrief over de kinderopvang in het leger voegt hij een nieuw hoofdstuk toe aan het arbeidsrecht, en brengt hij een revolutie teweeg in de verhoudingen tussen werkgever en werknemers.
Elke ietwat slimme werkgever houdt actief rekening met het feit dat een deel van zijn werknemers jonge kinderen heeft. De voorbeelden bewijzen dat wie dat doet, gemakkelijker talenten kan aantrekken en ze in dienst kan houden, en ook op meer inzet, loyauteit en trouw kan rekenen bij zijn medewerkers. Wie dat niet doet, weet dat hij zal worstelen met onvoorspelbaar absenteïsme van werknemers, met gebrek aan loyauteit en inzet, en ook moeilijker talentvolle medewerkers kan aantrekken en houden. Zo is dat.
De slimme werkgever die vaststelt dat zijn werknemers geen kinderopvang vinden in de vakantiemaanden, buigt zich daarover, en zoekt eventueel mee oplossingen met de ouders. Een crèche inrichten in het bedrijf, is iets waarvoor vakbonden, middenveld en werknemers niet gewonnen zijn. Maar voor noodsituaties kan het aanvaardbaar zijn.
Is Flahaut dan geen verstandige werkgever? Neen, zelfs los van de vraag of het opportuun is kinderen binnen te brengen in een omgeving met militair tuig. Wat zegt de minister? Hij wil in de vakantiemaanden “het recht op kinderopvang garanderen”. Zijn werknemers hebben voortaan het recht om hun kinderen mee te brengen, behoudens uitzonderlijke en tijdelijke omstandigheden. Dat is niet meer de werkgever die zich buigt over een probleem van de werknemer-ouder. De werkgever neemt die verantwoordelijkheid van de werknemer-ouder gewoon over. “Generaal, ik kom werken vandaag. Hier zijn mijn kinderen, trek uw plan ermee. Tot vier uur!” Dat gaat te ver. Dat is geen goed principe. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. De werkgever mag die verantwoordelijkheid niet tot de zijne maken.
Er zijn maar twee soorten regimes waar zoiets wel denkbaar is: totalitaire regimes en regimes waar sommigen wetgeving maken aan de hand van hun politiek dienstbetoon.
Hier, een PDFje van het artikel + het editoriaal (‘reflex’), zodat u de context meekrijgt.
ROFL. Welk een slotzin.
Goede wetten hebben een praktische grondslag. Sociaal dienstbetoon, persoonlijke ervaring van de politicus of van iemand uit zijn omgeving, een maatschappelijk probleem, en ga zo maar door.
En verder: waar ligt het verschil tussen uw kinderen dumpen in een crèche buiten het werk, of op het werk? (Jaja, ik weet best wel wat de mogelijke bezwaren zijn.)
Bovendien: wat is het alternatief? Iedereen een nanny? Niet iedereen beschikt immers over een ‘sociaal netwerk’ van opa’s en oma’s en tantes en nonkels en vrienden en whathaveyou. En zorgt u op die manier dan wel nog zelf voor uw kinderen? Het enige alternatief is minder werken. Maar dat is geen echt alternatief, tenzij de regering de inkomensderving kan opvangen.
Wat ik mij afvroeg. Moet je de toestemming vragen aan de meneren en mevrouwen van de standaard als je hun tekst of een PDF overneemt?
Het zit zo: ik neem nooit hun tekst zomaar over, maar lever er steevast kritiek op. Ik voorzie enkel in een context. Destijds heb ik overigens een partnerlink aangevraagd, maar kreeg er geen want “ze waren het nog aan ’t testen met een beperkt publiek” (not that I care).
Atikels in De Standaard waarin ik de naam “Flahaut” ontwaar lees ik meestal zelfs niet meer.
Ook al vind ik Flahaut persoonlijk een zelfingenomen kwal, toch stoort het me hoe langer hoe meer hoe hij in de Standaard bijna dagdagelijks persoonlijk gevizeerd wordt…
Bij de weg: BuRlderlach, ken ik die gast?
Grappig hé, mensen zo uitlachen met hun schrijffouten 😀
(ROFL ik kwam bijna niet meer bij.)
Niet mee inzitten: ik zag het pas na de derde of vierde lezing…;-)
Hoe? En willen opa en oma er niet meer voor zorgen? Ach ja! Als actieve senioren willen zij ook natuurlijk genieten van het leven. Ik wil niet vebitterd klinken, maar zelfs al heb je 40 jaar gewerkt, ik vind deels voor de kleinkinderen zorgen in ruil voor voordelen zoals goedkoper sporen geen slechte compensatie.
Ik zou zeggen: Flahaut kan mijn rug op, maar ik denk niet dat die het zou houden onder dat gewicht.