macnet

Miljaar, 22 uur zonder internet, dat is toch wat teveel van ’t goede. En het duurt minstens tot dinsdagavond voor we terug on-line kunnen van thuis. Tessa is van wacht –en eigenlijk komt dat goed uit voor een keer, want dan kan ze dinsdag naar een of andere mac-winkel in Gent (is er meer dan 1?) achter een nieuwe voedingskabel.

Volgens de website kost dat ding overigens iets meer dan 100 EUR. Eurgh. vierduizend ballen. Voor een kabel. Schoon gedesigned, maar gaat wel kapot na een jaar (intensief) gebruik.

Verbazend hoezeer we die powerbook eigenlijk bijna niet kunnen missen. Iets opzoeken? Even googlen. Het weer? Details over een film? Een CD, een boek? Alles op het internet. En met de Airport Extreme kunnen we dat van overal in huis. (Of met uw operating system en hardware naar keuze.)

Twee zaken:

  1. de mac is niet zo stevig als gedacht. Het zit hem vooral in de details:
    • de voedingskabel: afgebroken waar de draad in de connector verdwijnt (de connector of de plug die je in de zijkant van de mac moet steken). Niet volledig afgebroken, maar gisteren was er een hevig geknetter, en dat was het einde van de kabel. Gelukkig niet van de interne voeding of de batterij.
    • we hebben hem al een paar keer laten vallen (niks ergs, telkens van het bed op de vloer), en op een bepaald moment kregen we geen CDs meer uit de laptop. Erin was geen probleem, maar het chassis was een beetje verbogen, waardoor de CD, als de computer hem probeerde uit te werpen, werd tegengehouden, waardoor hij hem weer inslikte. Een beetje wrikken, en het was opgelost, maar toch.
    • het haakje om de twee ‘helften’ van de computer te sluiten is al een tijdje geleden afgebroken. De computer sluiten gaat nu niet meer, want het ‘deksel’ wipt automatisch een beetje omhoog (om de computer gemakkelijker te kunnen openen). Om de mac in slaap te doen, moeten we nu ofwel die optie selecteren, ofwel de laptop omgekeerd leggen. De onderkant gaat dan niet naar boven, wegens te zwaar (de batterij, de harddisk, moederbord, het klavier etc).
  2. hitte. De powerbook wordt warm. Heel erg warm. En zodra de omgevingstemperatuur boven 20 graden komt, slaat de cooling fan bijna niet meer af. Het is niet echt luid, maar wel goed hoorbaar. En het is te warm (de CPU wordt 50-60°C volgens de computer zelve).

Maar goed, mij hoor je niet echt klagen, en zoals eerder vermeld, zouden we het kleinnood niet meer kunnen missen. Het is een perfecte computer voor huisgebruik, maar als je zou gaan ontwikkelen (LAMP en zo) of veel met photoshop, dreamweaver of flash bezig bent, zou ik een groter scherm aanraden (max res is hier overigens 1024×768).

Is het al dinsdag?