sorteren

Jaja, lid- en andere niet direct veelbetekenende woorden. Hoe sorteer je titels van boeken, cds, etc. Ik heb er eventjes bij stilgestaan, maar voorlopig heb ik het maar zo gelaten.

Een SQL oplossing behoort inderdaad tot de mogelijkheden, of anders het lidwoord achteraan, gescheiden van de rest van de titel door een komma. Zoals in Cell, The, zoals ook IMDB dat doet.

Alleen ontstaan er dan dingen zoals: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The; en heet het album van Jimmy Smith echt wel The Cat, en niet Cat of Cat, The (ik ga dan ook op zoek naar The Cat en niet naar een van de varianten).

De titels opsplitsen kan je inderdaad, en ik heb dat gedaan voor de titels in de discography op de Michael Nyman site. (Het zit dan wel zo in de database, hoewel ik daar voor de rest eigenlijk geen gebruik van maak, dacht ik.)

Sorteren op het eerste betekeningsvolle woord is het Nederlandse systeem, en ik weet niet of ik ze daarin wel wil volgen. Voor (eigen)namen doen ze net hetzelde: Vondel, Joost van den ipv van den Vondel, Joost. Vandaar dat die mens ook beter gekend is als Vondel; idem voor Beethoven, die bij mijn (fysieke) CDs ook onder “B” staat, maar eigenlijk Ludwig van Beethoven heet, en in de mediatheek onder de “V” terug te vinden is. Idem voor The Beatles.

Misschien moet ik gewoon een alias aanmaken in de database voor die gevallen…