veelbelovend

Of: why I am in the market for the Leica Digilux 2.

Laten we meteen met het grootste obstakel beginnen: de prijs. Ja, de D2 is —by all means— duur. Andere 5MP camera’s kosten maximum de helft van de prijs (zoals mijn eigen Canon G5). Echter, de lens alleen al is wat deze camera zo duur maakt.

De lens op de D2 is een vario summicron 7-22.5mm/f2-2.4. De standaard Leica M Summicron 50mm/f2 kost 1.000 EUR; de Elmarit 90mm/f2.8 kost ongeveer 1.200 EUR; de Summicron 28mm/f2 kost ongeveer 1.900 EUR. De D2 lens is een zoomlens van 28-90mm (35mm film equivalent), en bovendien ook nog eens een AF-lens.

leica d2 manual settings

De D2 heeft de voordelen van analoog op een een digitale camera, en wordt ook duidelijk zo op de markt gebracht. De camera kan worden ingesteld op de vertrouwde manier: ringen aan de lens voor aperture, scherpstellen, en zoom; en een knop bovenop de camera voor de sluitersnelheid. Alles kan manueel. Kan, want het toestel kan naast manueel ook automatisch werken met autofocus, aperture priority, en shutter priority.

Tuurlijk, de digitale SLRs kunnen dat ook, maar (1) ze zijn groter en (2) dan moet ik daar ook nieuwe lenzen bijkopen. Het lijkt misschien beperkend dat de D2 slechts over één vaste (zoom)lens kan beschikken, maar hoeveel keer heb je een grotere zoom dan 90mm nodig?
(Voor mijn Nikon 35mm SLR heb ik twee lenzen: een 35-90mm en een 75-300mm (en ik heb die camera nu al 15 jaar); voor mijn Leica M6 beschik ik over een 50mm en een 90mm –en ‘ooit’ koop ik daar nog een 28 of 35mm bij).

5MP is nog zoiets. De CCD (beeldchip) is groter dan bij de G5 wat al voor een betere beeldkwaliteit zorgt, maar meer dan 5MP heb ik echt niet nodig. Ik maakt zelden foto’s groter dan 1600×1200, en ik heb tot nog toe geen enkele print gemaakt van een digitale foto. Voor prints gebruik ik analoge film; digitaal gebruik ik enkel voor scherm.

Betekent dit dat ik naar de winkel hol om mijn G5 in te ruilen voor een D2? Laten we zeggen dat ik het overweeg. De D2 heeft bijna alles wat ik mis in de (compacte) digitale fotografie. Alleen jammer van de prijs.