cds 200902

Muziek, alstublieft. Want ook in februari hebben we een aantal nieuwe platen in huis gehaald.

 1. Erik Satie: Avant-dernière pensées / Alexandre Tharaud / 2009 / ***(*)
  Voorgeschiedenis: (1) ik ben ‘opgegroeid’ met de Satie van Aldo Ciccolini (Oeuvres d’Erik Satie), en dat is dan ook mijn referentiewerk (2) ik ben fan van Alexandre Tharaud. De grote vraag was dus: zal Tharaud erin slagen mij Ciccolini te laten vergeten? Ja en nee. Tharaud evenaart volgens mij Ciccolini wel degelijk, maar beide werken kunnen mooi naast elkaar in uw collectie prijken (hopelijk om naar te luisteren, en niet om naar te kijken). De Avant-dernière pensées van Tharaud bieden bovendien inzicht in een andere, minder bekende Satie, die destijds enorm en vogue was voor zijn Gymnopédie die in de reclame voor Spa werd gebruikt.
 2. Takes / Brisa Roché / 2007 / **
  Ook deze Takes van Brisa Roché, lijkt iets te dun van consistentie. Leutig, maar vergetenswaardig.
 3. (Duck) / Buffalo Collison / 2008 / ***
  Schitterende plaat. Gekocht/gekregen naar aanleiding van het concert in Vooruit, en met veel plezier en gretigheid naar geluisterd.
 4. Heat Wave / Satoko Fuji’s Ma-Do / 2008 / **(*)
  Nog een concert in Vooruit, en wat u van bijna absurde free jazz zou verdenken, blijkt uiteindelijk toch een harmonieuze basis te hebben.
 5. Vignettes / Marilyn Crispell / 2008 / ***
  De ontdekking van vorige maand. Vignettes is een van de meest toegankelijke platen van Crispell, heb ik achteraf vernomen, en ze is inderdaad zeer genietbaar. Aanrader voor wie van bijna duidelijk gestructureerd pianowerk houdt, ik ben alvast benieuwd naar hoe dit te kaderen valt in haar ander werk.
 6. Tight Knit / Vetiver / 2009 / ***(*)
  Schitterende plaat. Haal die meteen in huis, als ik voor de gedrukte media werkte, zou ik schrijven dat dit één van dé platen van 2009 wordt.

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(cds vorige maand)