Cheesecake, (bijna) licht en luchtig

Bijna, jawel, want laat ons eerlijk zijn: in net geen kilo roomkaas, daar zitten toch heel wat calorieën in. Dit recept is gebaseerd op de Cheesecake! van Bakerella, die zondag in mijn news reader opwachting maakte. Naar goede gewoonte beschikte ik niet over alle opgelijste ingrediënten, dus heb ik zwaar gegokt met een aantal vervaningen en supplementen.Zeg nu zelf, een recept dat vraagt om 4 (8oz.) packages cream cheese daarvan vermoedt ge toch dat het om een totaal van 225 g roomkaas gaat, en niet om 900 g roomkaas? En wie heeft nu 900 g roomkaas in zijn koelkast liggen? Euh: ik dus. Of toch ongeveer: ik had 400 g Philadelphia, en 500 g mascarpone.

Verder vraagt dit recept ook om 250 g kruimels van Graham Crackers. Toeval wil, dat ik die maandag nog gemaakt heb. En net de juiste hoeveelheid ook. Het duurt dertig minuten om ze te bereiden (plus pakweg even lang om ze te laten afkoelen); dat is minder lang dan naar het grootwarenhuis om speculaas rijden. Als u toch liever speculaas gebruikt, kan u gerust de 20 g suiker achterwege laten.

Benodigdheden

voor de bodem

 • 250 g kruimels van Graham Crackers
 • 20 g fijne kristalsuiker
 • 115 g ongezouten boter, gesmolten

voor de vulling

 • 400 g roomkaas (Philadelphia)
 • 500 g (1 pot) mascarpone
 • 150 g fijne kristalsuiker
 • 3 eetlepels bloem
 • 5 eieren
 • 200 g (1 pot) zure room
 • 1 koffielepel vanille-extract

Zo gemaakt

Cheesecake, (bijna) licht en luchtig Cheesecake, (bijna) licht en luchtig

Verwarm de oven voor op 160°C.

Meng de kruimels met de suiker, en roer er de gesmolten boter onder. Giet het mengsel in een (hoge) springvorm (22-23 cm diameter). Duw de kruimels stevig aan, en maak een randje van zo’n 2-3 cm hoog.

Bak gedurende 10 minuten, en laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Cheesecake, (bijna) licht en luchtig

Verwarm de over voor op 160°C.

Klop de roomkaas, de mascarpone, de suiker en de bloem, met een elektrische mixer op tot alles luchtig is. Voeg er –één voor één– de eieren aan toe; klop eerst goed door vooraleer het volgende ei toe te voegen. Voeg ten slotte de zure room en de vanille toe, en meng (niet te lang).

Bak gedurende 1 uur en 15 minuten. De vulling zal enorm rijzen, maar zal tijdens het afkoelen weer inzakken. Aan het einde van de baktijd zal de vulling nog steeds beweeglijk zijn (gelijk jelly pudding ofte bibbergelei ofte trilpudding).

Cheesecake, (bijna) licht en luchtig

Haal uit de oven, en laat afkoelen –in de vorm– tot kamertemperatuur. Zet een nachtje in de koelkast, en verwijder de vorm pas vlak voor het serveren.

Cheesecake, (bijna) licht en luchtig

Smakelijk!

3 gedachtes over “Cheesecake, (bijna) licht en luchtig”

 1. Oh!!! Dat ziet er nu toch weer lekker uit!!! Dat ga ik ook eens proberen, want kaastaart is mijn favoriete taart!!!
  Kan ik hier ook een foto naar jou doorsturen?

 2. De beste kaastaart die ik ooit al gegeten heb, al zeg ik het zelf. Wat foto’s betreft, mag je altijd een link leggen, of doorsturen naar mij, en dan zet ik de foto wel bij je commentaar.

 3. Tja, een “link” leggen, kan ik niet en doorsturen kan ik maar als ik een emailadres heb… Ben niet zo thuis in de computerwereld…

Reacties zijn gesloten.