films 200907

Met dat Gent Jazz Festival en de Gentse Feesten, had ik niet verwacht dat ik toch zoveel films had gezien, vorige maand. Goed begonnen en aanvraadbaar geëindigd, en de (soms middelmatige) rest bedekken we met de mantel der liefde. Of zoiets gelijkaardigs. Er worden gewoon te veel films gemaakt.

 1. The Dead Girl / Karen Moncrieff / 2006 / Prime / ***
  Goed begonnen, deze maand. Een mozaïekfilm, met goede fotografie en interessante structuur, die er niet zozeer op uit is om de kijker in de luren te leggen, maar wel om hem in het eigenlijk verhaal in te leiden.
 2. A Good Year / Ridley Scott / 2006 / VTM / **
  Naar een boek van de schrijver van A Year in Provence (Peter Mayle), door de regisseur van Alien (Ridley Scott), met de acteur van Gladiator (Russell Crowe); en dat resulteert in een genietbare vrouwenfilm. Goed zo.
 3. House / Robby Henson / 2008 / Prime / 0
  Een als horror gecamoufleerde VijfTV-film. Verspil er geen tijd aan.
 4. Steel Trap / Luis Cámara / 2007 / Prime / *
  Een doorzichtig erm ‘plot’, dat wel amusant begint, maar alle geloofwaardigheid verliest op het einde.
 5. Definitely, Maybe / Adam Brooks / 2008 / Prime / **
  Zo een schattige film, van hetzelfde kaliber als A Good Year. Allez, eigenlijk iets beter, en ik moet dringend maar eens zelf zo’n scenario’s gaan schrijven.
 6. De brief voor de koning / Pieter Verhoeff / 2008 / Prime / **
  Het had slechter gekund, maar het had ook (veel) beter gekund. Tiuri zag er al redelijk anders uit dan ik hem mij had voorgesteld in mijn jeugd –waarschijnlijk omdat hij er toen geheel als mijzelve uit zag– en ik mis een paar elementen uit het boek. Maar al bij al aanvaardbaar.
 7. The Bank Job / Roger Donaldson / 2008 / Prime / ***
  Een goede verhalende film met de nodige spanning. Maar ik heb dit al eens gezien, het verhaal van bankrovers die een tunnel graven vanuit een kelder, een paar huizen naast een bank. Het lijkt een geknipt scenario voor een film met Michael Caine.
 8. 30 days of night / David Slade / 2007 / Prime / ***
  Mooie fotografie, vond zelfs Tessa die voor de rest niet zo heel erg van het genre moet weten. Gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal dat ik ondertussen natuurlijk reeds aan mijn amazon wishlist heb toegevoegd.
 9. Ripley’s Game / Liliana Cavani / 2002 / Canvas / **
  Ik heb Ripley’s Game altijd het minst interessante verhaal uit Highsmiths Ripley Novels gevonden. Ook deze film is weinig verrassend, al is het positief om te zien hoe de nadruk op het verhaal en niet op actie en special effects ligt.
 10. Shutter / Masayuki Ochiai / 2008 / Prime / **
  Shutter is een remake van de gelijknamige film uit 2004 die ik eerder al zag. Deze versie werd gemaakt op een iets meer westers geschoeide leest. Helemaal niet onaardig, makkelijker te volgen dan het origineel zelfs, al mist het daardoor wel wat van het rauwe van de vorige versie.
 11. The Librarian: Quest for the Spear / Peter Winther / 2004 / 2BE / **
  Deze Indiana Jones/Lara Croftkloon biedt amusement voor het ganse gezin, maar meer ook niet. Met Noah ‘E.R.’ Wyle.
 12. Chasseurs de dragons / Guillaume Ivernel & Arthur Qwak / 2008 / Prime / ***
  Wij zagen Chasseurs de dragons als Dragon Hunters, in het Engels dus, al bracht dat niets bij –of deed dat niets af– aan deze heerlijke animatiefilm. Computergedingensde animatiefilm overigens, iets waar ik –zoals u ondertussen misschien wel weet– meestal een bloedhekel aan heb. Maar dit was mooi. Mooie figuren, in een schitterende en fantasierijke wereld. Blijkbaar –zo wist Henri te vertellen– is dit ook een serie op Ketnet, maar ik had er nog nooit van gehoord. Aanrader.
 13. Confessions of an American Bride / Douglas Barr / 2005 / VijfTV / 0
  Dwaas, met niet het minste sprankeltje originaliteit.
 14. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor / Rob Cohen / 2008 / Prime / **
  Waarom niet. Licht vertier in een voorspelbare franchise, met een verhaal dat waarschijnlijk net iets te griezelig was voor henri –ik heb er dus maar alleen naar gekeken, terwijl Tessa met de neus in een boek zat.
 15. Alien Agent / Jesse V. Johnson / 2007 / Prime / (*)
  Euh.. samenraapsel van vanalles en nog wat. Met slechte acteurs.
 16. Dead Calm / Phillip Noyce / 1989 / VijfTV / ***
  Nicole Kidman was 22 jaar in 1989, en ikzelf twee jaar jonger. Dit blijft een spannende en erm.. ‘aangename’ is misschien niet het juiste woord, maar bon, een geslaagde film. Een thriller waarbij de nadruk niet op de special effects ligt.
 17. Suspect / Ivan Boeckmans & Guy Lee Thys / 2005 / Canvas / **
  Best bekijkbaar, deze thriller met Gene Bervoets. Al ligt dat vooral aan zijn acteerkunsten, want noch het verhaal noch de rest van de cast gooit hier hoge ogen. Iemand nog van Zoë De Roovere gehoord ondertussen?
 18. The Golden Compass / Chris Weitz / 2007 / Prime / **
  Als kinderfilm valt dit heel goed mee. Ik heb er graag naar gekeken, en Henri nog liever, al was hij niet geheel opgezet met het open einde dat om een sequel vraagt. Niet onder de indruk van Nicole Kidman, deze keer.
 19. Tristan + Isolde / Kevin Reynolds / 2006 / 2BE / **
  In 1996 had Baz Luhrmann dat ook al eens gedaan, zo’n onmogelijk koppel met een plusteken er tussen. Deze Tristan en Isolde is niet zo vooruitstrevend/experimenteel als Danes/DiCaprio schouwspel, maar biedt niettemin de nodig tragiek om het bekijkenswaardig te houden. Om eerlijk te zijn: ik had veel erger verwacht, dus mag deze film met lichtelijk positieve score eindigen.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)

2 gedachtes over “films 200907”

Reacties zijn gesloten.