jespers & de cramer

In mijn (vroege) jeugd waren er twee ophefmakende Belgische processen: de affaire Jepsers en De Cramer, en de zaak Horion en Feneulle. Beide drama’s speelden zich af in en rond Gent.

de zaak jespers

‘Men’ heeft mij altijd verteld dat De Cramer een huis had dicht waar wij destijds woonden (Lochristi), waar er overal goud rondslingerde, en de vrouwen halfnaakt in de tuin paradeerden (jaja, de roddels van de tijd).
De moord op het gezin Steyaert gebeurde in St-Amandsberg (een autohandel, ik geloof dat er nog steeds Autohandel Steyaert op het huis staat), en daar passeerden wij dagelijks voorbij op weg naar school.

Vanavond is de uitzending Histories op Canvas getiteld Een rechter voor de rechter, en het gaat over, u raadt het al: het proces Jespers. Hopelijk vergeet ik niet te kijken, of word ik niet door iets anders afgeleid (Broken Arrow op Kanaal2 bvb). En anders herlees ik Geeraerts’ De Zaak Jespers nog maar eens.

Het proces Jespers (1977-1978) was een van de meest spraakmakende gerechtszaken in dit land. Een onderzoeksrechter stond terecht voor het hof van assisen in Gent op beschuldiging van moord, moordpoging en diefstal. Jespers zou zijn vrouw hebben omgebracht om een nieuw leven te beginnen met zijn minnares Ghislaine Clyncke. Die beschuldigingen waren vooral gebaseerd op de verklaringen van Luc De Cramer, een man met een reputatie van onverbeterlijke fantast. De zaak hield het land maandenlang in de ban. Het proces duurde ruim twee maanden. Jespers werd vrijgesproken voor moord maar kreeg 20 jaar opsluiting voor moordpoging. De volledige waarheid is wellicht nooit aan het licht gekomen. Deze documentaire reconstrueert het verhaal aan de hand van uniek archiefmateriaal en brengt een aantal nieuwe getuigenissen. (bron: canvas)

Behoorlijk relevante uitzending, me dunkt.

(BTW ook volgende week lijkt interessant: dan gaat het over de ontvoering van VDB)