films 200908

Heel wat rampenfilms gezien in augustus, van een 9/11 drama tot een gebarsten maan. Ik heb mij verder ook verbaasd over Teeth, heel wat gemiste kansen gezien, en heb eindelijk Aanrijding in Moscou bekeken. De beste films waren evenwel geen blijvers, maar waren onderhoudend om zien: Fool’s Gold was hersenloze ontspanning; The Brøken was een niet geheel onaardige interpretatie op het Body Snatcher-thema; en The Breed was een rechttoe rechtaan (horror) thriller.

En ik heb nog eens een bioscoop bezocht. Helaas.

 1. Belhorizon / Inés Rabadán / 2005 / Prime / 0
  Hey, ik heb totaal geen talent, maar laat ik eens een film maken.
 2. Category 6: Day of Destruction / Dick Lowry / 2004 / 2BE / *
  Rampenfilm. Ik houd van rampfilms. Zelfs al zijn ze tegenwoordig niet veel soeps meer.
 3. Fool’s Gold / Andy Tennant / 2008 / Prime / **
  Onschuldig en inhoudsloos tijdverdrijf. Fantastisch om bij te ontspannen.
 4. Impact / NA / 2008 / Prime / *
  Nog een rampenfilm! We worden verwend, deze maand.
 5. The Brøken / Sean Ellis / 2008 / Prime / **(*)
  Oh, van de mens van Cashback. Goede film, voorzien van de nodige spanning. Sean Ellis heeft zich duidelijk wat laten inspireren door de talloze Body Snatcherfilms. Doppelganger toestanden doen het altijd goed bij mij.
 6. Lost City Raiders / Jean de Segonzac / 2008 / 2BE / *(*)
  Slecht, maar leutig om met kinders te bekijken.
 7. End Game / Andy Cheng / 2006 / 2BE / **
  Aanvaardbaar (mjah) al blijft het hooguit een waterig afkooksel van In the Line of Fire.
 8. Teeth / Mitchell Lichtenstein / 2007 / Prime / *
  Kitsch or camp? Vermoedelijk dat eerste –geef toe, een vagina dentata vraagt toch om iets van expliciete beelden van het onderwerp in kwestie. Enfin toch meer dan stukjes penis in plasjes water. Zou Lorena Bobbit deze film al gezien hebben?
 9. The Quiet / Jamie Babbit / 2005 / Prime / **
  Gemiste kans van de maand. Een doofstom meisje (dat vanzelfsprekend niet doofstom blijkt) komt terecht in een dysfunctionele familie waar de moeder frigide is en de vader (dan maar) incest pleegt met zijn dochter. Dit had alle potentieel om de kwaliteit van American Beauty te evenaren, maar vermoedelijk haddn we daar iemand anders voor nodig gehad dan serie-regisseur Jamie Babbit.
 10. Aanrijding in Moscou / Christophe Van Rompaey / 2008 / Prime / **(*)
  Wreed goede film met niet overdreven veel inhoud, maar die zeer zeker mag gezien worden en het zou verdienen van in de prijzen te vallen… erm wacht…
 11. Air Panic / Bob Misiorowski/ 2001 / VT4 / *
  Vliegtuigrampenfilm met terroristen uit 2001 (!) die gretig gebruik maakt van computergrafiek zoals ze toen zelfs niet meer in videospelletjes durfden te gebruiken. Een beetje spannend… euh nee, toch niet: geheel voorspelbaar.
 12. Reflections / Bryan Goeres / 2008 / Prime / 0
  Het is nooit een groot acteur geweest, Timothy Hutton, maar hier haalt hij toch een nieuw dieptepunt. Al had hij dat nooit alléén gekund natuurlijk.
 13. Boarding Gate / Olivier Assayas / 2007 / Prime / *
  Pretentieus onding, dat in boekvorm waarschijnlijk zou worden omschreven als ‘literaire thriller’. Asia Argento (dochter van Dario, jawel) kan de boel niet redden.
 14. Beneath / Dagen Merrill / 2007 / Prime / **
  Zeer bekijkbaar eigenlijk. Hoewel ik al bijna vanaf de eerste minuten wist wat de plot was, bleef de regisseur genoeg aannemelijke verrassingen uit zijn mouw schudden om het boeltje spannend genoeg te houden. Wanneer haar zuster door in ongeval om het leven komt, blijft Christy op één of andere manier met haar verbonden. Knaagt het geweten, of zit er meer achter? (U mag drie keer raden.)
 15. 27 dresses / Anne Fletcher / 2008 / Prime / *(*)
  Ne wijvenfilm. En geeneens op VijfTV. Ik herinner mij Katherine Heigl nog uit My Father the Hero, de remake van Mon père, ce héros, uit de periode dat het wreed fashionable was om Franse film te (laten) hermaken en tezelfdertijd Franse films nog vaker in de Vlaamse zalen werden getoond. Och, ge verwacht toch geen inhoud? Die wijvenfilms zijn allemaal hetzelfde toch?
 16. The Breed / Nicholas Mastandrea / 2006 / Prime / **
  Weinig pretentie en weinig inhoud, maar niettemin een onderhoudend debuut van Mastandrea. Geen spijt van dat ik hem gezien heb, al is het niet meteen een film die u niet mag missen. Schoon tijdverdrijf.
 17. Bangkok Dangerous / Oxide Pang Chun & Danny Pang / 2008 / Prime / (*)
  Puh-lease. Genadeloze huurmoordenaar krijgt een geweten nadat hij een doofstomme vrouw ontmoet. De geloofwaardigheid van deze film is nul ende niks, het thema is al duizend keer gebruikt en in bijna alle gevallen beter uitgewerkt. Een bijna identieke remake van hun film met dezelfde titel uit 1999 overigens.
 18. G-Force / Hoyt Yeatman / 2009 / Kinepolis / *
  Niet zomaar G-Force, maar G-Force 3D! Compleet met brilletje en joelende kleuters. Niet zo’n fantastische film eigenlijk. En dan ben ik nog mild, geloof ik.
 19. The Life Before Her Eyes / Vadim Perelman / 2007 / Prime / **
  Interessant gegeven, maar nodeloos complex uitgewerkt. Teert een beetje op het Sixth Sense-gevoel, maar dan met een geheel onaannemelijke afloop. Spijtig, want bevat veel potentieel.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)